Olov Svedelid: Nödens handelsmän (Forum 2002)
När det står klart att skurken Axel Wikman och dennes kusiner har hemligheter att avslöja för polisman Hassel blir de alla genast jagade män. Det snackas om att skurken Tomaso Berloccio är mannen bakom omfattande slavhandel, han säljer flickor från Ryssland och övriga Östeuropa.

Snart visar det sig att Berloccio är misstänkt för så mycket mer. Göteborgspolisen Therese som också jobbar för Interpol i franska Lyon och den brittiska polisen Maggie som förlorat två äkta män då Irländska IRA och italienska maffian velat hämnas, kommer också till Stockholm för att tillsammans med Hassel finna Berloccio och stoppa hans smutsiga affärer.

Tyvärr klickar det inte alls mellan Therese och Hassel och Berloccio dyker snart upp mördad, om det nu ens är han som är den döde. Hassel är fortfarande en tuffing som med knäpp humor försöker att hitta ork nog för att göra jobbet. Han har varit med om mycket och verkar inte bli yngre, piggare eller gladare direkt. Skurkarna är dock som väntat mer otäcka och luriga än någonsin tidigare. 386 sidor.
Olov Svedelid: Hassel och utpressarna (Mälaröbörsen förlag AB, MBAB 2002)
Tolv berättelser om totalt 254 sidor, där endast två sagor handlar om polisman Roland Hassel, övriga om allt möjligt mellan himmel och jord. Bokens titel utgör novell nummer ett, bokens längsta bidrag på nästan 90 sidor.

Här är det Hassel och polisteamets allra färskaste medlem, den före detta trapetsartisten Mikaela, som företar sig letandet efter den saknade Lennart Sangrelius, som tydligen gått upp i rök. Lennart, anställd vid Jordbruksdepartementet, har förvunnit och med honom en mängd viktiga dokument rörande smittsamma djursjukdomar. Det vore katastrof om dessa data kom i fel händer. Så plötsligt dyker det upp en möjlighet att ändå få köpa tillbaka informationen, för 500 miljoner kronor.

Ja, Hassel och Mikaela tar sig an utpressare! I den andra novellen (Hassel och sportlovsmordet) är det enbart Hassel som får slita hund, trots goda förutsättningar för ledighet och vila. Det visar sig att resan till en gratis lånad stuga norröver tvingar Hassel att medverka på en flummig kurs i etik, och sedan ringer chefen och berättar att den ökände brottslingen Örjan Holmlund plötsligt vill erkänna alla sina brott. Det är bara för Hassel att hämta in honom, möta honom i dennes ödsliga vinterbostad... Kanske inte så bara, faktiskt.

I Djungelfeber hamnar engelsmannen George i Afrikas djungler och i Skärgårdens ros handlar Britt väl impulsivt när hon får för sig att maken Håkan tänker döda henne och beslutar sig för att agera först...

Bilden av ondskan handlar om syskonkärlek, eller -hat, Vittnet om lord Whitestoke som mördar inför andra och inte tror att någon vågar berätta sanningen. I berättelsen Fönstret försöker Georg och Sonja göra slut på den vidrige Roger, eller? I Greppet är det dottern Vera som hittar sin pappa mördad och i Laglöst land befinner vi oss i Rom och söker företagsledaren Sjölins kidnappade hustru.

Mannen med yxan planerar att mörda sin fula fru och Middag för två handlar om hemlig kärlek och förgiftningar. Avslutande Männen på taket involverar hämnd och är samlingens kortaste bidrag på endast 5 sidor.

Som helhet lagom festliga korta berättelser med ofta något slags knorr på slutet. Hasselberättelserna sticker ut i floran av andra Hasseläventyr i och med att dessa involverar en ny karaktär respektive utspelas i vintermiljö. Av resten är somliga mer underhållande och överraskande än andra men alla lättlästa och som ett övergripande helhetsbetyg värda en typisk medeltrea.
Olov Svedelid: Hassel och Osiris hämnd (MB Förlag 2003)
Tjugo nya berättelser på 223 sidor, först ut titelberättelsen i vilken Hassel möter Siri Blomberg som försökt få maken fast för misshandel men misslyckats. Nu har hon dock lyckats fixa fram nya bevis som skall få mannen bakom lås och bom.

I Hjälte med medaljer är det Hassel och nya partnern Lola Linde som letar efter en försvunnen kvinna. I berättelsen Hassel och helgon till salu faller Gunnar Törnberg mot sin död. Gissa sedan vad sagan Hassel och vidunder i värmlandsvatten handlar om? Jo, just det, vidunder i sjön.

Efter fyra Roland Hassel-berättelser blir det andra huvudpersoner. I Djävulens domstol skall Sven få sitt straff för mord, i Blommor från en död ärver Aina en blomsterbutik med heroinfyllda växter.

Det handlar om kärlek är den sjätte korta storyn i vilken mannen inser att hans älskade hustru bedrar honom med hans bästa kompis och i En gruvlig historia träffar unga Tatjana sju udda män i gruvutrustningsbranschen, en variant på klassiska Snövit.

Reptilen innebär ett otäckt uppvaknande för Maria, en svart mamba kryper under täcket. Novellen Vittnet visar sig vara exakt densamma som redan publicerats i samlingen Hassel och utpressarna, dvs. handla om lord Whitestoke som mördar i tron att vittnet inte skall våga tjalla.

”Operationen” går inte som våldsverkaren Walter Heller räknat med och ”Olsson, dandy, angenämt” resulterar i ett fängelsemord. 11-åriga Mona blir lurad av sin bror i Min bror har fått håriga händer och ”Kvinnan i båten” dör tyvärr. Jan vaknar upp bredvid en sovande kvinna och blir strax anklagad för hennes död i Mord i hastigt rus.

Förbjudet besök omfattar tre sidor på vilka Henrik hittar sin hustru som flytt honom och allra sist två sidor Allt för min dotters lycka där en pappa skall göra allt så mycket bättre.

Allt som allt 223 sidor blandade sagor, ofta med ett mycket väntat så kallat överraskande slut. I något fall ett slut där man känner sig lite lurad och genast vill veta mer, och somliga berättelser lämnar mig med känslan av att jaha ja, så var det slut och inte så mycket mer. Ett okej medelbetyg men inget bidrag sticker direkt ut som en liten pärla i kortform tyvärr.
Olov Svedelid: Främlingarna (Forum 2003)
Hassel vittnar mot skurkar. Den kvinna som också skulle göra detsamma ändrar sig plötsligt. När Hassel eskorterat kvinnan hem väntar där tre maskerade män i bostaden. Kvinnan blir raskt ihjälslagen och Hassel skjuten men föga oväntat överlever han även detta. Liksom även hårda slag i magen, ett par brevbomber, en granatkastaattack och mer. Tror fan det att skurkarna blir besvikna. Då tar de till andra åtgärder.

Vår huvudperson vaknar upp i ett främmande land, utan att kunna tala eller röra sina fingrar... Ja, det är ingen hejd på allt vad stackars Roland utsätts för. Karriärens eller livets slut närmar sig absolut för honom med stormsteg. Sorgligt nog är det knappt att han hinner umgås med familjen innan de gång på gång måste skickas iväg för att skyddas på annan ort när hoten riktas mot honom.

Hassel och kamraterna jagar efter de ljusskygga personer som ligger bakom alltihop, vilka de nu är, främlingarna. Eller vilka avses annars med boktiteln? 346 sidor hur som helst.
Olov Svedelid: Död i ruta ett (Forum 2004)
Roland Hassel söker efter skurken Ronny Wallin hemma hos Edna Viklund och då plötsligt dyker mannen upp. I bitar, i en kartong, inburen av ett par flyttgubbar.

När det står klart att flyttgubbarna förstås också var skurkar och att de känt igen Hassel blir vår huvudperson för miljonte gången en jagad man. Återigen måste hustru och dotter sändas iväg för att vara i säkerhet och då trappar bovarna upp sina attacker mot Hassel. Och snart är han död!

Javisst, det finns ingen annan lösning än att dö och återuppstå som någon annan. Tyvärr kan återuppståndelsen inte avslöjas för mer än ett mycket litet antal individer, inte innan alla skurkarna sitter bakom lås och bom. Så Roland Hassel begravs och fru och dotter vet inget om att deras älskade faktiskt lever…

Med lite annan stil, kroppshållning, röst och utseende fortsätter Hassel att jaga skurkar, nu som polisen Lennart Hansson. Skall han och kamraterna få fast de där värdetransportrånarna? Skall Hassel nånsin kunna komma tillbaka i livet och till Virena och Elin? Sista romanen (?) om Hassel omfattar 357 sidor.