John Wyndham: Triffiderna (Styxx Fantasy 2015)
(The Day of the Triffids. 1951)

Först utgiven på svenska 1953 med titeln Triffidernas uppror.
244 sidor berättelse och därefter nio sidor Efterord av Jerry Määttä och två sidor källor och exempel på litteratur, film och TV-serier som inspirerats av den här romanen.

Umberto visar upp sin speciella växtolja och folk bli alldeles till sig, oljan visar sig vara långt bättre på alla sätt än andra oljor. Snart sprids växtfrön över hela jordklotet och plantorna som visar sig producera denna olja börjar kallas triffider på grund av deras tredelade rot. Än mer speciella är triffiderna för de verkar kunna sända iväg något slags tentakel som visar sig vara giftig för människan och därtill verkar triffiderna vilja röra på sig fritt. Ja, tro det eller ej, men plantorna vandrar själva över marken som något slags större vandrande pinnar... Vill man slippa ha dem inpå tomten eller i allmänna parker måste man hålla dem borta med staket, murar och stängsel.

Biologen Bill Mason både fascineras och oroas över triffiderna som nu finns precis överallt, växterna kommunicerar tydligen med varandra och dessutom verkar de vilja skada människor. Ja, vi snackar köttätande växter såklart.

Så vaknar Bill upp på sjukhus med bandage över ögonen. Han har varit med om en olycka men den olyckan skall visa sig vara synnerligen lyckosam för honom. Natten innan har världen nämligen upplevt ett aldrig tidigare skådat stjärnfall, ett bländande grönt sken över himlen som på något mystiskt sätt gjort mänskligheten blind. Alla som i förundran beundrat himlafenomenet har nu förlorat synen. Över en natt faller världen samman när många miljoner människor plötsligt famlar fram i mörker.

Chockade människor tar livet av sig, andra påbörjar en kamp för sin överlevnad, man letar i panik efter nyttoföremål, mat och dryck. Bara några få människor som alltså inte tittat på himlen har synen kvar.

Den här boken handlar om Bill Mason som försöker överleva tillsammans med en annan seende ung kvinna och det sällskap som de hamnar i. Det är inte bara det att de allra flesta människorna nu är blinda, sakta men säkert verkar triffiderna vilja gå på krigsstigen mot de kvarvarande människorna...

Triffiderna är en roman om kärlek och utsatthet i en värld dömd till undergång, en rätt otäck skildring av en alternativ framtid. Lättläst, spännande från start. Till en början ligger allt fokus på de nyligen blinda och vardagsbestyr, ett sökande efter saker att äta, sedan kommer boken alltmer att fokusera på triffidernas framfart. Brutalt, våldsamt, tankeväckande... Överraskande bra!