Marv Wolfman & George Pérez: The New Teen Titans, Volume One (DC Comics 2014)
Den mystiska tjejen Raven vill av någon anledning samla unga superhjältar till en ny grupp brottsbekämpare. Batmans vän och samarbetspartner Robin skall tydligen bli ledare och sammankallande. Robin försöker få Wonder Girl, Kid Flash, Changeling och Cyborg att ställa upp. Somliga lämnar snabbt positiva besked, andra låter sig motvilligt övertalas. Raven själv blir den sjätte medlemmen och deras första uppdrag blir att skydda New York från attackerande rymdvarelser. När den kampen är över har sällskapet fått sin sjunde medlem, en flygande prinsessa från en planet långt, långt borta.

Teen Titans är unga och kraftfulla, lika tonårskaxiga som oerfarna. De lär känna varandra och sina krafter och de räds ingen fiende, liten, stor eller övermäktig…

Det blir ett tufft möte med lönnmördaren Deathstroke och hans kamrat The Ravager som resulterar i död. Tonårstitanerna ställs sedan två gånger mot skurkarna i Fearsome Five och de vill till och med starta bråk med legendarerna i Justice League of America dvs. Batman, Green Lantern, Wonder Woman, Hawkman m.fl.

Sen är han på väg mot Jorden, Ravens pappa, Trigon den förskräcklige. Och han om någon har superkrafter… Detta kan aldrig sluta väl, men det skall visst komma fler äventyr så i alla fall några superhjältar måste väl överleva Trigons attacker...?

231 färg- och actionsprakande sidor serier, därtill några helsidesteckningar av somliga hjältar. Serieäventyren kommer från The New Teen Titans 1-8, och allt inleds med deras debut som grupp i DC Comics Presents #26, tidningar från tidigt 1980-tal.

Kanske att de här tonåringarna inte är världens häftigaste superhjältar och att det är måttligt intressant motstånd de möter i form av skurkar, men för att vara en ny grupp, en ny tidning, börjar det lovande. Storyn (från Wolfman) är utmärkt och illustrationerna (från Pérez) är inget annat än suveräna. Sidorna består av klassiskt lite grovt serietidningspapper och detta är inget annat än skön superhjältenostalgi av hög klass.
Marv Wolfman & George Pérez: The New Teen Titans, Volume Two (DC Comics 2015)
230 sidor som inleds med att Teen Titans får slåss mot leksaker och The Puppeteer, därnäst är det Deathstroke, The Terminator som tittar förbi igen för att leka lite…

Merparten av volymen upptas av strider mellan gudar och amazoner. Det är Hyperion som förälskat sig i Wonder Girl och har förtrollat henne. Nu vill hon plötsligt inget hellre än att finnas vid gudens sida… Wonder Girl måste räddas, Hyperion måste stoppas!

Vi träffar Robotman och Mento och Madame Rouge och The Brotherhood of Evil hälsar på och tar Changeling till fånga. Avslutningsvis förlorar Starfire sin stora kärlek och därefter är seriesamlingen slut. Den omfattar förresten The New Teen Titans # 9-16 från 1981-82.

Här finns kanske inte de allra tuffaste superskurkarna men visst känns det fräscht med nya bekantskaper. Berättelserna är bra och teckningarna ännu mer så. Nu börjar jag fastna för det här gänget.
Marv Wolfman & George Pérez: The New Teen Titans, Volume Three (DC Comics 2015)
Efter drygt 15 lästa serietidningar i följd om den nya superhjältegruppen Teen Titans börjar man bli lite bekant med dem, man vet vad de kan och hur de fungerar, och motsatsen. Det gör det lite lättare att sugas in i äventyren och känna med huvudpersonerna när de nu måste rädda en vän till Kid Flash som verkar vara besatt. (Fast det var visst bara Doctor Polaris som testade sina krafter…)

Sedan kommer den ryske figuren Starfire till USA i ett gripande äventyr, men är han hjälte eller skurk? Kid Flash är i alla fall övertygad om att han är en fiende.

När Doctor Light stjäl saker på muséet kommer Hawkman flygande. Efter en kort strid dem emellan ber Doctor Light Teen Titans om hjälp…

Därefter är det superskurken The Disruptor som gör entré. Han verkar vara en av de allra farligaste personer Teen Titans någonsin stött på!

Ja, det var i stora drag innehållet från The New Teen Titans #17-20. Resten av volym tre samlar nummer 1-4 av Tales of The New Teen Titans där Cyborg, Raven, Changeling och slutligen Starfire var och en får vara i fokus i varsitt nummer. Här får läsaren veta mer om deras respektive historia, deras uppväxt och hur det kom sig att de fick superkrafter. Intressant information för den superhjälteintresserade läsaren.

Detta är 218 sidor spännande serier, supersnyggt tecknade av George Pérez. Festligt också att få bekanta sig med ytterligare en Starfire och den för mig lika obekante Disruptor.
Marv Wolfman & George Pérez: The New Teen Titans, Volume Four (DC Comics 2016)
Wolfman/Perez fortsätter skapa maffig seriehistoria med nya berättelser om de unga superhjältarna. De här 223 färgsprakande och actionladdade sidorna bjuder egentligen på endast tre serier, men då blir det å andra sidan längre äventyr vi får ta del av.

Först ut har vi Brother Blood som lockar medlemmar till sin kyrka. En kvinna trivs inte och försöker fly. Hon kontaktar Teen Titans som därmed bestämmer sig för att hälsa på… Ungdomarna blir en överraskande lätt match för Brother Blood, men det hela är en verkligt häftig kamp. Den där blodsbrodern ser jag fram emot att få stöta på igen i kommande serier!

När sedan Teen Titans precis överlevt mötet med den mystiske mannen med superkrafter kommer ett nytt hot. Från långt ute i rymden kommer prinsessan Komand´r med sina Gordanska soldater mot Jorden för att tillfångata sin syster, Koriand´r, Tean Titans egen Starfire. Syster ställs mot syster och de övriga i Teen Titans hamnar förstås mitt i striden de också… Det här blir en utdragen kamp som spänner över 115 sidor.
br> Sist en berättelse om ungdomar som rymt hemifrån. Teen Titans försöker hjälpa killar och tjejer undan missbruk och utnyttjande och samtidigt stoppa de elaka vuxna som gömmer sig i bakgrunden.

Snygga illustrationer, en hel del häftiga slagsmål och överlag vettiga stories gör detta till en av de bättre samlingsvolymerna i serien, så här långt. Samlade serier som ingår är The New Teen Titans #21-27 samt The New Teen Titans Annual #1 dvs. serier från 1982/83.
Marv Wolfman & George Pérez: The New Teen Titans, Volume Five (DC Comics 2016)
224 sidor omfattande tidningarna The New Teen Titans #28-35 och därtill The New Teen Titans Annual #2.

Vi hittar först, och det redan på omslaget, Terra, inledningsvis en skurk och sedan lite senare den nyaste medlemmen i superhjältegruppen.

Brother Blood gästspelar kort men det blir andra bröder som ställer till värre skada; The Brotherhood dyker upp och då kan läsaren stifta bekantskap med Warp, Phobia, Plasmus och Houngan. De är riktigt intressanta och det blir en häftig fight då de anfaller Teen Titans.

Raven har problem, stora och många, med pappa, sina krafter och relationen till Kid Flash. Problem har även Thunder och Lightning, deras krafter ställer till stor skada… kan de få hjälp att bli stoppade?

Lägg till detta Deathstroke - The terminator, Vigilante, Trident, maffiauppgörelser och mer. Det här är en utmärkt samling Teen Titans-serier där i princip allt är bra, men någon fråga såklart får hänga i luften obesvarad när vi kommit till slutet. Möjligen kommer det en sjätte volym med fler äventyr och nya frågor och svar? Det får man hoppas.
Marv Wolfman & George Pérez: The New Teen Titans, Volume Six (DC Comics 2017)
200 sidor superhjälteäventyr plockat från de enskilda tidningarna The New Teen Titans #35-40, Tales of the Teen Titans #41 (som blev tidningen The New Teen Titans nya namn) samt Batman and the Outsiders #5.

Det mesta högdramatiskt och riktigt snyggt illustrerat. Det måste dock sägas att en dryg tredjedel av sidorna inte illustrerats av Pérez utan av Keith Pollard och Jim Aparo, och om ändå förvisso helt okej, inte i klass med Pérez.

Sarah Simms har tagits som gisslan av en före detta pojkvän. Cyborg vill rädda henne, Changeling gör ett försök också. Det går sådär, så Raven måste kliva in och rädda dagen.

Härnäst är det Thunder och Lightning som håller på att explodera. De behöver blod från sin pappa, men denne visar sig vara svår att nå...

Gizmo från skurksammanslutningen Fearsome Five fritar sina kamrater från fängelset; Mammoth, Shimmer, Dr Light och Psimon. Batman och The Outsiders (Black Lightning, Geo-Force, Halo, Katana, Metamorpho) följer i deras spår. Det blir slagsmål mellan Teen Titans och Outsiders innan de inser att de är på samma sida. Snart är det båda de teamen mot Fearsome Five. Det blir en tuff fight då Psimon besitter enorma krafter. Och inget blir bättre av att Robin har tröttnat på att stå i skuggan av Batman. Det är kanske dags att upplösa den dynamiska duon Batman & Robin?

I nästa äventyr är det Robin och Wonder Girl som söker efter den sistnämndas rötter, adoptivbarn som hon är. Ja, vem är egentligen Donna Troy?

Samlingens sista 70 sidor ägnas åt Teen Titans som gör ett nytt försök att besegra Brother Blood. Man kan väl inte säga att det slutar med en klar seger för endera parten. Nej, det är upplagt för en framtida returmatch.

Terra har sina hemligheter för de övriga i gänget, hon har en hemlig allians med Deathstroke The Terminator. Och Kid Flash verkar vara färdig med superhjältandet och lägger dräkten på hyllan...

Visst spretar det åt alla håll, med olika fokus på händelserna, med olika hjältar och skurkar i huvudrollerna, men visst är det samtidigt härligt med ett så omfattande persongalleri och Pérez illustrationer är suveräna. Outsiders var en ny spännande bekantskap och Fearsome Five och Brother Blood är alltid härligt hemska!