Martin Widmark & Helena Willis: Detektivmysteriet (Bonnier Carlsen 2020)
Det börjar med ett inbrott i guldsmedsaffären... Men det verkar mest vara en avledande manöver för plötsligt hörs höga rop från stadens museum. Någon har brutit sig in och stulit ett berömt konstverk.

Ungdomsdetektiverna Lasse och Maja står redo att lösa mysteriet men den här gången får de tuff konkurrens. Stjärndetektiven Torkel Nööt har kommit till Valleby och han står redo att ta sin plats i rampljuset.

Gång på gång lägger han fram fakta som snart pekar ut en viss person i staden och polismästaren sätter en person i finkan, men har stjärndetektiven verkligen rätt?

På dessa 99 sidor ryms många både mysterier och detektiver. Detektivmysteriet är en ny toppbok i vad som väl är en av de längsta och mest framgångsrika bokserierna i landet...
Martin Widmark & Helena Willis: Jul i Valleby Oväntade julklappar
Polismästaren behöver hjälp av Lasse och Maja att identifiera ett par mystiska personer i Vallebys hamn, därefter får de leverera paket till museet innan de små detektiverna behöver söka rätt på frimärken för att kunna posta sina julkort.

Sen blir resten ett äventyr på stadens hotell och en saga om ortens mest sura person, hotellreceptionisten Rune Andersson.

Följ med på ett spännande äventyr över 60 sidor där över 20 uppslag utmanar läsaren med små gåtor. Ja, här kan läsaren ta aktiv del i sagan och hjälpa LasseMajas Detektivbyrå.

Här finns således en full julberättelse (även om jag faktiskt tycker att det är mer illustrationerna som sprider julstämning än själva sagan) och en hel del pyssel. Nåja, inget skall klippas ut eller plockas fram, gåtorna består i att läsa uppgiften och sedan noggrant granska alla uppslagets bilder, klura lite, räkna lite, följa en linje eller så.

Ja, en gran skall förses med en ljusslinga, man skall tjuvläsa ett julkort, låsa upp en dörr, hitta julbocken, sortera ett frimärksalbum, lasta båtar, köpa fika, hitta skillnader och likheter och mycket mera. Det är rejält varierade aktiviteter insprängt i läsandet.

Det här är en finfin bok i LasseMaja-serien, fiffig, underhållande och riktigt läckert illustrerad. Men den ser mer julig ut än den faktiskt känns, tycker jag.