Donald E. Westlake: Varför just jag? (Bonniers 1985)
(Why Me. 1983)

USA skall skänka Turkiet den enorma rubinen Den Bysantinska Elden. Rubinen är på väg från Chicago till New York för att officiellt överlämnas i FN-byggnaden, men råkar bli stulen på vägen. Strax därpå genomför Dortmunder mitt i natten sin planerade stöt mot juvelerarfirman Skoukakis Credit Jewelers någonstans i New York. Och vad får han med sig? Jo, bland annat naturligtvis den enorma rubinringen. På något oslagbart sätt har Dortmunder lyckats stjäla rubinen från de greker som stal den först.

Lokalpolis och FBI vänder upp och ned på staden i jakten på tjuvarna. Man sätter till alla resurser och plockar in alla kända små och stora förbrytare för förhör. Det går så långt att Dortmunders egna kriminella polare bestämmer sig för att hjälpa polisen att finna tjuven. Polis och FBI är nämligen alldeles för jobbiga att ha efter sig hela tiden. Kan stadens bovar själva finna den skyldige och återlämna rubinen kan det kanske äntligen bli lite lugn och ro?

Allt går väl ända till den stund Dortmunder fattar att det är honom alla letar efter. Han har inte läst några tidningar eller sett nyheterna på TV. Dortmunder vet inte ett dugg om den enorma juvel han stulit eller att han är skyldig till vännernas ilska. Nå, men nu vet han. Och vad skall han göra då?

Detta är 247 rätt dråpliga sidor. Storyn hänger ihop hela vägen och det blir aldrig för många förvecklingar eller rörigt som i några tidigare böcker i serien. Tragikomiskt minst sagt och värt en stark trea eller kanske rentav en fyra i betyg. Finns det en mer misslyckad småskurk än Dortmunder i den moderna kriminallitteraturen? Tveksamt.
Donald E. Westlake: Gott uppförande (Bra Spänning 1988)
(Good Behavior. 1986)

John Dortmunders nya stöt går inget vidare. Han håller på att rasa ned från en byggnad och måste få hjälp av en massa nunnor för att klara livhanken. Som motprestation visar sig nunnorna behöva just Dortmunders hjälp.

Kan månne inbrottstjuven ta sig in i rikemannen Ritters höghus och rädda en kidnappad nunna? Syster Mary Grace var nyss en i nunnesällskapet, en syster bland andra, men så fick pappa Ritter nog. En nunneorden var inget för hans dotter, bestämde han, och lät helt enkelt hämta hem henne. Nu låter nunnorna meddela att hon hålls inlåst drygt 70 våningar upp i byggnaden...

Efter att initialt ha tackat nej kommer Dortmunder på andra tankar när han serveras flera pärmar med detaljer om huset, dess gäster, säkerhetssystem och mer...

John Dortmunder rekryterar några kriminella polare och tillsammans ger de sig in i skyskrapan för att stjäla så mycket de kan och naturligtvis rädda nunnan. Det blir snarare så att det är nunnan som räddar Dortmunder...

Gott uppförande blir en lättläst, lättsam, småskojig berättelse på 285 sidor. Det hela är lagom knasigt och dråpligt underhållande. Det är lite Jönsonligan över Dortmunder och hans gäng...
Donald E. Westlake: Dränkta förhoppningar (Bra Spänning 1992)
(Drowned Hopes. 1990)

531 sidor är väldigt många för att vara en Dortmunder-roman men så gör man också upprepade försök att lyckas med uppdraget. I vanlig ordning tillstöter komplikationer mest hela tiden...

Det börjar med att 70-årige Tom Jimson friges från fängelset, vilket i sig är chockerande med tanke på alla de hemskheter han gjort. Tom är en mycket otäck man och nu har han visst slagit sig ned hemma hos Dortmunder, hans gamla cellkompis.

Jimson är på jakt efter sina stålar, pengar som han stulit för länge, länge, länge sen och som sedan gömts undan. Nu efter decennier bakom lås och bom skall pengarna fram och ge Jimson ett bättre liv.

Somliga sedelbuntar finns utspridda på olika gömställen lite här och där i landet (Jimson litar inte på någon), den riktiga skatten, ja det är den som Dortmunder måste hjälpa till att få fram.

Och det visar sig alltså bli en rejäl utmaning för där Jimson grävt ned skatten finns nu en enorm vattenreservoar. Jimsons idé är helt enkelt att spränga den och få vattnet att rinna undan. Att hundratals, kanske tusentals människor kommer att dö då deras hus hamnar under vatten bryr sig inte Jimson om. Men Dortmunder har ett hjärta och måste därför komma upp med en alternativ plan.

Andy, Tiny, Murch och den sistnämndes morsa är med i matchen, liksom Dortmunders kvinna May, datahackern Willy och dykarkillen Doug. Ja, man börjar i liten skala men måste hela tiden utöka gänget i takt med att nya problem tillstöter och nya lösningar skall fram.

Ett sidospår blir den urgamla romansen mellan Tom Jimson och en gammal flickvän. Nu blir tanten chockad när hon plötsligt ser Tom Jimson gå fri på gatorna och hennes dotter blir synnerligen sugen på att lära känna den pappa hon aldrig träffat.

Guffey dyker också upp, även han en gammal man, en gammal skurkkamrat till Tom, men en som Tom lurat och bedragit en gång för mycket. I decennier har han väntat på att Tom skulle dyka upp för att hämta skatten och nu så verkar tillfället vara här... Dags att betala tillbaka.

Stackars Dortmunder gillar inte vatten och här måste han både simma och dyka och åka båt. Inte gillar han Jimson heller men även honom måste han stå ut med. Det blir också något slags triangeldrama mellan Doug och Wally som båda blivit lite kära i samma flicka, Myrtle Street, boende på just Myrtle Street.

Ja, för mycket av tokerierna skall väl inte avslöjas. Det hela är rätt lättsam och småskojig läsning men ärligt talat, boken är väl lång för det förhållandevis lilla som sker. Över 500 sidor är absolut för många och vilket gräsligt fult omslag sen!