Barbro Werkmäster: Spöktimmen (Bonniers Junior Förlag 1971)
På 208 sidor handlar innehållet inte bara om olika spökhistorier utan även om blandad vetenskap och lite pyssel. Vid sidan av sagotexterna (av högst varierad längd 1-15 sidor) finns här en sångtext med noter, en abrakadabra-trollformel, instruktioner för hur du gör en spökvas/den magiska snurran, hur du gör ett spöke och hur du gör ett amerikanskt spöke. Det vanliga spöket verkar kunna skapas med en sopkvast och ett lakan, den amerikanska varianten verkar vara mer varierad med olika skrämmande masker och främst komma fram i samband med Halloweenhögtiden...

Det skrivs om parapsykologi, slumpen, tankeläsning, levitation, psykografen samt om seanser och prästgården i Borgvattnet, Sveriges främsta spökhus!

I övrigt ca 25 historier med spöktema. Det är döda som går igen, rider förbi. Det är en varulv här, kanske en robot eller en vampyr där. Det är försvunna föremål, otäcka ljud, spökskepp, spökhästar, spökhus. Och ofta något kopplat till präster faktiskt, de förekommer rätt ofta i sagorna. Är måhända något slags motvikt till spöken/ett okänt, kanske ont väsen...

Allt alltså förmedlat via relativt korta och inte alltid speciellt spännande berättelser. Det här är en spöksamling för barn och ungdomar, så det är inte mycket till skrämsel här egentligen, lite mystiskt kanske, något lite kittlande. Men otäckt, riktigt läskigt? Nej.

Det här är berättelser av en blandad författarskara. Vi hittar alster av Selma Lagerlöf, Ray Bradbury, Sir Arthur Conan Doyle, H. G. Wells, Edgar Allan Poe, Charles Dickens m.fl. Vi får en kinesisk myt, en irländsk folksaga, en fransk, en spansk, en ungersk, en rysk... Och lite till. Sist ett kort spökregister med ord som ande, hypnos, magi, poltergeist, spådom m.m.

Nästintill varje bidrag är försett med något slags illustration i färg eller svartvitt, somliga sagor är mer rikligt illustrerade än så. Och precis som med texterna är det blandad kompott vad gäller bildernas stilar. Allt sammantaget ett med nöd och näppe godkänt betyg.
Barbro Werkmäster: Nya Spöktimmen (Bonniers Junior Förlag 1985)
Nya Spöktimmen är en något uppfräschad version av den äldre boken Spöktimmen. Borta är alla pysseltips och faktatexter om verkliga spökerier, här är det enbart spökhistorier i fokus.

Å andra sidan känns de flesta av dem igen från originalet från -71. Tjugoen av texterna är tillbaka här (endast ett par, tre stycken har plockats bort), somliga dock med helt eller delvis nya illustrationer. Ytterligare nio sagor är helt nya för just Nya Spöktimmen,

Få eller kanske ingen av dem är väl speciellt bra eller skrämmande. Några är endast en sida eller två långa. Det blir samma betyg för Nya Spöktimmen som för den gamla, detta är ju i princip samma bok, nu omfattande 191 sidor.