Katarina Wennstam: Dockorna (Albert Bonniers Förlag 2020)
Dockorna är unga kvinnor som drogas och våldtas. Men vem kan väl lita på deras berättelser? Och var finns bevisen? Alltför ofta är det för skamligt att berätta om vad som skett eller så har offren fulla av äckelkänslor hunnit duscha, byta kläder eller bara väntat för länge med att göra anmälan.

Nu skall Julian Gross fylla 50 år. Släkt och vänner bjuds in till ett hejdundrande kalas. Julian har stått i rampljuset länge nu, som manusförfattare ligger han bakom en mängd succéserier som gått på TV. Nu står han mitt i livet, på toppen av sin karriär.

Då knuffas han mot sin död från hög höjd. Ja, när det är dagen efter festen hittas han död och polisen intervjuar närmsta familjen, partygäster och andra. Polis Charlotta Lugn tar sig an fallet.

In i storyn kommer också advokat Shirin Nouri. Hon knyts till fallet som målsägandebiträde i utredningen, skall hjälpa familjen Gross. Shirin fokuserar dock mest på inköpet av sitt sörmländska lilla torp, en liten stuga mitt ute på landet. Här trivs hon fantastiskt bra och tar det lugnt men måste också engagera sig i sin granne och dennes dotter...

Shirin har även mysiga träffar med den gifte polisen Eddie från Göteborg som då och då gästar huvudstaden, men visst finns det en alldeles speciell sexuell kemi när hon träffar eller tänker på polisen Charlotta?

Alexandra är ny praktikant på Sveriges Television. Hon följer kollegan och idolen Jane för att se och lära men har såklart siktet inställt på att ta över som stjärna, få till de där härliga scoopen, få rapportera de stora nyheterna!

Dockorna är en ny lättläst och ganska spännande historia. Än en gång sviniga män och utsatta kvinnor i fokus och därtill vardagslivet skildrat för några olika huvudpersoner. 410 sidor.
Katarina Wennstam: Djävulens advokat (Albert Bonniers Förlag 2021)
Nora Ljungberg är försvunnen, har anmälts saknad av sin syster. Nu letar polisen både efter Nora och hennes pojkvän Thommy Hansson. Båda verkar ha gått upp i rök.

Extra många frågor väcks när det visar sig att Thommy Hansson i själva verket är Thomas Falk, misstänkt mördare och före detta 2-årig fängelsekund för brott mot griftefriden. För 14 år sedan försvann nämligen Thomas dåvarande flickvän Annika och när delar av henne väl dök upp erkände Thomas att han styckat kroppen...

Många är de som ser Thomas och nu även Thommy som en mördare, kanske rentav en dubbelmördare. Annikas familj är fortfarande helt förstörd efter så många år med sorg, saknad och obesvarade frågor.

Och de här fallen kommer den unga journalisten Alexandra Edwards att vilja studera närmre och blotta i sin nystartade kriminalpodd. Som Alexandraser det är Thommy ansvarig för Noras försvinnande och en mördare som kommit alldeles för lätt undan. Kvinnor skall inte behöva leva i skräck för våldsamma män.

Men allt är kanske inte som det verkar och allt är kanske inte heller svart eller vitt. Är försvarsadvokater som får misstänkta mördare fria skurkar de också? Får polis och åklagare ta genvägar utan bevis om de är ändå är övertygade om hur saker ligger till? Och om man suttit av sitt straff är man då verkligen fri att gå vidare eller hur mycket skall gamla synder egentligen leva kvar och ligga en person till last?

Ja, Alexandras podd och hennes frispråkighet får uppmärksamhet och väcker känslor. Kanske förstår hon för sent vilka sår hon river upp när hon ger sig katten på att snoka fram alla detaljer hon kan om både det gamla och nya försvinnandet, för självklart hänger de ihop.

Advokat Shirin Nouri är gravid och funderar på om polisen Eddie verkligen är något att ha som man och pappa. Han är ju fortfarande gift och har familj på andra sidan landet...

Poliskommissarie Charlotta Lugn fortsätter att lida av frekventa migränattacker och sörjer att relationen med Shirin fått sig en törn. Att poliskollegan Eddie dessutom kommit mellan dem är inte heller speciellt bra.

Wennstam väver samman en riktigt spännande historia om mäns våld mot kvinnor och de dilemman som de inblandade, allmänhet och rättsväsendet ställs inför. Det rör till exempel förstås etik och moral men också gamla förtorkade lagtexter som lever kvar, löjliga straffsatser och mer. Hur skall man kunna lita på rättsprocesserna och samtidigt hålla allt balanserat och korrekt för både offer och misstänkt? Går det ens?

Kvinnor som råkar illa ut och män som gör dem ont har man läst om i andra Wennstamberättelser. Den här gången är det mer om lagar och regler, mer om att stå på offrets eller den misstänktes sida, mer om den problematiska gråzonen däremellan. Jag tycker det blir riktigt bra, bättre än för en del av de senare titlarna i Justitia-serien, och därför ett extra fint betyg. Den riktigt starka trean avrundar jag gärna uppåt. 367 sidor.