Nina & Magnus Wästerbro (ill. Johan Egerkrans): Pest och kolera – historiens värsta farsoter (Natur & Kultur 2017)
Detta är trots sitt otäcka tema en mycket trevlig bok, en spännande och intressant titt på några av världshistoriens allra hemskaste sjukdomar som spritt sig över jordklotet och smittat och dödat miljoner människor.

Efter en kort inledning om farsoter allmänt så blir det ca 10-15 sidor vardera om pest, spetälska, kolera, tuberkulos, smittkoppor och spanska sjukan. Därtill en titt på fyra medicinska hjältar och ett kapitel om virus och bakterier. Allra sist en sida med tips på hur du kan skydda dig mot smitta. Det handlar naturligtvis främst om att hålla avstånd, tvätta händerna och ha god hygien kring mat och matlagning.

Det hela är inte på något sätt en fullständig uppslagsbok med fakta kring dessa farsoter och är helt klart inriktat på en lite yngre intresserad läsare, men allt är riktigt läckert förpackat och mycket lättillgängligt för vilken nyfiken läsare som helst. Något lite nytt vetande kan nog alla få med sig...

Det är sjukdomshistoria, vetenskapliga fakta och lite kuriosa, allt lättläst och mycket snyggt illustrerat med lite läskiga svartvita bilder som föreställer döskallar, myggor, råttor, liemän, forskare, sprutor, sjuka personer och mer på endast 96 sidor.