Karin Wahlberg: Blocket (Wahlström & Widstrand 2006)
Läraren Jan har en tumör i skallen. Han reser till Lunds universitetssjukhus, även kallat Blocket, för att operera bort den. Tyvärr stöter han på en mördare på sjukhusområdetů

I Oskarshamn sitter kommissarie Claes Claesson. Han börjar engagera sig lite i fallet i Lund då hans granne Nina söker efter sin försvunne make Jan. Ja, mordoffret på sjukhuset var visst från Oskarshamn.

På sjukhuset i Lund ligger också Cecilia, läkaren Veronikas dotter, styvdotter till nämnda polisen Claes. Dottern har blivit överfallen av någon okänd och svävar mellan liv och död.

Strax därpå är det en av Cecilias gamla rumskamrater som råkar illa ut. Någon i vänkretsen och därtill verksam på Blocket, verkar uppenbarligen ha ont i sinnet. Men vem och varför?

Lunds universitetssjukhus är den huvudsakliga miljön för berättelsen, i fokus främst kvinnokliniken. Vi träffar på läkare, studenter, barnmorskor och patienter. Och så följer vi Veronika när hon vakar vid dotterns säng på neurokirurgiska intensivvårdsavdelningen samt maken/kommissarien Claes som försöker att smyga igång jobbet efter en tids ledighet.

406 rätt spännande sidor, i alla fall i början och i slutet. Ja, Blocket är en helt okej kriminalroman och snäppet bättre än föregående bok i serien som jag nyss läst. Kanske dock att mördarens identitet kändes väl enkel att lista ut rätt tidigt trots författarens försök att ibland skriva lite mystiskt så att man först inte kunde vara riktigt säker på vem stycket ifråga handlade om.




Karin Wahlberg: Tröstaren (Wahlström & Widstrand 2007)
Läkaren Veronika och polisen Claes i centrum igen, i den sjätte kriminalromanen i Oskarshamnsserien. Nu väntar paret barn. Kan allt gå vägen? Veronika närmar sig ju de 50.

Polisen Claes skall utreda en skottlossning och jaga en okänd pistolskytt, doktor Veronika blir den som får operera kvinnan som blivit skjuten.

Allt ser ut att ha gått bra, kvinnan förflyttas från intensivvårdsavdelningen efter ett par dygn och så plötsligt dör hon! Maken rör upp himmel och jord och tidningarna börjar skriva om Mördardoktorn, antyder felbehandling etc. Så dimper brevet ned som meddelar att Veronika blivit anmäld till Hälso-sjukvårdens ansvarsnämnd. Det blir en lång tid av utredningar och osäkerhet.

I berättelsen hittar vi också unga Sara-Ida, en undersköterska med modelldrömmar som befinner sig i ett färskt förhållande med någon okänd ganska rik och gift man. Hon har fått en tjusig ring, men är inte helt säker på att det är honom hon vill ha. När hon sedan träffar läkaren Daniel inleder hon en ny relation.

Tröstaren är 362 sidor medelmåttig svensk kriminalroman. Inte så värst spännande eller överraskande, men ändå helt okej särskilt om följt karaktärerna så här långt. Medelbetyg även på denna bok.




Karin Wahlberg: Matthandlare Olssons död (Wahlström & Widstrand 2009)
Läkaren Veronica Lundborg är föräldraledig efter att ha fött sitt tredje barn. Maken Claes Claesson borde också ta lite pappaledigt så här direkt efter dotterns födelse men sticker istället till Turkiet för att arbeta.

Matthandlare Olsson från Oskarshamn har hittats mördad på en färja i Istanbul. Där har han och hustrun nyss befunnit sig men herr Olsson valde att stanna några dagar till när hustrun åkte hem. Frågan är varför han stannade kvar?

Ja, där finns såklart många andra frågor också. Vem har mördat matthandlaren? Och varför?

De här frågorna funderar Claes och hans kollega på, faktiskt den turkiska polisen lite grann också. Man försöker kartlägga Olssons mattaffärer, hans kollegor i branschen och eventuella kunder.

På hemmaplan i Oskarshamn har förresten paret Lundborg-Claesson själva lämnat in arvegods i form av en matta för restaurering till den nu döde matthandlaren.

Ett mord på en svensk i Turkiet således, en lokal tjuv, en mördare, kärlek på lasarett, otrohetsaffärer gånger flera, försvunna mattor och kanske något mer. Okej, visst, men ärligt talat inte speciellt spännande, bitvis lite seg. Mattemat berörde mig inte nämnvärt, det blev något mer spänning genom otrohetsaffärerna, om än inte mycket. Och blev allt verkligen uppklarat? Betygstrean är inte särskilt stark för de här 384 sidorna. Tvåan i betyg är riktigt nära.




Karin Wahlberg: Glasklart (Wahlström & Widstrand 2011)
Polis Claes Claesson och hans kollegor jobbar med 32-åriga Tina Rosenkvists försvinnande lite halvhjärtat. De tycker sig ha letat överallt, följt upp de få ledtrådar de haft och det har ju faktiskt gått nästan ett helt år sedan fallet tog sin början.

Unga läkaren Hilda skriver på sin forskningsstudie när hon av misstag får sin moders journal på sitt skrivbord. Det väcker upp frågor, gamla känslor och förträngda minnen.

Så är det dags för Valborgsmässoafton och då står Claes och vännerna där och tittar på elden när de ser en människokropp instoppad bland grenar, kvistar och diverse brännbara sopor.

Det blir ett par olika fall som kommer att avslutas under dessa 463 sidor. Om förra boken handlade om mattor och kändes sådär halvt ointressant så är denna desto bättre med mer spänning och en rätt intressant skildring av glasbruksvärlden. Något för många sidor måhända men kanske ändå den bästa berättelsen i serien om polis- och läkarparet Claes och Veronica utan att för den skull nå upp till en betygsfyra. Nej, stark trea räcker bra och är ju inte det sämsta.




Karin Wahlberg: De drabbade (Wahlström & Widstrand 2020)
Sjuksköterskan och sjukvårdsadministratören Carolina tar sin tillflykt till föräldrarnas lilla sommarstuga. Där vilar hon upp sig, laddar batterierna och har kärleksmöten med sin nya älskare. Så en dag kommer en mördare på besök och då är såklart det roliga slut. Carolina hittas död, misshandlad och förgiftad.

Familjen Claesson-Lundborg lämnar Oskarshamn och tar sin tillflykt till Skåne. Där blir det genast problem för ena dottern i skolan. Hon blir mobbad och trivs inte alls. Det blir snack med rektor och lärare.

Pappa Claes är den polis som blir ansvarig för utredningen av mordet på Carolina... Mamma Veronica sliter som läkare på kirurgkliniken.

Somliga delar av boken gör nedslag hos flera olika patienter och deras närmsta, de drabbade med andra ord! Såväl patienter, anhöriga och vårdanställda talar vitt och brett om krisen i vården, om bristande resurser, väntetider, administrativt kaos, hårt slit för dålig lön etc.

Det hela blir tyvärr en rätt trist historia. Tycker att 416 sidor är för många i förhållande till vad som erbjuds. Detta var inte särskilt spännande och somligt kring skolsituationen blev väl inte ens löst och avklarat? Efter en lång väntan på en ny del i serien och måttligt ställda förväntningar blev detta en liten besvikelse. Nedskärningar i vården är en viktig fråga, det blir väl vad jag tar med mig från den här boken...