Gabriella Ullberg Westin: Ensamfjäril (Hoi Förlag 2014)
Fotbollsproffset Måns flyttar hem från Italien med familjen och slår ned bopålarna i gamla hemmatrakter, Hudiksvall. På självaste julafton kommer Tomten hem till familjen och skjuter ihjäl mannan, Måns hustru, inför barnen...

Familjefadern själv är ute på stan, talar i telefon med gamla vänner, blir försenad och kommer hem till en fasansfull scen...

Det blir polis Johan Rokka, nyanländ till polisen i Hudiksvall efter en tjänst i huvudstaden som får ansvaret för utredningen. Rokka har bott i trakten och är bekant med både Måns och många andra inblandade i fallet.

Naturligtvis finns det gott om hemligheter och mysterier som polisen försöker avslöja här. Vem har varit ute efter Henna, Måns danska fru? Eller var det tilltänkta offret faktiskt Måns, fotbollsstjärnan?

Och ligger det någon sanning bakom ryktena om Måns och affärer med andra kvinnor? Och vad har hästkapplöpningar med detta att göra? Och vad är det med poliskollegan Janna? Och skall Rokka komma på god fot med sin nye chef? Och kan Rokka lösa sin gamla flickväns mystiska försvinnande?

Ja, allt det här kommer inte att få sina svar på de här 277 sidorna, men vad gör väl det, jag läser gärna vidare i serien. Det här gillade jag skarpt, var bra mycket mer intressant och spännande än jag räknat med. Överraskande mycket sex insprängt här och där för att vara en kriminalroman också kan jag tycka, här livar det upp och spär ytterligare på känslan av att detta är annorlunda, inte riktigt som hundratals andra medelmåttiga svenska kriminalromaner... En stark romandebut, säkert starten på en ny kriminalserie.
Gabriella Ullberg Westin: Springpojken (HarperCollins Nordic 2016)
Tindra tar studenten men går inte på festen med kamraterna. Hon smiter iväg för att vara med sin hemliga pojkvän istället. Efter ett romantiskt möte skiljs de åt och det är då en otäck mördare använder sin kniv på Tindra. Dagens efter hennes examen hittas hon mördad på stadens utkiksplats Köpmanberget.

Kriminalinspektör Johan Rokka sätts på fallet tillsammans med sina poliskollegor i Hudiksvall. För honom är fallet extra speciellt. Hans egen flickvän försvann spårlöst från ungefär samma ställe mer än 20 år tidigare, ett fall som ännu är ouppklarat. Den här gången skall han inte ge sig, nu skall han finna mysteriets lösning. Och så förstås också Tindras mördare...

Hudikpolisen har fått en ny åklagare i vackra Melinda. Naturligtvis har hon sex med vår hjälte Rokka. Poliskommissarie Ingrid Bengtsson börjar med datingappar och går på blindträff...

Och unge kickboxaren Eddie driver mest runt och är småkriminell. Han drömmer om ett annat liv, något mer och större och när han får en chans att bli medlem i gänget White Pythons ställer han genast upp för att visa sin duglighet. Det tar såklart en ände med förskräckelse...

Springpojken är med sina 400 sidor en bra kriminalberättelse, lättläst och spännande. Jag får förvisso inte den wow-känsla som debuten gav, seriens första bok Ensamfjäril, men nog är detta trevlig underhållning. Hudiksvallspoliserna följer jag gärna framöver.
Gabriella Ullberg Westin: Fixaren (HarperCollins Nordic 2017)
Sebastian och hans kompis har varit på bio då de skjuts ned av en man med automatvapen. Sebastian dör genast, Lenita hamnar på sjukhus.

Företaget Biotech Iris står inför en storaffär, de har utvecklat ny programvara värd många miljoner, kanske miljarder. Affärsutvecklaren Louise får i uppdrag att åka till Shanghai för att presentera produkten för investerare.

Polis Johan Rokka har således ett mord att lösa, och det parallellt med att han barnvaktar 5-åriga Signe, hans kusinbarn. Dessutom får han oväntat besök av den bror han inte träffat på många, många år, en brorsa som nyttjar droger och kanske sysslar med andra ljusskygga saker...

Så dör Lenita oväntat på sjukhuset och den där Louise försvinner... Man ringer från Shanghai och efterlyser henne, hon dök aldrig upp. Nej, hon verkar ha kidnappats redan i Sverige, så Rokka får ett försvinnande att utreda också. Och det här fallet blir speciellt, Louise är nämligen hustru till Rokkas kusin, mamma till den Signe han barnvaktar...

Sen börjar kusin Frank bete sig konstigt och en videofilm inspelad i hemlighet som sprids ser ut att visa Johan Rokka i full färd med att förgripa sig på ett barn. Visst var han full, kanske rentav drogad, men nej, våldtäkt på barn har han sannerligen inte sysslat med...

Berättelsen om Fixaren är inledningsvis kanske inte så värst spännande, men växer allt eftersom de 304 sidorna tuffar på. Många är de hemligheter och den skit som dragits till just Rokka och hans närmaste släkt och vänner... På flera sätt den hemskaste boken i serien hittills, mer brutalt våld, sorg och elände än tidigare. Till och med sexet är nedtonat till endast någon enstaka scen.

Ett solitt medelbetyg ligger fast för en lättläst och underhållande kriminalberättelse och nu blickar jag framåt mot bok nummer fyra!
Gabriella Ullberg Westin: Slaktaren (HarperCollins Nordic 2018)
Älgjakten drar igång och jaktlaget samlas. Sen dör de, en i taget. Inne i slakteriet hänger plötsligt inte bara döda djur utan också en människokropp, en jägare. En tid senare sitter en annan jägares huvud uppspikat på väggen som ett slags makaber trofé.

På ett behandlingshem för unga missbrukare hittar vi Eddie, känd som springpojken från boken med samma namn. Nu försöker han få ordning på sitt liv men något är såklart skumt med verksamheten. Föreståndaren har hemligheter, umgås med kriminella torpeder och knarket flödar bland ungdomarna...

Reportern Stina har hemligheter för sin man. Hon söker sanningen och skriver på en artikel, hon vill avslöja alla de män som hon anser har skuld i broderns död.

Bonden Kent är i full färd att sälja av ett rejält stycke skog då döda personer hittas på hans ägor. Alla verkar förresten inte vara knutna till det där jaktlaget och då får polisen myror i huvudet. Kent har hemligheter för sin fru Stina och verkar vänta barn med någon annan...

Kriminalteknikern Janna får till det med hundföraren Mats när Hudiksvallspolisen behöver förstärkning och Johan Rokka kämpar för att lösa samtliga mysterier som han ställs inför.

Slaktaren är 332 nya, lättlästa sidor i romanserien Morden i Hudiksvall.
Gabriella Ullberg Westin: Förrädaren (HarperCollins Nordic 2019)
Budkillen Linus blir ihjälskjuten och bara sekunder senare blir hans mördare överkörd. Johan Rokka och kollegorna har dubbla dödsfall att utreda men snart kallas vår huvudperson till Stockholm.

Där pågår Insats Gudrun och enheten för grova brott har siktet inställt på att fånga en huvudman, en gangsterledare som verkar i skuggorna, en man bara känd som Capo.

I fängelset sitter Viktor och väntar på att släppas fri. Det är ett år kvar av hans straff och han har gjort mycket dumt men han har nu lagt sitt gamla liv bakom sig och satsar på en ny och bättre vardag med flickvännen Mira. Olyckligtvis har Capo andra planer. Viktor blir mot sin vilja fritagen och på nytt intvingad i brottslig verksamhet.

Viktor är med om en juvelkupp men vill inget hellre än att slippa allt stök, alla farliga skurkar i sin närhet som hotar både honom och Mira. Kan månne Johan Rokka hjälpa till? Han var en gång Viktors bästa kompis och står sannerligen i skuld...

Polis Rokka försöker att balansera sitt liv som rättrådig snut och samtidigt vara trogen gamla vänner som kanske inte alltid är så rättskaffens. Det är naturligtvis dömt att misslyckas.

Förrädaren är 329 lättlästa och spännande sidor, en de bättre titlarna i serien och då har de ju faktiskt alla varit bra! Det här är en underhållande kriminalserie jag gärna kan rekommendera. Den femte delen är inget undantag.
Gabriella Ullberg Westin: Ett enda andetag (HarperCollins Nordic 2020)
Någon överfaller kvinnor i Hudiksvall. Det tredje offret blir polis Janna Weissman när hon är ute på promenad med hunden Jazz. Hon blir fri först när hunden kommer till hennes räddning, efter att ha blivit knivskuren och själv utdelat sparkar och slag. En av förövarna fångas snabbt in men vägrar att prata, den andra flyr oidentifierad i natten...

Så utsätts Janna för fler obehagligheter och måste ta ledigt från polisen, sen måste hon räddas av kollegan Rokka som i en kamp mot klockan letar efter henne...

Ja, kvinnoöverfallen får snart en tyvärr underordnad betydelse. Någonstans i skogarna utanför staden håller otäcka figurer på att koka ihop en djävulsk brygd. Välutbildade människor håller på att modifiera smittkoppsvirus som de planerar att släppa löst över världen för att få sälja vaccin och tjäna pengar.

Snart ramlar den första patienten in svårt sjuk på lasarettet. Många hinner smittas innan man fattar vad som drabbat henne. Sen blir det otäckt på allvar.

Vid sidan av tuffa dagar på jobbet har Johan Rokka funnit äkta kärlek i den före detta sjuksköterskan Elina som nu leder yogakurser och försöker få Rokka att äta mer nyttigt... Sexet är frekvent och fantastiskt men det skaver lite i honom att han inte sagt något om relationen till kamraten Janna på jobbet som han ju också haft ett gott öga till.

Ett enda andetag är lättläst och spännande, de 302 sidorna flyger snabbt förbi.
Gabriella Ullberg Westin: När vi faller (HarperCollins 2021)
Poliserna Johan Rokka och Janna Weissmann är ett par, nöjda med varandra och karriären. Så börjar en av dem känna ett överraskande sug efter barn och relationen börjar krisa. De hade ju lovat varandra att inte skaffa barn…

Plötsligt är hon där hos Hudiksvallspolisen, polisen Natalie från Stockholm som skall utmana Rokka om en chefstjänst. Och hon har minsann inget till övers för slarv med rapporterna eller Rokkas kontakter med en kriminell kamrat… Det blir slitningar även här.

Så hittas ortens främste entreprenör Jens Hult död. Mannen är stenrik och har fått stora delar av traktens invånare att investera i hans storslagna bitcoinprojekt. Nu går kanske företaget omkull?

Snickaren Henry jobbar med att renovera Hults stora bostad. Plötsligt får han sparken och hans värld rasar samman. Som tur är får han snabbt möjligheten att tjäna stora pengar. Oturligt nog är det förstås frågan om en kriminell handling, Henry måste stjäla något ur Jens Hults kassaskåp.

Som om saker inte redan vore komplicerade nog verkar Hults dotter och Henrys son ha ett förhållande.

Hults död sätter en lång räcka händelser i rörelse och snart är olika personer döda, döende, skjutna, kidnappade och mer…

Den sjunde boken i serien Morden I Hudiksvall är 355 spännande sidor som flyger förbi i ett rasande tempo. Mycket lättläst och oavbrutet spännande. Riktigt bra helt enkelt.