Roy Thomas & Dann Thomas: Avengers: The Death of Mockingbird (Marvel 2016)
Superhjältegruppen Avengers i New York har lockat så många hjältar till sig att man skapat en sammanslutning på västsidan av USA, här hittar vi Avengers West Coast. Fast det är en decimerad grupp vi stöter på, Wonder Man har hoppat av och Iron Man förmodas vara död. Kvar är US Agent, Scarlet Witch, Mockingbird och Spider-Woman, samt ledaren som en gång var mästerbågskytten Hawkeye, numera jätten Goliath.

Det börjar med en strid mellan två jättar, Avengers Goliath och skurken med samma namn och rätt rejäl skadegörelse. Härnäst anfaller Dr. Demonicus med en uppsjö av små och stora demoner samt en handfull superskurkar; Kain, Cybertooth, Irezumi. Klaw och ryska tjejen Morningstar har också anlitats för uppdraget; oskadliggör Avengers!

Lyckligtvis får hjältegruppen viss förtärkning i form av War Machine och Darkhawk. Skurkarna står dock som spön i backen, de dyker upp i parti och minut.

Avengers West Coast får knappt pusta ut innan det är dags för nya slagsmål. Härnäst anfaller Power Platoon som verkar vara tillsynes omöjliga att besegra och när de ändå hanterats står Hangman i farstun. Han har med sig sin dödliga legion; Cyana, Coldsteel, Zyklon och Axe of Violence.

Det är när Satannish och Mephisto blandar sig i leken som Mockingbird blir dödad. Det gör såklart inte hennes pojkvän Goliath/Hawkeye gladare och den dystra samvaro som rått i det lilla teamet (nu ännu mindre) blir än dystrare. Alla verkar vara sura på varandra och till slut blir det en omröstning kring huruvida hjältegruppen alls skall jobba vidare.

Spider-Woman är jag faktiskt inte så värst bekant med så de fyra numren från hennes egen tidning ger rätt bra information och är klart läsvärda. Däremot är äventyret om Scarlet Witch från Marvel Comics Presents katastrofalt uselt, konstig story och fula teckningar rakt igenom. Men för allt det andra alltså ett gott betyg. En mängd manusförfattare och illustratörer gör ändå jobbet riktigt bra. Kul med väldigt många för mig obekanta skurkar och gästspelande hjältar, ja de här originalfigurerna i Avengers West Coast är kanske inte de mest kända heller för den delen…

Material från Avengers West Coast #92-100, 102, Spider-Woman #1-4 samt Marvel Comics Presents #143-144 är vad som finns på dessa 384 sidor.