Terry Hayes: Jag är Pilgrimen (Bazar Förlag 20915)
(I am Pilgrim. 2012)

Han har haft många olika namn. Han var världens kanske bästa underrättelseagent. Världen var hans arbetsfält, han samlade nyttig information lika förbluffande enkelt som han iskallt dödade fiender och förrädare.

Men det var då det. Nu har han pensionerat sig och lever som en ensam men högst vanlig man i Paris. Under pseudonym (självklart!) skrev han en mycket populär bok om sina lärdomar som spion, avslöjade diverse tips och tricks och var sedan färdig med agentverksamheten.

Det var en New York-polis som läste hans bok och blev nyfiken på författaren. Polisen och hans fru gjorde det till deras mission att finna honom och tro det eller ej, de fann honom.

Så nu när boken börjar är agenten och polisen på hotell Eastside Inn där resterna av en ung kvinna påträffats i ett badkar med syra. Vem är hon? Varför har hon gjorts nästintill omöjlig att identifiera, och framför allt, vem är förövaren?

Boken Jag är Pilgrimen suger tag i läsaren direkt. Snart är agenten på väg kors och tvärs över Atlanten, på väg till Tyskland, Turkiet osv.

Det sker en halshuggning på ett torg i en ort i Saudiarabien, i Syrien hittas en död man utan ögon. Bland bergen i Afghanistan finns tre européer nedgrävda, delvis upplösta av släckt kalk. Därtill fler dödsfall på olika håll och så förstås den där unga kvinnan i New York.

Jag är Pilgrimen beskrivs på baksidestexten som en halsbrytande mix av The Wire, Homeland och Bourne Ultimatum. Tja, det är en rätt bra beskrivning av de här 793 sidorna. Hayes bok är framförallt TV-serien Homeland i romanform, utan att alltså vara just Homeland, utan något helt eget, men faktiskt lika bra! En välskriven bok, intressant, spännande.

Storyn hoppar lite mellan dåtid och nutid. Vi följer med vår huvudperson som nybakad agent, som erfaren spion och så, till största delen, som medelålders pensionär, men åter i tjänst, om man säger så. Han ju den bäste!

På samma sätt är vi med en ung arabisk man vars far mördats. Pojken svär evig hämnd, lever ett tag som firad helig krigare och blir så en ensamvarg, en fullfjädrad terrorist som skall få hela USA på knä.

Jajamensan, detta är Pilgrimens sökande efter en osynlig fiende, en okänd man med en hemlig agenda. Snart kommer Guds hämnd att slå till mot USA. Kommer Pilgrimen att, med nationens samlade resurser bakom sig, kunna förhindra en katastrof?

En suverän romandebut, men författaren är ingen novis när det gäller att få till spännande historier. Hayes ligger bakom manus till åtskilliga storfilmer från Hollywood.