Antologi: Superman – Klassiska serier (Egmont Kärnan AB 2005)
Fjorton serier eller så, utspridda över 227 sidor. Därtill lite info om några av Supermans största fiender och bästa vänner insprängt här och där mellan serierna, några bilder på olika tidningsomslag samt fakta om Supermans (Stålmannens) fästning.

Fienderna som den här samlingen fokuserar på är följande; Lex Luthor, Mr. Mxyzptlk från den femte dimensionen samt den förvirrade vrångbilden av Superman, Bizarro! Här finns äventyr om och med dessa figurer från förr och nu, somliga från 1940-talet, annat av modernare snitt. Inga inslag i boken är från 70- eller 90-talet men undantaget dem är alla decennier efter 40-talet representerade fram till och med serier från 2004.

Bland vännerna är det Supergirl och Batman i fokus i några äventyr. Supergirls ankomst till Jorden finns förresten med i två olika äventyr, ett från 1959 och ett från just 2004, det sistnämnda är bokens allra snyggaste bidrag. Tyvärr får du bara ta del av inledningen på ett annars alldeles fantastiskt snyggt, spännande och gripande äventyr. (Se min recension av Superman/Batman – Supergirl av Jeph Loeb och Michael Turner på annan plats på denna hemsida).

Samlingen spretar i innehåll och presenterar olika både manusförfattare och illustratörer. Det är såklart både en styrka och svaghet. Du får variation och stor bredd, men allt är såklart inte lika snyggt eller intressant och spännande. Äventyren från 40- till 60-talet håller t.ex. i mitt tycke inte samma visuella värde som senare alster. Modernare äventyr är mer detaljerade och omfattande, både vad gäller text och bild.

Lex Luthor har hur som helst alltid storhetsvansinne och är en lömsk skurk. Mr. Mxyzptlk med sin besvärande magi och svaghet för baklängesläsning är mest enerverande jobbig. Superman-kopian är hm, just det, främst bisarr.

Supergirl är ung och vacker, Batman tuff och smart!

Nåväl, allra snyggast är som sagt det nyare Supergirl-äventyret, men det är sorgligt kort, faktiskt över innan det ens börjat om man är bekant med originalet. Annars är det John Byrne som bjuder på både snygga och underhållande Supermanäventyr från 80-talet, här finns ett av honom för var och en av de tre ovannämnda skurkarna!

Om just de ingående äventyren skall klassas som ”klassiska serier” skall jag låta vara osagt, men här har du ändå sagan om Supermans ankomst till Jorden, ett möte med Supergirl och Stålis samarbete med Batman och Robin. Lex Luthor får veta Supermans hemliga identitet som Clark Kent och en bunt andra serier handlar om tuffa fighter mot skurkar, grön kryptonit och magi. Detta är en rätt trevlig samling serier om den föräldralöse pojken som kom från planeten Krypton och blev Jordens störste hjälte.