Peter Stjernström: Världens bästa bok (Kalla Kulor Förlag 2011)
Tänk dig att som författare kunna säga att man skrivit Världens bästa bok, vilken grej! Stjernström kan säga det och samtidigt vara 100 % ärlig. Han är författaren som har skrivit Världens bästa bok, ja den heter ju faktiskt så och passande nog handlar den om en person som faktiskt försöker skapa ett sådant verk själv.

Huruvida jag som läsare tycker att själva läsupplevelsen motsvarar titeln, att detta är en bok som berikar mitt liv så som ingen annan bok tidigare, det är en annan sak. Och där når väl boken inte riktigt ända fram. Men festligt är det på sina håll, lite spännande blir det allt också, storyn är inte lik någon annan jag läst och det bjuds på en hel del info om bokbranschen och bokmässan i Göteborg. På det hela taget är detta helt klart okej, kanske rentav lite bättre än så och möjligen den allra första bok jag läst med två framsidor!

Titus Jensen har skapat en del uppskattade romaner men det var då det. Nu var det länge sedan han fick till en riktig bestseller. Hans bäst före-datum verkar ha passerat. Numera dricker han mest hela tiden och de pengar han drar in får han genom sin mycket speciella och dramatiska högläsning av andras verk. Folk skrattar men är det med honom eller åt honom? Titus vet inte säkert.

Säkert är dock att vännen Eddie X, som ger Titus hans högläsningsuppdrag, är mer i ropet. Han är ung, snygg och skriver poesi som griper tag i läsaren eller lyssnaren. Snart kommer vänskapen att sättas på hårda prov.

Titus får en dag en riktig snilleblixt. Han skall skriva tidernas bestseller. Deckare, kokböcker, självhjälpstips, allt verkar sälja som smör idag. Titus nya bok skall handla om allt detta och mer därtill. Boken med extra allt, att ingen har kommit på det tidigare?! En riktigt smaskig deckare där huvudpersonen lagar god och nyttig mat (fantastiska recept skall bifogas) och man får sig till livs fakta kring t.ex. polisarbete, gärningsmannaprofiler, domstolsväsendet och straffskalor. Via huvudpersonens privatliv skall sedan råd och tips kring ekonomi, relationer, motion och mycket annat komma med. Den här boken skall kunna toppa försäljningslistorna inom en hel rad olika kategorier.

Titus lyckas sälja in idén hos sitt bokförlag och med löfte om att hålla sig nykter börjar han skriva på sin dator…

Olyckligtvis nämner han sin fantastiska idé för Eddie X, som då avslöjar att han själv tänkt i samma banor. Ah, tusan också. Vägen till framgång med det här konceptet handlar om att komma först så Titus rycker upp sig som aldrig förr och skriver snabbt och effektivt…

365 sidor om skaparlust, oberoende, frihet och revansch. Världens bästa bok är en lättläst sådan, intressant, lite knasig och spännande. Tyvärr blev det väl inte så värst mycket bevänt med recepten eller självhjälpstipsen, ja allt det där extra som skulle in i berättelsen, men tanken var god!