Richard Martin Stern: Tornet (Bokförlaget Bra Böcker 1975)
(The Tower. 1973)

World Tower är inte bara staden New Yorks utan hela världens högsta byggnad. Etthundratjugofem våningar, flera hundra meter högt och förstås toppmodernt. Ett arkitektoniskt mästerverk späckat med många tekniska nyttofunktioner och förstås den allra senaste säkerhetsutrustningen.

Det är upplagt för en storslagen invigning. Allsköns höjdare och berömdheter är på plats för detta ståtliga ögonblick.

Det är då man upptäcker dokument som pekar på omfattande sista minuten-modifikationer, ändringar som huvudarkitekten aldrig godkänt men som tydligen med en förfalskad namnteckning ändå verkställts. Någon har tagit genvägar under byggnationen och sparat stora pengar, vilket förstås skall visa sig fatalt.

Plötsligt kommer elden lös och med ett säkerhetssystem som inte fungerar som det är tänkt är katastrofen ett faktum. Detta är boken bakom 70-talsstorfilmen Skyskrapan brinner, en lättläst historia på bara 311 sidor.




Richard Martin Stern: Löpeld (Bra Bok 1988)
(Wildfire. 1985)

Vi befinner oss i New Mexico, det är varmt och torrt ute, har inte regnat på länge. När sedan blixten plötsligt slår ned i ett träd i nationalparken blir skogen snabbt övertänd. Till en början är det förstås ingen som förstår vidden av det inträffade men sakta men säkert inser de flesta att läget är katastrofalt.

Inne i nationalparken finns folk som inte skall vara där och som ingen känner till, exempelvis campare och fångar på rymmen. Den som känner parken bäst är brandchefen JL Harmon men när han borde bekämpa branden som bäst för att tidigt sätta stopp för dess härjningar tvingas han i väg på kurs. Hans tillfälliga ersättare i chefsstolen har såklart inte samma rutin…

Här finns gott om mänskliga misstag och missuppfattningar som förvärrar läget. En tankbil välter, en helikopter kraschar. Ja, här finns till och med folk som överväger att sätta eld på sitt hus för att få ut försäkringspengar. Samtidigt är andra förstås enormt oroliga för att förlora allt de har i den rasande elden…

Löpeld är 390 rätt sega sidor. Visst händer här grejer men sällan eller aldrig blir det riktigt spännande. Skall brandbekämparnas omfattande insatser få stopp på skogsbranden, kommer ett omfattande regnoväder plötsligt att rädda dagen och staden eller kommer allt och alla att slukas i det stekheta infernot? Ja, den som tar sig igenom den här katastrofromanen får veta svaret, men jag rekommenderar hellre någon annan bok. Det här får som bäst en svag betygstrea.