Viveca Sten: I farans riktning (Forum 2013)
Stens sjätte Sandhamn-deckare känns inte riktigt som en Sandhamn-berättelse överhuvudtaget även om flera av karaktärerna i storyn är gamla bekanta. Borta är det mesta av ö-livet och faktiskt allt vad sommar och sol heter.

Den här gången är det vintermord i fokus och bortsett från att en kvinnlig journalist i bokens inledning reser till Sandhamn över jul och råkar dö, så är det inte mycket tid vi tillbringar på ön. Visst träffar vi som vanligt Nora Linde men hon är inte involverad i den här mordutredningen. Hon går mest och funderar kring männen i hennes liv; exmaken Henrik som hon firar jul med och som uppenbarligen vill ha henne tillbaka, och Jonas, den nya kärleken som hon skall få träffa till nyår…

Nora stöter möjligen på ett eget mysterium, eventuella oegentligheter som handlar om den egna arbetsplatsen, men det rör i så fall ekonomisk brottslighet och Stockholm.

Stockholm ja, det är främst där allt utspelas. Nackapolisen, med Thomas Andersson i spetsen, granskar den döde journalistens familj, anhöriga och grannar i sömmarna. Någonstans lurar det såklart en mördare…

In i storyn kommer också assyriern Aram, driftig poliskollega till nämnde Thomas, och ett främlingsfientligt parti och dess ledande personer…

Som sagt, Sandhamn-seriens bok nummer sex för inte med sig någon sommarkänsla alls. Det är synd på ett sätt även om det förstås är okej med omväxling. Detta känns mer som en typisk polisutredning i storstaden. Men visst står det överraskningar på lut… 378 sidor som får ett vanligt medelbetyg.




Viveca Sten: I maktens skugga (Forum 2014)
Carsten Jonsson är stenrik och van att få som han vill, en tuffing i affärer och lika bestämd och krävande som make. Nu har Carsten bestämt sig för att köpa strandtomt på Sandhamn och bygga den mest eleganta sommarbostad man kan tänka sig och då spelar det ingen som helst roll att hustrun Celia inte är sugen på svenska skärgårdssomrar eller att öborna inte välkomnar ett skrytbygge som Carstens…

Carsten gör stora affärer, kanske inte helt rumsrena sådana. Han har skott sig på småsparare, använt hustruns pengar och lånat ännu mer. Nu ser hans rysslandsaffärer i mångmiljonklassen ut att gå i stöpet. Carsten är under press och ja, är som sagt van att få som han vill.

En enormt stor och vräkig fastighet är under uppförande precis intill strandkanten. Carsten flyttar fru, barn och barnflicka till Sandhamn och då börjar problemen på allvar. Fönsterrutor krossas, en död fågel lämnas på trappan. Någon vill uppenbarligen ha bort Carsten från ön.

Carsten Jonsson bjuder hela Sandhamns befolkning på en storslagen fest. Han skall minsann visa sina nya grannar att han är en trevlig kille. Exklusiv mat och dryck skall väl ändå få folket att se mer positivt på honom och husbygget?

Snart brinner Carstens hus och någon hittas död i spillrorna…

Viveca Sten fortsätter på 364 sidor sin saga om Sandhamn och dess invånare. Vi har som tidigare Nora Linde som en av huvudpersonerna vid sidan av polisman Thomas Andreasson. Den sistnämnde funderar på om han skall sluta som polis och Nora själv lever glada dagar med sin nya familj. Det har gått hela fyra år sedan händelserna i den förra boken, I farans riktning.

Tja, vad skall man säga om det här? Varken bättre eller sämre än de flesta tidigare delarna, mer av samma liksom. Lättsmält läsning för stunden, rätt förutsägbar sådan.




Viveca Sten: I sanningens namn (Forum 2015)
Christian Dufva skickar iväg sin 11-årige son på seglarläger på Lökholmen utanför Sandhamn. Där skall pojken få umgås med nya vänner och ha lika roligt som pappan själv en gång i sin ungdom. Tyvärr blir tillvaron allt annat än angenäm för Benjamin. Han vill inte alls vara på seglarläger, är yngst och nästan minst och redan från start blir han svårt mobbad av de äldre grabbarna Sebbe och Samuel.

Först är det 13-åriga Clara som försvinner från lägret, härnäst är det Benjamin som saknas… Försvinnandena tär svårt på den unge Isak som är ny ledare. Det lurar också en pedofil på ön som smygtittar på de lättklädda barnen.

Nora Linde är åklagare på Ekobrottsmyndigheten. Nu skall hon sätta företagsledaren Niklas Winnerman bakom lås och bom. Han har drivit sitt företag i konkurs men lyckats gömma undan 10 miljoner kronor. Med sitt huvudvittnes hjälp, Christian Dufva, skall Winnerman fällas, snabbt och enkelt. Men Winnerman tänker inte ge sig utan kamp!

Parallellt med sin karriärs största utmaning är det bara en vecka kvar till Noras bröllop med piloten Jonas. Noras liv blir inte mindre stressigt när den blivande maken sticker iväg till Thailand, eller för den delen när Christian Dufva ändrar sitt vittnesmål…

Nackapolisens Thomas Andreasson gästar Sandhamn för att söka efter försvunna barn, en frisläppt pedofil och utreda misstankar om en kidnappning. Samtidigt knakar det i hans relation med hustrun Pernilla.

I Sanningens namn är 494 sidor om ett sommarläger i juni, om kaotiska privatliv för en polis och en jurist och om utsatta barn. Viveca Stens senaste berättelse i Sandhamnsserien är lättläst och lagom spännande, kanske med någon överraskande vändning och några förutsägbara sådana. Betyget blir en stark trea!




Viveca Sten: Iskalla ögonblick (Forum 2017)
Iskalla ögonblick är en samlingsvolym med både flera nya och en del äldre helt reviderade historier i Sandhamnsserien. Det är tio berättelser av varierande längd fördelat på totalt 334 sidor, den inledande uppemot 80 sidor, den kortaste bara drygt tio.

Vi får vara med och fira konfirmation, nyår, påsk, midsommar, kräftskiva och annat på ön, i en berättelse hamnar vi till och med i Frankrike på en skidresa. Flera av karaktärerna vi träffat i Sandhamnsserien tidigare lär vi här känna lite mer och somligt som beskrivits kort i andra romaner kan kanske här få sin förklaring eller i alla fall få mer kött på benen.

I samlingens allra första berättelse träffar en ung Nora Thomas för allra första gången 1981 i samband med ett konfirmationsläger och sen inträffar resten av händelserna i kronologisk ordning, om än med kanske stora hopp i tiden. Alla berättelserna har dock inte romanseriens Nora Linde i huvudrollen heller, även om allt på något sätt är kopplat till henne och Sandhamn.

Konfirmationen 1981: Ja, tonåringen Nora träffar Thomas och andra jämnåriga i samband med Bibelstudier och djupa samtal. Det handlar om homosexualitet, bränder, segling och en begynnande vänskap.

Bondeoffer 1992: Thomas är en färsk polis i Stockholm som under ett nattpass hittar en misshandlad kvinna och en mördad man.

Gömt i det förflutna 1999: Tant Signe i Brantska villan hittar kärleken.

Dödläge 2001: Noras svärmor Monica Linde blir anklagad för mord i samband med en avslutningsfest för seglingsklubben.

En midsommarnattsdröm 2002: Midsommarmord på menyn.

Barnatro 2003: en kort berättelse om värsta sortens övergrepp.

Ett gott nytt år 2005: Om vinter och mörker, kyla och ensamhet. En nyårsfest utan att man egentligen känner för en sådan, men med ett möjligt lyckligt slut.

Vem kan man lita på? 2008: En saga om ett försvunnet barn och en mycket lömsk man. Grundstoryn har i annan form givits ut 2012 under titeln En midsommardröm, som en specialskriven novell för Expressen.

Frihet utan ansvar 2013: Noras tonårsson Adam får göra en skidresa till Chamonix med den nye vännen Ivar och hans familj. Det blir en otäck upplevelse.

En underbar segelsemester 2015: Om en trevlig middagsbjudning, ett möte från förr och mord.

Iskalla ögonblick är en mycket lättläst samling lagom trevliga och mysiga och/eller lömska och otäcka kortberättelser med huvudpersoner man säkerligen redan är mer eller mindre bekant med. Ofta i en likaledes bekant skärgårdsmiljö. Synnerligen lättsmält, men inte alls dåligt. Tvärtom en härlig variation på teman, personer, klimat etc.




Viveca Sten: I fel sällskap (Forum 2018)
Hela 524 sidor, så det här är seriens, så här långt, längsta berättelse. Tyvärr blir den förstås inte automatiskt bättre för det, men de många (137 stycken) och korta kapitlen och mycket luft på somliga sidor bidrar lyckligtvis till att ändå göra sagan mycket lättläst. Och lite lagom spännande är den ju allt, även om man förvisso läst många liknande berättelser.

Unga mamman Mina lever i skräck för maken Andreis Kovac. En gång i tiden var han drömprinsen och de var lyckliga. Som ledare för en av Stockholms största narkotikaligor är han en farlig man, farlig för alla de som går honom emot. Och nu har han sedan en tid tillbaka alltså roat sig med att misshandla sin kvinna. Olyckligtvis har ingen episod nånsin lett till en polisanmälan mot Andreis, allt har såklart alltid avskrivits som olyckor. Mina vågar naturligtvis inte sätta sig upp mot maken, inte förrän nu vill säga.

För nu har hon på nytt fått rejält med stryk och hamnat på sjukhus. Åklagaren Nora Linde vill gärna sätta dit Andreis för ekonomisk brottslighet, att han nu också verkar spöa Mina gör henne bara än mer sugen på att se rättvisa skipad och Andreis inlåst bakom lås och bom.

Nora och polisen Leila gömmer Mina på hemlig ort (naturligtvis en ödslig skärgårdsö) och påbörjar en rättsprocess mot Andreis. Andreis skyr såklart inga medel när det gäller att få som han vill och att Mina flytt med deras gemensamma son är mer än Andreis tänker tåla. Han hotar och mördar sig fram till information om var Mina befinner sig...

Jaha ja, visst har du väl läst en historia som denna förr? Ja, intet nytt under solen, men sidorna flyger ändå fram, lättläst är det som sagt. En story om en galen hustrumisshandlare som inte skyr några medel för att få kvinnan tillbaka, eller i det här fallet främst sin son. Kvinnan får gärna dö nu när hon svikit så...




Viveca Sten: I hemlighet begravd (Forum 2019)
Sprängningsarbeten i samband med husbyggande på Telegrafholmen avslöjar benknotor, delar av ett skelett. Det är länge oklart huruvida benen kommer från en man eller kvinna och likaledes okänt om de legat länge i jorden eller ej.

Polisen sätter samman en lista över saknade personer och kommer fram till att benen antingen är tillhörande 73-årige August Marklund, försvunnen sedan 14 år, Siri Persson Grandin, en 35-åring som varit borta i 10 år eller tonårstjejen Astrid Forsell, också saknad i tiotalet år.

Polisen fastnar för att det mesta talar för att offret är Siri, särskilt när det visar sig att maken snabbast möjligt dödförklarat hustrun för länge sedan och därtill tjänat en slant på hennes livförsäkring.

På annat håll är det Nora Linde som beslutar sig för att ta reda på vad som faktiskt hände Astrid. Nora är sjukskriven, har alltför lätt att ta till flaskan numera och ja, finner såklart ny information av största vikt. Å andra sidan lägger hon sig oombedd i en polisutredning, ljuger och missbrukar sin tjänsteposition och hamnar förstås i trubbel och verklig fara...

I nutid följer vi polisman Thomas och hans kollegor när de synar Siris man i sömmarna. Thomas försöker visst också lappa ihop förhållandet med Pernilla. Nora å sin sida jobbar visst främst på att sabotera sitt förhållande och relationen till både dottern och maken...

I dåtid blir det ömsom kapitel där vi följer Astrid respektive Siri i deras vardag och tar del av de händelser som sedan leder fram till deras försvinnanden! Med andra ord är det alltså troligast att skelettet man hittat på Telegrafholmen är tillhörande en av de båda kvinnorna (ja August lämnas faktiskt därhän i berättelsen), men vem av dem...?

461 sidor i samma stil som tidigare. Allt är riktigt lättläst och lagom spännande. Vad har hänt kvinnorna och hur skall det gå med Noras tilltagande alkoholism? Och med Thomas och Pernilla? Och Noras mardrömmar? Och gangstern Kovac, är det nu han som hämnas gamla oförrätter? Precis allt detta blir kanske inte fullt ut löst och avklarat för den här gången så man skall nog räkna med fler böcker i den här serien. Tur det! Morden i Sandhamn-serien är inte alls så dum.