Scott Snyder & Greg Capullo: Absolute Batman – The Court of Owls (DC Comics. 2015)
Det är förstås så här The Court of Owls-sagan skall presenteras och läsas, i stort format och i sin helhet. Jag har tagit del av berättelsen tidigare, men då utspridd i flera volymer som dessutom kryddats med en hel del annat material av en högst blandad skara illustratörer och manusförfattare. Det hela har spretat och somligt har tagit fokus från den huvudsakliga berättelsen som nu verkligen är i fokus och får breda ut sig i full frihet från start till mål…

Om det här nu verkligen är det sista vi sett av Ugglesällskapet… Vi får väl se.

Hur som helst, det här är en mycket spännande story. Plötsligt dödas några personer i Gotham, torterade, skurna med knivar med ugglesymboler. Någon vill tydligen skrämmas och rida på en koppling till den gamla ramsan och myten om The Court of Owls, det hemliga och uråldriga sällskapet som sägs styra och ställa i Gotham, personerna med den verkliga makten!

Ytterligare attacker riktas mot en borgmästarkandidat och Bruce Wayne i samband med att båda männen tillkännagivit sitt intresse för att investera i stadens utveckling… Bruce Wayne kommer undan med blotta förskräckelsen, Ugglornas utsände mördare är inte att leka med och verkar dessutom kunna komma tillbaka från döden…

Som Bruce Wayne blir han utsatt för flera överfall. Som Batman tänker han ta reda på sanningen om Ugglesällskapet och sätta stopp för alla mord. Gotham är Batmans stad, inte Ugglornas.

Det är då det visar sig att Ugglorna är många fler än vad Batman någonsin kunnat ana. Mördarna är otaliga när de svärmar över staden och därtill försöker inta Wayne Manor. Bruce Wayne måste dö! Sällskapet förfogar över enorma resurser och finns visst bra mycket närmre än någon kunnat ana.

Nästan varje enskilt seriekapitel slutar med tidernas cliffhanger så spännande att man bara måste läsa vidare. Så skall sista fajten stå mellan Batman och Ugglornas främste mördare Talon.

Drygt 260 sidor serier av Snyder/Capullo, därefter ytterligare två kortare serier knutna till berättelsen, dock med ytterligare en ansvarig manusförfattare (James Tynion IV) och en helt ny tecknare (Rafael Albuquerque). Berättelserna är bra och ger mer insikt i den saga vi just läst, men inte är bilderna i Capullos klass tyvärr.

Seriematerialet är hämtat från Batman #1-11 från 2011-2012 men denna samling innehåller också ett förord av Snyder där han berättar hur storyn kommit till, 11 helsidesbilder med olika illustratörer, 9 sidor skisser och sedan 40 sidor som blir ett tidigt utkast med skisser och manus till Batman #1, bokens inledande del.

En nästan för stor och tung bok men icke desto mindre en superspännande, snyggt illustrerad och hemskt otäck Batmansaga.