Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den trettonde boken: Slutet (Damm Förlag 2007)
(A Series of Unfortunate Events. Book the Thirteenth: The End. 2006)

Mellan pärmarna kommer 327 sidor och därpå ett avslutande fjortonde kapitel (Book the Last: Chapter Fourteen) omfattande 20 sidor till. Och så är det hela slut, över, finito. Jippie!

Syskonen Baudelaire brände ned Hotel Denouement och for iväg ut på havet i en båt tillsammans med greve Olaf. Den här berättelsen börjar med att sällskapet möter en fruktansvärd storm som kastar upp dem på en främmande ö där de möter andra skeppsbrutna människor.

Greve Olaf släpper lös det hemska medusamykeliet och håller på att ta död på både sig själv och alla andra. Sunny, Klaus och Violet försöker med allt sämre hälsa finna ett botemedel.

Ah, efter dussinet lästa böcker i serien kom så Slutet, och det inte en sekund för tidigt. Inte heller i denna bok blev berättelsen speciellt skoj, allt går på tomgång, allt som skett i föregående böcker summeras om igen, alla hemskheter de upplevt och onda figurer de mött och bott hos rapas upp. Segt, tjatigt och utomordentligt trist med en avslutning som denna efter så mycket läsning.

De tre-fyra första böckerna om Baudelairebarnen är festliga, fyllda av sprudlande humor och knasigheter. Greve Olaf dyker upp förklädd och busar och skräms… I senare romaner har det mesta blivit, ja bara dumt. Känner inte att en avslutning som denna förtjänar något mer än absoluta bottenbetyget! Har sällan eller aldrig upplevt en inledningsvis bra bokserie falla så käpprätt ned i avgrunden…