Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Första boken: En olustig början (Richters 2002)
(A Series of Unfortunate Events. Book the First: The Bad Beginning. 1999)

Det här handlar om de unga syskonen Violet, Klaus och Sunny och boken beskriver en liten del av allt det elände som tydligen drabbar dem och som Snicket alltså valt att berätta om i bokform. Det börjar bums med att barnen blir föräldralösa och därpå inhysta hos en otrevlig avlägsen släkting. Släktingen behandlar dem illa och iscensätter en synnerligen lurig plan för att komma åt deras ärvda förmögenhet. I en mycket viktig huvudroll skall barnens enda vän luras att göra skämtet fullkomligt så att de får lida än mer.

Ja, det är väl det som sker, och kanske lite till. Denna olustiga början på bokserien pågår i 170 sidor, sen är det slut. Och då har jag bjudits på en riktigt bra saga med rappt tempo, bitvis skojig men mest fylld med elände som slår hårt mot syskonen. Det hela är över alldeles för snabbt. Pang, bom, början, slut, gå och köp nästa bok! Det kan bli dyrt för jag vill fortsätta följa syskonen Baudelaire.




Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den andra boken: Reptilrummet (Richters 2002)
(A Series of Unfortunate Events. Book the Second: The Reptile Room. 1999)

Imponerande! Snicket får till en del 2 i serien om de otursförföljda syskonen Violet, Klaus och Sunny, och det hela är nästan en exakt kopia på inledningsboken. Barnen skickas iväg för att bo hos ännu en avlägsen släkting och den här gången hamnar de hos Montgomery Montgomery. Och det är en härligt trevlig gubbe och bäst av allt, han är snäll mot barnen! De får egna rum och får läsa och göra allt de tycker är kul. Kors i taket.

Farbror Monty är något slags vetenskapsman och han samlar och studerar kräldjur. Han har just funnit en ny orm han döpt till Den Otroligt dödliga huggormen och han planerar som bäst för en resa till Peru. Och barnen skall få följa med. De väntar bara på Montys assistent Stephano. Men när Stephano dyker upp är det ingen mindre än deras hemske släkting greve Olaf i egen hög förklädd person. Och han vill fortfarande åt syskonens ärvda familjeförmögenhet. Död och elände följer...

200 sidor bok i lättläst format. Det är lite synd att äventyret är så likt förra boken och än en gång är det slut när det hela just kommit igång. Men annars är det en trevlig bekantskap och jag vill fortfarande läsa mer.




Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den tredje boken: Den sorgsna sjön (Richters 2003)
(A Series of Unfortunate Events. Book the Third: The Wide Window. 2000)

De har en stor släkt, syskonen Baudelaire. Den här gången far de iväg för att bo hos tant Josephine och hon är inte speciellt rolig. Josephine är rädd för precis allt och så älskar hon grammatik. Eftersom hon är rädd för spisen får barnen bara äta kall mat och hon kan inte låta bli att påpeka språkliga fel i allt barnen säger. Tillvaron är allmänt trist.

Faktum är att hela boken är klart sämre än de båda föregående, även om upplägget fortfarande är detsamma. Så nu väntar läsaren bara på den onde greve Olaf. Den här gången dyker han upp som segelbåtsuthyraren Kapten Hymla, och tant Josephine ser förstås bara Hymlas goda sidor och hör det hon vill höra. Det blir bara fler och fler problem för barnen. Inte ens den dumsnälle herr Poe, som ändå träffat greve Olaf flera gånger, ser något fel med Kapten Hymla.

218 sidor som känns aningen tjatiga.