Karin Slaughter: Bilder av henne (Harper Crime 2018)
(Pieces of Her. 2018)

Andrea (Andy) lämnar föräldrarna för att stå på egna ben och far till New York. Efter att ha vantrivts i sex år bryter hon genast upp och far hem till mamma när denne ringer för att berätta om sin cancer.

Nu firar Andy sin 31:a födelsedag och mor och dotter är i shoppinggallerian och äter mat. Då kommer en pistol- och knivbeväpnad yngling in och öppnar eld mot somliga gäster. Det blir Andys mamma som överraskande nog och utan ett ljud parerar ett knivhugg med handflatan och oskadliggör grabben för gott.

Andy är fullkomligt chockad, inte bara för att ha bevittnat flera mord och blivit beskjuten, utan minst lika mycket över mammans iskalla beteende och förmågor. Vem är hon, modern hon vet allt om och har känt hela livet? Tydligen känner hon henne inte alls…

Nej, mamma Laura blir som förbytt. Avvisar Andy, tvingar henne att omedelbart flytta ut, säger till henne att hålla käften om allt som skett. Andy kan såklart inte förstå något av allt detta och försöker ändå få kontakt med den avvisande modern.

När Andy tittar in har mamman främmande besök. En okänd man försöker att kväva modern. Andy greppar en stekpanna och slår till…

Nu är Andy en mördare men mamman skall fixa detta, säger hon. Andy behöver bara hålla sig undan. Andy får en nyckel och i uppgift att hitta ett visst förråd i en annan del av landet…

Andy tar en bil och drar iväg. Allt hon finner väcker bara fler frågor. Vem är hennes mamma egentligen, vad har skett och varför? Andy snokar runt för att finna svaren och 500 sidor senare blir det faktiskt lite spännande.

Ja, efter att jag i rask takt har slukat några av Slaughters böcker om Will Trent blir det här en liten besvikelse. 527 sidor är absolut alldeles för många för vad som sker på sidorna. Andys nutid blandas med mammans från 1986. Kapitlen är superlånga och allt går rätt långsamt och det hela känns lite segt. Läsningen är dock varken tung eller krånglig, men sidorna är många och här händer inte mycket. Detta kunde gärna ha kortats med 100 sidor eller så.

Allt hänger dock ihop och får sin lösning, men ändå, betygstrean är en svag en. Andy var ingen speciellt intressant huvudperson att följa så här länge.