Karin Slaughter: Dolt i skuggorna (Harper Collins Nordic 2021)
(Criminal. 2012)

Stora delar av boken utspelas under 70-talet och då är vår huvudkaraktär Will Trent inte ens född.

I stället följer vi Amanda Wagner och Evelyn Mitchell som unga poliser, som kvinnor i en riktigt mansdominerad värld. Knappast ansedda som riktiga poliser utan mer uppfattade som assistenter till riktiga brottsutredare, ja riktiga karlar. Polisyrket är förstås inget kvinnogöra och det får de höra igen och igen. De är fast beslutade att visa sin duglighet!

Vid sidan av könskampen är det också motsättningar mellan vita och färgade, särskilt så när det gäller ledarskap inom polismyndigheten.

Fallet Amanda och Evelyn tar sig an rör försvunna och mördade unga kvinnor, företrädesvis prostituerade, kvinnor som går på gatan och ingen egentligen bryr sig om, ingen mer än möjligen deras hallick som tjänar pengar på dem. Samtidigt är det alltså ingen som vill se de unga poliskvinnorna jobba med den här utredningen. Återigen är försvinnanden och mordfall inget för relativt nybakade poliser att ta sig an och definitivt inget för kvinnor...

Allt de har emot sig får dem dock bara att engagera sig allt hårdare, snoka runt allt mer. För något är i sanning riktigt skumt. Först och främst tycker Amanda och Evelyn att någon borde bry sig i alla fall något lite, sen är det förstås mystiskt att hallicken erkänner mord och riskerar dödsstraff när han verkligen är oskyldig. Och att en anhörig identifierar den döda som en släkting trots att det är helt fel kvinna som ligger på obduktionsbordet är en annan gåta...

I nutid fortsätter morden på unga kvinnor och nu arbetar Amanda Wagner som chef på GBI tillsammans med Will Trent och Evelyns dotter. Och läsaren får i denna saga med en massa mord i två tidsåldrar veta mer om Will Trents unga år och hans föräldrar, ja, Wills föräldrar visar sig ha stora huvudroller att spela i de där 70-talshändelserna.

Somligt blir inte en överraskning enbart för läsaren utan för Will också. Och eftersom Will är den han är och med det bagage han bär på är relationen med läkaren Sara inte helt problemfri, särskilt inte när Wills fru lurar i kulisserna. Men är Angie verkligen ond och en djävul eller en riktig ängel? Kanske både och?

70-talsdelen av berättelsen är den mest intressanta och spännande, men allt hänger som sagt ihop i allra högsta grad. 496 sidor känns som några för många men medelbetyget ligger stabilt.
Karin Slaughter: Okänt hot (Harper Collins Nordic 2021)
(Unseen. 2013)

GBI-agent Will Trent jobbar under täckmantel och iklär sig rollen som boven och den före detta fängelsekunden Bill Black. Will rör sig livsfarligt både bland mördare och brottsbekämpare och kommer i kontakt med en gammal bekant som dessutom är avskydd av Wills nuvarande flickvän Sara. Absolut ingenting i deras relation blir bättre av att Wills uppdrag förstås är hemligt samtidigt som Sara också dras in i exakt samma fall...

Knarklangare skall fångas och polisen planerar ett tillslag mot deras högkvarter. Man förväntar sig att få fast ledaren och en massa narkotika och pengar. Razzian går så där. När allt är över finns där döda skurkar, skadade poliser och en hemlighet som inte avslöjas för läsaren. Tillslaget är dock en riktig flopp...

Sen utsätts ett par poliser för ett överfall och så backar historien så att man kan få upprinnelsen till och förberedelserna för den där polisrazzian...

Strax därpå är vi tillbaka i nutid där Will Trent är Bill Black och återigen sätter livet på spel. Det blir fler döda skurkar och poliser, och som sagt rätt skakigt vad gäller Wills privatliv.

Knarklangare och mördare, Kidnappade barn, utnyttjade barn, korrumperade poliser... Det är mörkt och dystert men kanske inte superspännande. Fast bra nog ändå för att förtjäna ett stabilt medelbetyg. 410 sidor.
Karin Slaughter: De fångade (HarperCollins Nordic 2016)
(The Kept Woman. 2016)

De fångade tycker jag är en konstig svensk titel när originalet lyder The Kept Woman och att skriva Årets bästa deckare på omslaget och i mindre stil mena en tidigare bok av författaren är ju lite mysko. Psykologisk thriller står det också men är det här verkligen det? Eller är kanske precis alla kriminalberättelser delvis psykologiska thrillers? Här handlar det om våldtäkt, misshandel, knivattacker och mer, så fysiskt det kan bli...

Nåja, detta är 479 sidor medelmåttigt spännande sidor på vilka vi får veta att stadens basketstjärnor engagerat sig i ett stort byggnadsprojekt och att männen festar hårt med bärs, brudar och narkotika. Will Trent har länge försökt sätta dit en av dem för våldtäkt men misslyckats. Basketstjärnan har med hjälp av pengar och skickliga advokater kunnat gå fri.

Nu har en före detta polis hittats mördad på basketstjärnans nattklubb och andra spår på platsen pekar på ytterligare offer, en försvunnen kvinna. Det är under den utredningen Will Trent nås av information som antyder att hans hustru Angie dött. Will lever förvisso numera med läkaren Sara men blir förstås inte mindre rejält uppriven...

Efter drygt 230 sidor kommer del två och då backar historien och läsaren får följa händelserna från Angies perspektiv. Angies historia blir en hemsk saga, bra mycket mer intressant och spännande än själva mordutredningen och allt annat som rör våra huvudpersoner både privat och yrkesmässigt.

Men 479 sidor är onödigt många och som helhet är storyn i mitt tycke inte bättre än att ett ordinärt medelbetyg räcker bra. Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstått Karin Slaughters stjärnstatus som thrillerförfattare. Men jag fortsätter såklart att läsa vidare i romanserien...
Karin Slaughter: Den sista änkan (HarperCollins Nordic 2019)
(The Last Widow. 2019)

Forskaren Michelle på den amerikanska smittskyddsmyndigheten kidnappas på en stormarknadsparkering och försvinner. När hon sedan dyker upp har en månad passerat och hon släpas med som gisslan hos en samling väl drillade terrorister. Skurkarna smäller av flera bomber i de centrala stadsdelarna med stora skador på både byggnader och människor.

När explosionerna skakar staden rusar genast GBI-agenten Will Trent och hans käresta, läkaren Sara Linton mot bombplatsen. Olyckligtvis stöter de på de ansvariga skurkarna och i det tumult som infinner sig blir det doktor Sara som tvingas följa med terroristerna som ny gisslan...

Will Trent och hans GBI-kollegor söker högt och lågt efter de skyldiga attentatsmännen men mest förstås efter Sara. Hon befinner sig som gäst/fånge i en synnerligen olustig miljö, omgiven och kompletta galningar.

Inledningen på boken är stark och actionladdad, tempot är högt och detta är utan tvekan den bästa boken i serien så här långt. Ett betyg enbart för de första 300-400 sidorna hade varit riktigt högt. Skurkarna planerar något hemskt, men vad undrar både Sara, Will och läsaren. Sara befinner sig i stor fara bland riktiga dårar och Will vet inte var han skall söka efter henne och terroristerna. Kort sagt, det hela är skitspännande. Så synd att avslutningen, slutstriden inte riktigt håller den höga nivån hela vägen. Nej, något lite tappar allt boken tycker jag, men visst, detta är ändå seriens bästa bok så här långt och min betygstrea är den allra högsta tänkbara! 494 sidor.
Karin Slaughter: Den tysta kvinnan (Harper Collins Nordic 2020)
(The Silent Wife. 2020)

De senaste Will Trent-deckarna har bara blivit allt längre och trenden verkar hålla i sig, seriens allra mest omfattande verk kommer här och har hela 590 sidor. Och det är alldeles för många för vad som erbjuds, jag tycker inte alls det finns spänning nog, eller övrig handling, för att motivera så många sidor. Bjuds det inte på action eller andra moment som för sagan framåt blir det väl i stället bara en segare historia när man fyller på med hundratals sidor extra. Typ.

Kvinnor försvinner. De hålls fångna, våldtas och dumpas. En mördare jagar kvinnor i Grant County. Lyckligtvis får man fast mördaren och sätter honom bakom lås och bom.

Tio år senare sker nya attacker, våldtäkter och mord, i precis samma stil som tidigare. Plötsligt ser det ut som att man satt helt fel man i fängelse. Kan den anklagade och dömde mördaren som tillbringat tio år i fängelse faktiskt vara oskyldig? Ja, det finns somligt som tyder på det.

Allra värst är kanske det faktum att de som varit med och utrett dåden då för tio år sedan faktiskt är läkaren Sara Linton och hennes dåvarande exmake. Nu ser det ut som att fel och misstag begåtts, att man kanske agerat helt galet i den gamla utredningen. Ja, Will Trent som utreder händelserna i nutid vill inte alls vara den som berättar för sin flickvän Sara de dåliga nyheterna om hennes gamla kärlek...

Berättelsen pendlar mellan nutid och dåtid och i dåtid följer vi polischef Jeffrey Tolliver och hans team som söker en mördare och sätter en misstänkt i finkan. I nutid är det Will Trent med kollegor och en äldre Sara som tittar närmre på både gamla och nya brott.

Klockan tickar, mördaren är på jakt efter fler offer, nya kvinnor att tysta... Och den komplicerade relationen mellan Will och Sara tuffar på och får förstås mycket utrymme. Visst älskar de varandra men ja, alltid är det något som verkar strula till det för dem. Nästan 600 sidor som sagt och kanske inte superspännande även om mördaren är en riktigt obehaglig typ. Men nej, men det räcker bra med ett stabilt medelbetyg.