Karin Slaughter: Triptyk (Telegram Bokförlag 2009)
(Triptych. 2006)

Atlantapolisen har länge kämpat med att försöka avslöja den galna mördare som tar livet av unga kvinnor i staden, dödar dem och tar deras tunga… Arbetet har varit förgäves, nu inträffar nya mord.

Det första nya offret är dock både äldre än de föregående och dessutom prostituerad, men avsaknaden av tungan signalerar ändå att det rör sig om samma mördare som tidigare. Offer nummer två hittas strax därefter i kriminalassistent Michael Ormewoods egen trädgård och är den unga grannflickan han känner så väl…

Plötsligt har polisen fått förstärkning, eller kanske mer korrekt blivit undanknuffade. Utredare från Georgia Bureau of Investigation har klivit in på scenen. Michael Ormewood måste jobba med agent Will Trent, en man han genast avskyr.

Will Trent är en udda fågel, en man vars första 18 år i livet tillbringats på barnhem och präglats av grav mobbing och svår misshandel… Dessutom är han svårt dyslektisk och oförmögen att läsa vanlig text, men han gör vad han kan för att hans problem inte skall bli allmänt kända. Livet har sannerligen inte behandlat honom snällt men samtidigt format honom till en särdeles bra brottsutredare ändå.

Triptyk blir en berättelse som varvar nutid med nedslag i dåtid och den första boken om Will Trent gav mersmak. De 447 sidorna flyger snabbt förbi, det hela är lättläst och spännande med en eller ett par överraskningar.
Karin Slaughter: Fraktur (Telegram Bokförlag 2011)
(Fractured. 2010)

Abigail kommer hem en eftermiddag och ser dottern ligga som en blodig hög på övervåningen. Böjd över henne står en man med en kniv… Mannen rusar mot Abigail som flyr, det blir bråk och så är den främmande mannen död han också!

Agent Will Trent från Georgia Bureau of Investigation får hand om utredningen och skall samarbeta med lokalpolisen, framförallt den ensamma mamman och kriminalassistenten Faith Mitchell som från första stund inte alls gillar den specielle agenten…

Rätt snart står det klart att offrets bästa kompis saknas och mordfallet växer och blir en kidnappningssituation också. Någon mördar rika, unga och vackra kvinnor, någon kidnappar dem tydligen också. Frågan är om det rör sig om en eller flera förövare.

Polisen söker i skolmiljö efter ledtrådar, talar med kamrater och lärare. Will Trent går sina egna vägar för att lösa fallet, tvingas kämpa lite för att dölja sin grava dyslexi.

Fraktur är en lättläst berättelse i högt tempo, rätt spännande också även om jag tyckte att seriens första del var något vassare än den här. Men Will Trent blir absolut en karaktär att följa framöver… De 406 sidorna flyger snabbt förbi.
Karin Slaughter: I mörker gömd (Harper Collins Nordic 2020)
(Undone. 2009)

Pensionärsparet Henry och Judith är ute och kör bil när ett djur plötsligt dyker upp ur skogen, står på vägen framför dem och naturligtvis blir påkört. Det är bara det att varelsen inte är ett djur utan en naken och svårt misshandlad kvinna på flykt!

Vidare utforskningar av den närmsta miljön avslöjar en underjordisk håla full med tortyrinstrument och i ett träd i närheten påträffas ytterligare ett offer, en annan torterad död kvinna.

Lokalpolisen vill givetvis hålla specialagenterna från Georgia Bureau of Investigation borta men snart är det chefen Amanda som tar över ledningen och sätter sina medarbetare Will Trent och Faith Mitchell på fallet.

Will brottas med sina gamla demoner, här i form av sambon Angie och sin grava dyslexi som han gör sitt bästa för att dölja för alla. Faith finner sig vara gravid och i stort behov av sjukvård då hon plötsligt fått diabetes.

Och som om ett par kidnappade och brutalt torterade kvinnor inte vore ett nog tufft fall att lösa så försvinner Pauline från stormarknadsparkeringen efter att ha letat efter sin försvunna lille pojke. Då Felix mamma är en lika brunögd brunett som de båda andra kvinnorna antar Will att det här är ytterligare ett offer för den sadistiske torteraren... Jakten är igång!

In i storyn med läkaren Sara Linton också, hon får hand om den påkörda kvinnan och har varit huvudperson i en annan thrillerserie (Grant County) av författaren. Den här boken för samman Slaughters romanfigurer i något slags crossover-berättelse. Våldsskildringarna är hemska, brutala. Många sidor åtgår till en förhållandevis stillsam utredning innan spänningen stegras mot avslutningen, precis som i föregående delar... Allt lättläst och underhållande. Jag gillar den här serien!

Hoppas bara att den översatta utgivningen kan fortsätta i ordning efter den här boken. Av oklar anledning finns ju sedan tidigare seriens åttonde och nionde delar redan utgivna på svenska... 487 sidor.
Karin Slaughter: Oskyldig (Harper Collins Nordic 2020)
(Broken. 2010)

Doktor Sara Linton har inte besökt Grant Country sedan hennes make, polisen Jeffrey, dog men nu ska hon hem på släktmiddag och blir då genast indragen i ett mordfall.

Studenten Allison plockas upp död ur sjön. Trots att betongblock släpas efter hennes kropp är det första utlåtandet självmord. Sen hittar man knivsticket i nacken...

Snart har man häktat Tommy för dådet, traktens vänlige men samtidigt psyksjuke unge man. Erkänt har han också men han vill tala med sin gamla läkare, doktor Sara.

Något låter fel med fallet så Sara kontaktar GBI som sänder över sin allra bäste utredare, Will Trent, som till lokalpolisens frustration helt sonika tar över fallet.

Och det är nog bra det för i Grant County är den ena polisen mer korrumperad än den andra...

Oskyldig är 426 sidor fyllda med text i liten storlek men ändå en lättläst historia, om än inte alls så spännande som jag hoppats. Will Trent ställer frågor till lokalpoliser och inser snart att de ljuger som attan och det är väl bara en tidsfråga innan någon av dem inser läget och beslutar sig för att till slut tala sanning... men är det verkligen en polis som är mördaren? I mitt tycke den svagaste boken i serien så här långt men en svag betygstrea kan man ju ändå bjuda på.
Karin Slaughter: Vittne och misstänkt (Harper Collins Nordic 2021)
(Fallen. 2011)

GBI-agenten Faith Mitchell åker hem sin mor som för dagen har hand om sitt barnbarn. Plötsligt kan mamma Evelyn inte nås på telefon och Faith har en dålig känsla i magen...

Framme hos mamman ser Faith att ytterdörren står vidöppen. Det är blod vid dörrhandtaget och hon finner sin lilla dotter i sin bilstol gömd under filtar bakom kassaskåpet i verktygsskjulet. Bohaget är mer eller mindre förstört, huset verkar ha blivit genomsökt.

I tvättstugan finns en död man och i sovrummet bråkar två andra karlar. Faith skjuter ihjäl dem båda men det ger henne inte mamman tillbaka, hon är försvunnen, visst bortförd innan Faith hunnit fram.

Resten av boken handlar om att lista ut vem som kidnappat den före detta polischefen Evelyn och rädda henne. Det blir GBI-agent Will Trent och hans chef Amanda Wagner som ger sig ut på jakt...

Till slut påträffas Evelyn men då är hon i allt annat än fint skick. Och vår huvudperson Will verkar äntligen få till det med doktor Sara Linton. Väl? Tyvärr är ju Wills fru Angie ett litet hinder på vägen...

Vittne och misstänkt är 430 sidor och den femte delen i Will Trent-serien. Helt okej och ganska lättläst men spänningen, var är den egentligen? Det här var ju lite småsegt. Medelbetyget finns där men jag tycker nästan att varje bok efter den första blivit något lite sämre än den föregående. Ja, framförallt denna och den närmast föregående var väl i alla fall inga höjdare tyvärr... men jag kommer att läsa vidare om Will Trent. Snart får väl Slaughter till en riktig kanonbok? Hoppas, hoppas!