Sidney Sheldon: Tracys hämnd (Bonniers 1988)
(If Tomorrow Comes. 1985)
Tracy Whitney verkar ha allt. Hon är vacker, har ett bra jobb på en bank och står i begrepp att gifta in sig i en av stadens mäktigaste familjer. Hon älskar verkligen Charles även om hans föräldrar kanske inte ser Tracys som bästa svärdottern.
Så nås hon av beskedet att hennes mor tagit livet av sig. Det visar sig att ett maffiagäng lurat av hennes mor pengar och hela familjeföretaget. Tracy bestämmer sig för att hämnas och det blir ett försök till hämnd som slår helt fel. Man ger sig inte på maffian ostraffat. Tracy åker fast och såväl försvarsadvokat som domare är köpta av maffian. Hon döms till 15 år i fängelse och hennes älskade Charles tar avstånd från henne.
I fängelset blir det tufft värre. Tracy är en vacker kvinna och där finns mängder av tuffa kvinnor som vill åt henne. Det blir en kamp för överlevnad innanför fängelsets murar och hela tiden har Tracy bestämt sig för att hämnas, på maffian, advokaten, domaren och Charles som svikit henne. Väl ute sätter hon sina planer i verket och märker snart att hon fått smak för att lura och bedra. Med största finess börjar hon stjäla tavlor och smycken från museum och världens rikaste personer. Ju tuffare utmaning desto mer bestämd att lyckas blir hon.
I en klassisk scen på en båt utmanar hon världens främsta schackspelare på ett parti trots att hon inte kan ett dugg om spelet! Runt Tracy svärmar snart andra lurendrejare, poliser och försäkringsutredare. Detta är en fängslande berättelse med mängder med spänning och fräcka stötar. Allt är förstås fullkomligt otroligt egentligen men Sheldon får till 391 sidor som rinner iväg.
Sidney Sheldon: Våldets ansikte (Bonniers 1987)
(The Naked Face. 1970)
Dr Judd Stevens är en framgångsrik psykoanalytiker med egen mottagning i New York. Han är beundrad av kollegor i branschen, omtyckt av patienterna. Han lever ensam, har ett lugnt och tillbakadraget liv, men det är så han vill ha det.
Så plötsligt rasar hans liv ihop. Han hamnar ansikte mot ansikte med det nakna våldet. En av hans patienter knivhuggs till döds utanför hans mottagning. Därefter dödas hans sekreterare. Polisen misstänker dr Judd Stevens!
Snart blir det hela rent surrealistiskt. Polisen vägrar att tro på hans oskuld. Själv fattar doktorn till slut att det av någon anledning är honom själv mördaren är ute efter, men vem, varför? Han letar igenom sina patientjournaler och börjar så smått misstänka några av hans mindre friska patienter. Han skaffar sig en privatdetektiv som skall hjälpa honom finna den skyldige och nog får han hjälp alltid. Detektiven uppräcker en bomb i Stevens bil och sen följer andra attentat riktade mot doktorns liv.
Men finns det verkligen en mördare där ute? Eller är det Stevens själv som är schizofren och har begått de hemska dåden? Kanske händer allt bara i hans egen fantasi? 214 sidor Kafkabetonat mysterium. Det märks att detta är en Sheldons allra första böcker. Och kanske att jag borde placerat detta i kategorin thrillers...
Sidney Sheldon: Marys chans (Bonniers 1989)
(Windmills of the Gods. 1987)
Av någon anledning bestämmer sig USA:s president för att utse helt okända lärarinnan Mary Ashley till ambassadör i Rumänien. Det skall bli hon som lyckas öppna upp slutna östeuropaländer för samarbete med Amerika och göra presidentens ambitiösa Folk-till folk-program till en succé.
Överraskad och smickrad tackar dock Mary nej, familjen och det goda livet i lugna trygga Kansas väger tyngre. Då råkar maken mycket lägligt dö i en bilolycka och saken är biff; Mary startar livet på nytt som ambassadör i Rumänien och begravs i arbete. Inte en aning om vad som väntas av henne har hon, och misstagen hon gör är många.
Mary är vacker och får både vänner och fiender. Men dum är hon inte och till mångas förvåning lyckas hon med en del till synes omöjliga uppgifter. Både USA och Rumänien älskar Mary Ashley! Nej, inte då! Naturligtvis finns det folk som inte tycker om vare sig Mary eller presidentens försök att få till samarbete med diktaturstater och kommunistländer. Hemliga sällskap planerar att få bort Mary från både Rumänien och planeten jorden!
Alla lurar alla i denna måttligt intressanta bok. Livvakter, politiker, sekreterare, militärer, rådgivare och vänner – vem kan man lita på? Det dröjer ganska länge innan det tar fart och blir något sånär spännande. Betyget två är inte så långt borta även om det är lättläst och det bjuds på några överraskningar. 351 sidor.
Sidney Sheldon: Lucias flykt (Bonniers 1990)
(The Sands of Time. 1988)
367 lättlästa sidor, men märkvärdigt bra är de inte. Sidorna försvinner raskt men gör inget bestående intryck. Som alltid med Sheldon bjuds det på ett storslaget äventyr, men den här gången handlar det bara om en enda lång flykt. Rätt trist egentligen. Detta är ganska blekt men jag bjuder ändå på en trea i betyg, en riktigt svag en.
Jaime Miró är baskernas hjälte i Spanien på 1970-talet. Överste Acoca har gett sig fanken på att få fast terroristen till vilket pris som helst. Nu har han fått ett tips om att Miró gömmer sig i ett nunnekloster och i Acocas värld är inte klostret något heligt. Inte om de skyddar skurken Miró! Så in i klostret stormar överste Acoca och hans beväpnade mannar. De har order att ta Miró till fånga, gärna död, och agerar inte speciellt vänligt mot de förskrämda nunnorna.
I det kaos och tumult som uppkommer tar syster Lucia tillfället i akt och lämnar klostret. Med sig lockar hon medsystrarna Megan, Teresa och Graciela.
Någon Miró finns förstås inte i klostret, men när Acoca får kännedom om att några nunnor försvunnit startar jakten...
Och så för var och en av nunnorna backar historien och läsaren får sig till livs deras berättelser om vad som föranlett deras inträde i nunneorden... och varför de rymmer... och så fortsätter berättelsen i nutid med deras flykt, samarbete och möte med verkligheten utanför klosterväggarna. Och under flykten kommer Miró och hans anhang in i bilden, och med honom också den hänsynslöse Acoca och hans män.
Som sagt, en enda lång berättelse om att vara på rymmen och bli jagad, och att vara den som jagar... Inte en av Sheldons mer intressanta böcker, och kanske att trean i betyg är så svag att en tvåa varit mer rättvist.
Sidney Sheldon: Catherines dröm (Bonniers 1991)
(Memories of Midnight. 1990)
Detta är en fristående fortsättning på Sheldons svenska debutbok På andra sidan midnatt.
Den stenrike skeppsredaren Constantin Demiris har fått två fiender dömda och avrättade för mordet på Catherine Alexander. Men Catherine Alexander är inte död. Demiris låter dock omvärlden tro att så är fallet och gömmer Catherine i ett grekiskt kloster. Där lever Catherine sina dagar och har inget som helst minne av det hemska som drabbade henne i den första boken. På något sätt har Catherine förträngt allt som hänt.
Men nu börjar saker hända. Små minnesfragment gör sig påminda och kommer till Catherine i form av hemska mardrömmar. Sakta, mycket sakta börjar hon så smått minnas och blir en stor fara för Demiris...
Har man läst del ett och gillat den boken vill man läsa fortsättningen. Den här gången visar det sig nästan ha varit dumt att ha läst första boken för Sheldon återanvänder väl mycket. Denna berättelse är bara 280 sidor lång och en del partier känns verkligen igen. Somligt verkar taget rakt av ordagrant från bok ett. Men, bortsett från det och det faktum att Catherine har en underordnad roll, är det lagom spännande och mycket, mycket lättläst. Det här handlar mer om hur den mäktige Demiris intrigerar och lurar släktingar, advokater och andra för att få allt han vill. Och hur andra försöker lura Demiris tillbaka förstås. Någonstans mitt uppe i allt detta kämpar Catherine för att hålla sig undan Demiris utsända mördare.