Craig Shaw Gardner: Tillbaka till framtiden, del II (Forum 1989)
(Back to the Future II. 1989)

Många år efter framgången med filmen Tillbaka till framtiden kom det uppföljare, inte bara en utan två. Detta är berättelsen såsom den skildras i den andra filmen. Romanen är baserad på ett filmmanuskript av Bob Gale och allt på dessa 240 sidor är ju i princip således filmen i bokform nästan exakt ordagrant återgiven. Det är inte mycket som skiljer versionerna åt innehållsmässigt så för den bästa upplevelsen måste jag förstås rekommendera filmen. Det här är stor familjeunderhållning, om än inte av samma klass som den första berättelsen.

Året är 1985 och Marty McFly har just kommit tillbaka från en tidsresa 30 år tillbaka i tiden. Han har varit i år 1955 och fått sina föräldrar att träffas och blir förälskade i varandra. Nu skall han ta med sig sin flickvän Jennifer på en helt vanlig bilresa och allt är bara alldeles utmärkt.

Då plötsligt dyker Martys uppfinnarkompis Doc Brown upp och berättar att Marty måste komma med på en ny utflykt. De måste göra en ny tidsresa, den här gången 30 år in i framtiden, till år 2015. Doc har varit där och noterat att hemska saker drabbar Martys och Jennifers son. De måste ställa saker och ting tillrätta…

Marty och Jennifer hoppar in i DeLorean-bilen som plötsligt lyfter mot skyarna och försvinner. År 2015 visar sig nämligen merparten av alla bilar kunna flyga och den här gången är tidsmaskinen mer miljövänlig och drivs på sopor.

Att komma 30 år in i framtiden blir såklart en rätt spännande och skrämmande upplevelse och Marty och Jennifer stöter på sig själva och sina egna barn, såväl som Martys föräldrar och familjens svurne nemesis, Biff Tannen.

Den här gången förändras historien rejält på grund av en sportkalender innehållande 50 års samlade resultat av alla större matcher och tävlingar inom fotboll, baseboll, hästkapplöpningar och boxning. När den hamnar i orätta händer och man har tillgång till en tidsmaskin går det alldeles utmärkt att skriva om historien…

När en fattig person kan satsa pengar på sport och vinna en förmögenhet eller två blir tillvaron såklart förändrad. Den här gången kommer det att krävas flera tidsresor fram och tillbaka för att ställa allt tillrätta… Ja, här bjuds på hisnande förändringar av livet för familjen McFly, från lycka, till elände, till…

Och precis när boken är slut är vi, precis som i film nummer två, mitt uppe i händelsernas centrum och får ta oss an del tre om vi skall få se slutet på berättelsen. Någon bok tre på svenska tror jag dock aldrig gavs ut. Men som sagt, det är ju inte de här böckerna du skall läsa. Det är ju filmerna du skall se.