Max Seeck: Den trogne läsaren (Albert Bonniers Förlag 2020)
(Uskollinen lukija. 2019)

Bestsellerförfattaren Roger Koponen är ute på turné, sitter i en panel med olika skribenter och pratar om sina romaner när han nås av beskedet att någon mördat hans hustru Maria. Det visar sig att Maria mött döden på exakt ett sätt som Koponen själv skildrat för ett offer i en av sina böcker och utifrån de berättelserna hittar man raskt ytterligare en död kvinna.

Roger hämtas av polis och får skjuts hem. Fast inte hela vägen. Något kommer i deras väg och plötsligt är också polisen och författaren själv döda!

Det blir kriminalaren Jessica Niemi som tar hand om fallet som i sanning ter sig annorlunda och mystiskt. Genom tillbakablickar i hennes liv då hon mött kärleken i Venedig lär vi känna vår huvudperson lite mer, men detta är som sagt mystiskt värre.

Någon otäck skurk verkar ha kontakter ända in i polishuset och Jessica själv har saker att dölja för omvärlden. Och mycket av det som sker är alltså hämtat från en populär romansvit.

Max Seeck har skrivit flera böcker men denna är den första på svenska och väl det stora genombrottet. I mina ögon blev det dock tyvärr sämre än förväntat. Allt börjar nog så annorlunda och spännande, men ju längre berättelsen tuffar på desto mer obegripligt konstig blir bara sagan...

Ja, in med hemliga sekter och mystiska släktband och mer. Jag kan väl kanske ge en betygstrea för helheten för understundom blir det både spännande och lagom mystiskt och inledningen lovar gott, men när allt är slut känner jag tyvärr mest besvikelse. Den där kanske väl snälla betygstrean är absolut en svag en... 426 sidor.