Ninni Schulman: Flickan med snö i håret (Forum 2010)
Journalisten Magdalena har skilt sig, lämnat Stockholm och flyttat tillbaka hem till värmländska Hagfors. Hon har tagit 6-årige sonen Nils med sig och börjat jobba för lokaltidningen.

Här försöker hon finna lugnet, få livsglädjen åter och skapa en trygg uppväxt för pojken. Hon träffar gamla vänner och före detta kärlekar, och skriver rätt intetsägande små artiklar om vardagligheter i trakten.

Så en kall nyårsafton försvinner 16-åriga Hedda spårlöst. Lokalpoliserna Petra och Christer tar hand om utredningen, startar sökandet på bred front, så gott det nu går i mörkret och kylan.

Magdalena börjar givetvis följa undersökningen, skriva om fallet och utnyttjar gamla kontakter för att ligga före konkurrenterna. Så hittas en ung kvinna mördad i en jordkällare. Är det månne Hedda? Ingen annan ung tjej har ju rapporterats saknad.

Ja, Magdalena bytte storstaden mot ett förmodat lugn i lilla Hagfors. Det visar sig hända hemska saker i den lilla orten, gamla vänner har hemligheter för varandra, inte mycket är vad det verkar på ytan.

Flickan med snö i håret är en överraskande lättläst och samtidigt mysig kriminalroman som suger in läsaren i storyn. Den lilla orten, vinterkylan, personliga bekymmer och hemska brott på det utgör en mycket tilltalande mix. En riktigt lyckad debut på 353 sidor.
Ninni Schulman: Pojken som slutade gråta (Forum 2012)
Mirjam Franssons hus i Hagfors brinner ned och tyvärr är kvinnan kvar därinne. Den första tanken är såklart att det hela är en olycka, men undersökningar visar snart att huset brandbombats.

Kjell-Ove har haft ett förhållande med Mirjam. Nu är hon död och han sörjer. Tyvärr kan han inte säga något till någon eftersom han redan är gift, deras relation har varit hemlig.

Så dör fler personer i brand nummer två. Och sen brinner det igen...

Många personer i Hagfors mår dåligt, har små och stora hemligheter och någonstans finns en mordbrännare, en tokig mördare!

Polisen Christer drömmer om kärlek och polischefsjobbet. Kärleken har han kanske hittat i Torun men kan han verkligen få chefsjobbet också?

Polisen Petra har problem att nå sin son som mest sitter på sitt rum och är anti det mesta.

Nästa huvudperson blir journalisten Magdalena som skriver om dåden i lokaltidningen. Hon försöker pumpa ovanstående poliser på viktig information och ta hand om den numera eldskrämda sonen Nils. Och hur skall hon göra med det faktum att hon verkar vara gravid igen? Är hon verkligen redo? Och när och hur skall hon berätta för pappan?

Här finns en handfull hemska bränder för polisen att utreda och en väldig massa vardagsbestyr för samtliga inblandade. Inte fullt så spännande som debutboken men lättläst och småtrevlig, precis lagom bra för ett medelbetyg. 343 sidor.
Ninni Schulman: Svara om du hör mig (Forum 2013)
Jaktlaget samlas i Uvanå för några dagar bland älgar, vargar, björnar och vildsvin. Hagforspolisens nya chef Petra Wilander är en i sällskapet och tillsammans har de viss framgång i jakten. Olyckligtvis är det inte bara djur som skjuts. En i jaktlaget drabbas också av dödande kulor men naturligtvis är det ingen som sett något. Vem har skjutit mot sina kamrater? Och var är den dödes tonåriga dotter Alva som han hade med sig? Är hon också död, kidnappad eller på flykt ensam i den kalla, mörka skogen? Polisen drar igång ett intensivt sökande men då Petra själv är bland de misstänkta måste andra kollegor kallas in och ta över. Man startar en noggrann granskning av jaktlagets medlemmar. Diverse hemligheter skall avslöjas…

Journalist Magdalena Hansson är föräldraledig och snudd på tokig av sömnbrist. Samtidigt försöker hon arbeta lite, både för att hon vill och känner sig tvingad att försöka rädda lokaltidningen från total nedläggning.

Polis Christer Berglund har fått se sin kollega Petra få det chefsjobb han själv så hett eftertraktar. Nu försöker han skapa en vardag, ett bra privatliv tillsammans med den vackra Torun. Olyckligtvis gillar inte Torun att Christer är så tight knuten till sina föräldrar och fast i det förflutna.

Svara om du hör mig tuffar på över 417 sidor. Det är den tredje och den svagaste delen i serien. En jaktolycka eller ett mord och så den där flickans försvinnande. Ja båda mysterierna måste såklart lösas och här finns hemligheter att avslöja men så värst klurigt eller superspännande är detta tyvärr inte. Visst skall en betygstrea utdelas för helheten, men den går väl något åt det svagare hållet.
Ninni Schulman: Vår egen lilla hemlighet (Forum 2015)
Journalist Magdalena Hansson tror att pojken Mario far illa, han har blåmärken över hela kroppen, och gör en anmälan till socialen. Ingen hinner dock titta närmre på detta för strax försvinner socialsekreterare Anna-Karin Ehn, traktens bästa utredare. Hennes bil påträffas senare vid vägkanten i ödsliga trakter, med blod både utanpå och invändigt. Vad har hänt?

Samtidigt är det så att Mario verkligen misshandlas i hemmet. Både han och syskonen och inte minst mamma Andrea lever i skräck för den lynnige makens övergrepp. Magdalena må vara något på spåren men i övrigt är det ingen som anat något eller agerat. Pappa Keith har full koll på sin familj. Nästan.

Temat för den fjärde boken i Värmlandsserien om journalisten Magdalena och poliserna Petra och Christer blir som titeln antyder hemligheter inom den närmsta familjen. Här finns diverse hemligheter djupt begravda men skall några mysterier kunna lösas måste polisen såklart få fram hemligheterna i dagen. Eller så blir det kanske Magdalena som klurar ut hur allt hänger ihop? Hennes snokande efter sanningen och ett bra reportage verkar ju aldrig ta slut…

Christers relation med Torun går allt sämre. Kvinnan i hans liv är sjukt osäker och svartsjuk. Hennes paranoia verkar slå i taket var gång Christer ens pratar med en annan kvinna. Det här känns inte som en hälsosam relation. Å andra sidan finns där ju en ny vacker kvinna i teamet…

Polischef Petra börjar må allt sämre. Huvudvärken och synstörningarna börjar bli något mycket mer och värre än vad hon upplevt under migränanfall tidigare. Hon kämpar på men plötsligt faller hon ihop och förs till lasarett.

Jag kan störa mig på Torun. Hon är uppenbarligen inte helt frisk och knappast rätt för Christer. Eller? Jag stör mig också lite på polisen Petra som också helt klart är riktigt sjuk men som inte bryr sig om att kolla upp vad det är för konstigt som sker med henne. Med det sagt är detta ändå en bättre, mer spännande bok än de senaste i serien, kanske rentav den bästa hittills. Galningen Keith är en synnerligen obehaglig karaktär och sidorna flyger snabbt förbi. Stark trea blir betyget, eller är detta rentav en fyra? 380 sidor.
Ninni Schulman: Välkommen hem (Forum 2016)
Magdalena Hansson skriver om bränder på asylboenden och mottar ett flertal otäcka hot från folk som uppenbarligen inte gillar att hon tydligen tagit parti för utlänningarna. När hoten inte bara riktas mot Magdalena själv utan hela hennes familj bara måste hon gå till polisen.

Magdalenas återträff med högstadieklassen närmar sig också. Hon är inte det minsta sugen på att gå, känner inget behov av att träffa gamla vänner och fiender men som journalist vore det ju ändå skoj att få träffa Jack och göra ett reportage om och med honom. Jack var klassens mobbare och en bråkstake som med charm och lögner kom undan med mycket. Sen blev han plötsligt rikskändis via TV-serien Gården och nu plötsligt funderar han visst på en karriär som präst. Men först skall han ge ut en bok i vilken han berättar allt om sina trassliga uppväxtår, ett slags bikt, inget är för heligt för att inte avslöjas.

Klassen samlas, Magdalena och Jack är där. Läraren Sune också naturligtvis, det är i hans stuga de skall hålla till. Och så Mårten, Unni, Jussi, Freddie, Alice, Sandy och många fler. Tina till exempel, syster till polisen Christer. Och så Ted, alkoholisten som lovat att hålla sig borta från de starka dryckerna. Tja, mötet med gamla bekanta drar fram gamla, både bra och dåliga, minnen för Ted och alla de andra. Snart krökar Ted och när polisen dyker upp minns han ingenting...

Spökvandringen i skogen har slutat med katastrof. Jack har hittats död, mördad, sönderhackad och med en pinne i halsen. Jack är bara den första som dör. Fler deltagare på den där återträffen hittas snart döda,

Magdalena Hansson är såklart dubbelt inblandad, som klasskamrat och journalist som vill skriva om händelserna. Vem i klassen är en mördare? Polisen verkar ha siktet inställt på Ted som den skyldige, hans minnesluckor och lögner pekar alltmer mot honom själv. Polisen Christer kan inte ens vara med och utreda det hela, till och med hans egen syster är med bland de misstänkta.

Christer själv har fullt upp med att hantera sin flickvän Torun, hennes osäkerhet och deras svårigheter som par att lyckas bli med barn. Polisen Petra funderar återigen på sin egen relation när polisen får förstärkning av Geir, en kille hon tidigare varit förtjust i och kanske fortfarande är... 510 lättlästa sidor, lite lagom spännande.
Ninni Schulman: När alla klockor stannat (Forum 2019)
476 sidor är några för många, jag tycker det här tuffar på rätt långsamt. Men det tar sig...

Här har vi kulturskolans eldsjäl Gloria som skall sätta upp en pjäs på Ekshärads hembygdsgård. Det är med både glädje och stolthet hon tillkännager att hon lyckats få rikskändisen Örjan Edin som manlig huvudrollsinnehavare, övriga i ensemblen är glada teateramatörer från närmiljön.

Men repetitionerna har inte kommit långt när unga Noomi försvinner. Tjejen är spårlöst borta ett tag men hittas snart flytande i Klarälven, dränkt i en påse. Strax därpå är det en annan skådespelare som avrättas med ett skott i ryggen.

Någon mördar skådespelare medverkande i pjäsen Tinglöfspelet. Men vem och varför förblir länge oklart. Poliserna Christer Berglund och Petra Wilander vid Hagforspolisen intervjuar skådespelare, anhöriga och andra personer. Privat går Christer och hans Torun i väntans tider, de skall bli föräldrar men oroar sig för att något kanske inte är bra med barnet...

Petra å sin sida funderar över relationen med poliskollegan Geir och oroas över sonen Hannes som ju tydligen känt flera av offren och därtill pysslat med något hemligt...

In i storyn kommer förstås också journalisten Magdalena Hansson som kämpar med jobbet men ännu mer så mot en fruktansvärd depression. Livet är så eländigt att hon trots pojkvän och barn funderar på att avsluta det!

Det är allvarliga och obehagliga saker som lyfts fram i den här berättelsen, kidnappade barn gör inte sagan mindre otäck eller spännande. Jag tycker att boken kunde ha kortats något men slutet blir riktigt spännande och helhetsbetyget blir ju i likhet med flera föregående delar i serien en medeltrea.

Sagan blir extra mystisk när urmakaren Tinglöfs 1800-talsklockor ringer på udda tider och verkar förebåda en hittad död kropp...