Lawrence Sanders: Den första dödssynden (Timo Förlag 1982)
(The First Deadly Sin. 1973)

Daniel Blank är bergsbestigare. Och galen. Nu har han fått smak för mord. Beväpnad med en isyxa går han runt på New Yorks gator och hugger ihjäl ensamma män.

Poliskommissarie Edward X Delaney är mannen som skall fånga honom, men Edward tar tjänstledigt av familjeskäl. Hans hustru är mystiskt sjuk och ligger inlagd på sjukhus för utredning. I Edwards frånvaro kommer andra poliser fram och tar över ledarskapet, men har man inga ledtrådar så har man inga. Anhöriga och allmänheten rasar och politiker och poliser intrigerar för att behålla makten och vinna framgång.

Det blir Delaney som under sin tjänstledighet diskret börjar ägna sig åt morden och som genom att kalla in en tjänst här och där i vänkretsen så sakteliga kommer Daniel Blank på spåren. Edward X Delaney är en intressant figur att följa och slutet för mördaren är synnerligen annorlunda. En helt okej ”mördarbok”, den första i en serie om fyra (trots att dödssynderna ändå är sju). 488 sidor.




Lawrence Sanders: Den andra dödssynden (Wahlström & Widstrand 1989)
(The Second Deadly Sin. 1977)

Victor Maitland är en gudabenådad konstnär och en första klassens knöl, det är alla som träffat honom överens om. Han målar fantastiska konstverk som säljs för dyra pengar, men socialt är han en otrevlig, odräglig figur. Nu är han död, mördad i sin ateljé, och att hitta den skyldige kommer inte att bli lätt. Många är de som hade anledning att hata honom och somliga kommer att tjäna bra på hans död nu när hans tavlor blir än mer värdefulla.

Polisutredningen kommer faktiskt ingenstans och man tvingas be den pensionerade kriminalchefen Edward X. Delaney om hjälp. Har han möjligen tid och lust att titta lite extra på fallet? Jodå, visst har han det. Som pensionär går han mest hemma och känner sig frustrerad och inaktiv, han vill ju lösa brott. Så sagt och gjort, tillsammans med den alkoholiserade polismannen Boone börjar Delaney snoka runt i konstvärlden, träffa anhöriga, galleriföreståndare, konstnärer, modeller och konstköpare.

Länge är det oklart vem av alla misstänka som är mördaren men när det avslöjas och denne bara skall luras i en fälla är resten rätt förutsägbart, men då är det förstås inte långt kvar av bokens 358 sidor. Edward X. Delaney är en intressant figur, smart, tuff och hård, men detta är faktiskt ganska trist. Ett svagt medelbetyg för denna bok om mord och girighet i konstvärlden.




Lawrence Sanders: Tredje dödssynden (Bonniers 1991)
(The Third Deadly Sin. 1985)

Edward X. Delaney må vara pensionerad men vid god vigör. Han lever ett härligt liv med sin nya fru och saknar något vettigt att göra. Vilken tur (!) att den blyga, grå, tysta, oansenliga Zoe Kohler får en knäpp och börjar mörda män på stadens hotell. För det gör hon.

Till vardags har hon ett rätt trist liv. Hon jobbar själv på hotell, gör inte en fluga förnär och sköter sig exemplariskt, men någon form av problem har hon. Hon stoppar i sig piller, känner sig allvarligt påverkad av mystiska kramper och smärtor och får i samband med menstruationen var månad ett stort sug efter, ja, något... Hon klär upp sig, glider runt på konferenshotell och raggar upp karlar. Väl på hotellrummen inträffar snart blodiga mord. Paniken i staden sprider sig. Hotellbranschen förlorar stora pengar, konferensverksamheten lamslås.

Och ingen någonstans tror på en kvinnlig förövare, ingen utom just Edward X. Delaney som till slut blir ombedd att hjälpa till och fånga den skyldige. Det är förstås början till slutet för Zoe Kohler. Omväxlande följer vi Zoes tillvaro och Delaneys detektivarbete. Klart mycket mer spännande än båda de föregående Dödssynden-böckerna, men till mer än en hyggligt stark trea räcker det inte. 390 sidor.




Lawrence Sanders: Fjärde dödssynden (Wahlström & Widstrand 1988)
(The Fourth Deadly Sin. 1985)

Dödssynderna är sju till antalet men av någon anledning blev det inte fler än fyra böcker på detta tema av Sanders. Synd, för serien blev sakta men säkert bättre och bättre, tycker jag. Den här gången är det psykiatrikern Simon Ellerbee som hittats mördad på sin tjusiga privatmottagning och som om det inte vore nog har han efter dödens inträde fått ögonen krossade av en hammare. Otäckt!

Hemsk är också pressen på polisen att klara upp detta vansinnesdåd. Ellerbee var en rik och framgångsrik kändis med mäktiga kontakter. Tyvärr har New York-polisen inte mycket att komma med. Man måste än en gång be den pensionerade Edward X. Delaney om hjälp. Kan han kanske kolla upp doktorn, hans fru och närmaste vänner? Kanske finna en ledtråd där hans nu aktiva kollegor så uppenbart gått bet? Pressen på höjdarna inom poliskåren är som sagt inte nådig. Jo, såklart, vad annat har väl Delaney att ta sig för?

Med hjärta och hjärna börjar han så sakteliga sätta sig in i fallet och snart så börjar han kunna ringa in de mest misstänkta. Det ser ut som att en av den gode doktorns egna psykiskt sjuka patienter kan vara förövaren. Är det den störde vietnamveteranen? Den utvecklingsstörde målaren Isaac? Den deprimerade, ensamma kvinnan? Boxaren med det hetsiga humöret? Nån annan av de många patienterna? Edward X. Delaney måste tassa försiktigt fram med de sjuka och sårbara patienterna. Spännande och lättläst hela vägen, alla 327 sidorna.