Nicole Richie: Sanningen om diamanter (Hot Spot/Prisma 2007)
(The Truth About Diamonds. 2005)

Detta kan vara den mest meningslösa bok jag någonsin läst. Jag greppade boken i hopp om att få lära känna Nicole lite mer, få läsa om hennes uppväxt som adoptivdotter åt artisten Lionel Richie, om ett skyddat rikemansdotter-liv, men se icke. Där gick jag bet. Det hon har att berätta om sig själv och sitt liv är över på tio rader på bokens andra sida, där hon nämner sin favoritmat, favoritfilm, favoritskådis och nåt hon ogillar.

Sedan är resten av boken en berättelse om Nicole och framförallt hennes båda ”vänner” Chloe Parker och Simone Westlake. Det blir Simone som kontaktas av Magdalena Cosmetics för att spela in reklamfilmer och filminspelningen och kampanjen växer till en hel TV-serie där både Simone och vännen Chloe skall följas av kameror hela tiden. De båda syns överallt, de bevistar premiärer, olika evenemang och vandrar mest på röda mattan och tar emot fansens jubel. Det konsumeras droger, galna representanter för diverse företag dyker upp liksom efterhängsna journalister. Den adopterade Chloes riktiga pappa dyker upp och vädrar pengar när dottern blir känd och berömd.

Nu är det ju säkert så att berättelsens Chloe i själva verket är just Nicole Richie och att Simone är verklighetens Paris Hilton. Deras TV-serie är en variant av vad som kom att bli TV-serien The Simple Life där de rika tjejerna försöker leva vardagsliv som vem som helst. Men varför då inte skriva om verkligen sådan den nu är? Nja, det går det tydligen inte att göra rakt av. Här beskrivs ju ändå diverse dumheter, missämja och skitsnack huvudpersonerna emellan...

Somligt känns äkta och beskrivs med sanna namn, annat med omskrivningar och vad som är sant och inte och vem som är vem kan man aldrig riktigt veta. Det hela är alltså duktigt ytligt och föga spännande. Är man inte insatt i deras närmsta vänskapskrets är det kanske svårt att dessutom kunna gissa vem som egentligen avses i verkligheten. Berättelsen handlar om bortslarvade mobiltelefoner, folk på avgiftning och att synas och bli sedd. Om något spär boken på mina förutfattade meningar om bortskämda, rika kändisar som inte har en aning om det verkliga livet de flesta av oss lever. 248 helt idiotiska sidor.