Joe Kelly & Mike McKone m.fl: Spider-Man: Return of the Black Cat (Marvel. 2011)
Det var förstås helt vansinnigt att skaffa den här lilla seriesamlingen för det urtjusiga omslagets skull för det visar sig naturligtvis vara typ den enda bild av den tecknaren som finns med på de här 160 sidorna, ja den och en bild på baksidan.

Innehållet visar sig vara tecknat av sju andra personer och även om allt håller hyggligt god klass, somligt lite bättre än så, når ingen i mitt tycke upp till vad omslagsillustratören J. Scott Campbell levererar.

Den inledande berättelsen från Amazing Spider-Man #606 handlar mycket om huvudpersonens privatliv och hans kvinnohistorier. Han har en liten dispyt med sin Michele direkt vid frukosten och inget blir bättre av att först Norah och sedan Mary-Jane Watson båda tittar in… När Spider-Man ger sig ut på uppdrag dyker ytterligare en kvinna upp. Självaste Black Cat vill också ha en bit av killen. Tillsammans försöker de bekämpa Diablo innan både djävulen och katten försvinner för att sedan inte synas till mer på de här sidorna. Lite snopet faktiskt.

Resten blir mest en lite snårig och svår historia att följa. För mig som inte har tagit del av Spindelmannens liv på många, många år (är snarare fast i gamla klassiska berättelser från min uppväxt) framstår detta inte som något mästerverk, vare sig storymässigt eller illustrativt. Inget blir sedan bättre av att sagan hoppar i både tid och stilar, olika tecknare bidrar med bilder av dåtid och nutid och somligt är bra, annat mindre elegant, i alla fall i mina ögon.

Nåväl, dags att summera vad som verkar vara en riktigt lång och komplicerad del av Spider-Mans tillvaro. För många år sedan blev Peter Parker klonad av en galen forskare, inte bara en gång utan två.

Den första Peter-klonen blev ett stort misslyckande, ett starkt monster kallat Kaine, vars kropp sakta faller sönder. Klon 2 blev Ben Reilly, en Peter Parker look-alike och tillika forskarnörd.

Ben Reilly kommer in på universitet och börjar forska tillsammans med dr Dylan Ryder. Dr Ryder gör experiment på sig själv, experiment som kanske inte slår sådär värst bra ut. Ryder börjar förvandlas till något otäckt, dödar sin egen familj och inbillar sig att det är Ben som begått dådet istället.

Klonjägaren Raptor (dr Ryder) är nu ute efter Ben/Peter Parker, det är även Kaine. Och nu så visar det sig att Ben är död och att Peter Parker förstås är helt oskyldig till allt som Ben eventuellt ligger bakom. Men försök övertyga familj, vänner och kollegor om att man klonats samtidigt som man håller sin roll som Spider-Man hemlig…

Rätt snart har jag dragits in i Marvels serievärld och även om jag egentligen tycker att både bilder och handling kunde ha varit bättre finner jag mig tycka att detta ändå är rätt okej. Sist kommer dock en både ful och helt obegriplig berättelse där Spider-Man käftar med en annan ordbajsare, galningen Deadpool.

Innehållet får med lite god vilja betyget tre, men det är en svag trea. Här kommer Amazing Spider-Man #606-611 samt en berättelse från Web of Spider-Man #1.