Niklas Rådström: Berättat om natten (Wahlström & Widstrand 1988/90)
Fullständig titel är Berättat om natten – och andra historier om spöken, skuggorna och månen. Detta är en novellsamling på 246 sidor innehållande ett litet företal om spökerier som Rådströms farmor upplevt, samt 12 egna uppdiktade berättelser, mer eller mindre kopplade till spöken, skuggor, döden, månen och annat. Spökerierna är dock av en så mild typ att jag inte kan placera boken i kategorin thrillers.

Titlarna är som följer: Berättat om natten, Svarten, Taxi, Stegen, Mr Malik! Come down!, Kvinnan på berget, Gränssnitt, Karlssons grav, Sången, Eiffeltornet, Anden i flaskan och avslutningsvis Månen. Och som alltid i novellsamlingar finns det bra och mindre bra noveller, sådana som känns överraskande och spännande såväl som en del trista, tråkiga utan knorr på slutet.

Det sammanfattande betyget 2 signalerar om att jag finner bokens storys som helhet mer åt det sistnämnda hållet. Allt är lättläst, flera sagor börjar riktigt lovande, bara för att sluta som jaha, utan överraskning eller ibland för mig helt obegripligt. Att bli snuvad på en cool twist tyckte jag blev mer regel än undantag när berättelserna kommit igång. Ett plus för viss originalitet dock och några små pärlor finns det allt. Läs och se vilka du själv gillar.

Harry kör taxi och får Döden som passagerare, en dataoperatör har ett modem som får omöjlig kontakt, Malik blir inlåst på ett varuhus efter stängningsdags, Günther klättrar i berg och träffar en kär gammal vän. Och så är det pappan som är livrädd för snabba åkattraktioner på nöjesfältet, en man som märker att Eiffeltornet aldrig funnits och lite annat.