Alf Prĝysen: Gumman som blev liten som en tesked (Rabén & Sjögren 2001)
(Originalboken på norska 1956.)

Teskedsgumman känner man ju till, men främst ifrån svenska julkalendern där Birgitta Andersson spelar huvudrollen som den lilla gumman. Hon som säger ”Göta Petter” när hon förminskas och blir liten som en tesked. Men böckerna om teskedsgumman, vem känner till dem och vad är det för äventyr i böckerna?

Prĝysen må stå bakom en mängd barnböcker, men detta var inte särskilt bra. Och lite lurad blev jag. Det här spänner över 109 sidor (varav många med svartvita bilder av Björn Berg) och därtill kommer noter och texter till de sånger som finns med i berättelserna. Den stora grejen är att boken innehåller 12 kapitel, 12 berättelser där endast fem kan sägas ha med Teskedsgumman att göra. Resten är sagor om möss som firar jul, uttjänta leksaker, skönsjungande mygg, en missfärgad potatis stolt över sina fina färger och lite annat.

Den lilla gummans äventyr handlar om att laga och handla mat, gå på basar, tala med djur och leka med en liten flicka. Inte alls nåt märkvärdigt, eller ens roligt egentligen. Varför gumman blir liten eller vad som får henne stor igen förklaras inte och ”Göta Petter” är något hon bara säger i den svenska TV-serien. En klar besvikelse och detta är sagor endast för de allra yngsta barnen.
Alf Prĝysen: Mera om gumman som blev liten som en tesked (Rabén & Sjögren 2001)
(Originalboken på norska 1958.)

116 sidor, 13 berättelser varav i alla fall sex stycken handlar om Teskedsgumman. Jämfört med första boken har det tagit sig och blivit bra mycket bättre. Berättelserna om den lilla gumman är roligare och det finns nu en röd liten tråd genom äventyren. Det är inte bara en massa nonsens utan små sagor, små äventyr att roas av.

Teskedsgumman plockar bär, är barnvakt, skrämmer en skrockfull tant, hittar en kattskatt och lite annat. Som tidigare är hon riktigt duktig på att tala med djur. Andra berättelser handlar om Guri Trollsoppa och Gröt-Simon, en nyckelpiga, en stortå på resa och hur Snickare Andersson fick fira jul med en tomtefamilj. Ojämn kvalitet på sagorna är det men det blir medelbetyg som helhet för Teskedsgummans och Snickare Anderssons äventyr.