Ralph Macchio & Mark Gruenwald m.fl:
The Thing: Project Pegasus (Marvel. 2009)
Samlat här mellan hårda pärmar finns innehåll från serietidningarna Marvel-Two-In One #42-43 samt 53-58, totalt 160 sidor inklusive respektive nummers originalomslag, några inledande ord från skaparna samt ett par faktablad om Pegasus samt dess ansvarige säkerhetschef superhjälten Quasar.
Manusförfattare är Ralph Macchio och Mark Gruenwald, tecknare framförallt Sal Buscema, John Byrne och George Pérez.
Projekt Pegasus är en enorm forskningsanläggning i New York där man söker efter alternativa energikällor. Anläggningen drivs av USA:s energidepartement och även om själva anläggningen och dess verksamhet är allmänt känd är det få som är bekanta med avdelningarna som huserar under jord. Många våningar ned finns celler där olika individer vistas. Ofta rör det sig om superskurkar med speciella krafter som skall studeras och undersökas, allt i nationens intresse.
När berättelsen tar sin början är det Fantastiska Fyrans orangea hjälte Thing som slår sig in på anläggningen för att frita sin vän Wundarr som han inbillar sig hålls som gisslan och testobjekt. Det hela är ett missförstånd men innan det klarats ut har Thing försökt spöa upp Captain America. Snart visar det sig såklart att somliga onda krafter verkar för att sabotera Projekt Pegasus från insidan. Somliga vill åt de till synes oändliga krafter som Pegasus lagrar. Det sluter upp nya hjältar och skurkar i varje episod innan det hela är under kontroll och ordningen återställd.
Marvel-Two-In-One-konceptet bygger på två huvudkaraktärer i varje serie. En hjälte och en skurk, två hjältar eller (nåja, mer sällsynt) två skurkar. I denna samling handlar det mesta om The Thing som får nya vänner eller fiender i varje del. De åtta kapitlen gästas av följande figurer; Captain America, Man-Thing, Quasar, Deathlok, Giant-Man, Thundra, Wundarr samt Aquarian (faktiskt tidigare känd som Wundarr!) och somliga är såklart återkommande i efterföljande delar.
Som du märker är det kanske inte de mest kända figurerna som dyker upp men å andra sidan finns här många fler karaktärer än de redan nämnda. Lägg till ovanstående skurkar gästspel med Klaw, The Entropic Man, Screaming Mimi, Poundcakes, Letha, Titania, Nuklo, Solarr och avslutande fighten med Nth Man så fattar du att det händer en hel del på sidorna även om intriger på en kraftanläggning kanske ändå inte är det mest spännande upplägget på en serie.
Slagsmål är det på typ var och varannan sida och färgsprakande är det, men något saknas. Kanske är det mängden andra-klassens skurkar och de många obekanta personerna som gör att det hela känns lite blekt och avslaget, kanske är det illustrationerna som varierar i klass och elegans då det är tre olika tecknare som turas om med de olika kapitlen. Ja, detta är okej men kunde ha varit bättre.