P.J. Parrish: I månens skugga (Richters 2001)
(Dark of the Moon. 1999)

Louis Kincaid har tagit tjänstledigt från sitt polisarbete uppe i Michigan för att ta farväl av sin döende mor han inte sett på länge. Han reser hem till födelseorten Black Pool och tar ett tillfälligt jobb hos den lokala polisen. Nästan omedelbart efter hans ankomst snubblar en jägare över benrester i skogen. Kincaid finner ett gammalt rep insnärjt i skelettdelarna och förstår att här har en lynchning en gång i tiden ägt rum. Vem är den döde unge mannen? Varför har han dödats och vem har begått dådet?

Ja, Louis tar sitt arbete på allvar. Detta mord måste få sin förklaring, men här i den amerikanska södern är det inte lätt för en ung färgad polis att gräva i historien. Ett 30 år gammalt dödsfall är väl inget att bry sig om, låt det gamla vara glömt och förbi verkar de styrande i staden tycka.

Även inom den egna poliskåren stöter Kincaid på motstånd. Snart fattar han att det finns personer som kan göra i praktiken vad som helst för att sanningen inte skall komma fram. Andra har tigit länge nog nu och ser en möjlighet att äntligen yppa sanningen för den unge polisen.

Hot, hemligheter, rasism, maktmissbruk och en liten förälskelse på 413 lättlästa och spännande sidor. Betyget tre är åt det starkare hållet.