P. J. Parrish: I månens skugga (Richters 2001)
(Dark of the Moon. 1999)

Louis Kincaid har tagit tjänstledigt från sitt polisarbete uppe i Michigan för att ta farväl av sin döende mor han inte sett på länge. Han reser hem till födelseorten Black Pool och tar ett tillfälligt jobb hos den lokala polisen. Nästan omedelbart efter hans ankomst snubblar en jägare över benrester i skogen. Kincaid finner ett gammalt rep insnärjt i skelettdelarna och förstår att här har en lynchning en gång i tiden ägt rum. Vem är den döde unge mannen? Varför har han dödats och vem har begått dådet?

Ja, Louis tar sitt arbete på allvar. Detta mord måste få sin förklaring, men här i den amerikanska södern är det inte lätt för en ung färgad polis att gräva i historien. Ett 30 år gammalt dödsfall är väl inget att bry sig om, låt det gamla vara glömt och förbi verkar de styrande i staden tycka.

Även inom den egna poliskåren stöter Kincaid på motstånd. Snart fattar han att det finns personer som kan göra i praktiken vad som helst för att sanningen inte skall komma fram. Andra har tigit länge nog nu och ser en möjlighet att äntligen yppa sanningen för den unge polisen.

Hot, hemligheter, rasism, maktmissbruk och en liten förälskelse på 413 lättlästa och spännande sidor. Betyget tre är åt det starkare hållet.
P. J. Parrish: Spår i snön (Richters 2002)
(Dead of Winter. 2001)

Polisman Louis Kincaid söker nytt jobb och hamnar på en liten polisstation i skogsbygderna i norra USA. Tyvärr blir inte Moon Lake den stillsamma idyll han hoppats på. Orsaken till den lediga tjänsten visar sig vara att hans företrädare mördats i sitt hem och en tid senare hittas även den pensionerade polisen Lovejoy död på stranden vid en sjö, även han skjuten med en hagelbössa.

Misstankarna riktas snart mot Duane Lacey, ex-militär, fängelsekund, allmänt ansett som en lite galen bråkmakare men han visar sig ha alibi, han skall ha suttit i fängelse vid tiden för dåden. Sen börjar Louis Kincaid ana att hans nya kollegor inte berättar hela sanningen för honom om livet i Moon Lake, om deras utredningar och om Lacey eller varandra heller för den delen...

Det skär sig mellan Kincaid och chefen och somliga kollegor men trots hot om uppsägning, trots kollegornas ogillande, trots fara för eget liv, tänker han gå till botten med polismorden och få fatt på Lacey. Det verkar faktiskt ingen annan vara intresserad av...

Spår i snön är en välskriven kriminalroman om en färgad polismans vedermödor i en ny miljö. Kanske kan den lockande Zoe Deveraux peppa honom lite? Detta är en riktigt solid spänningsroman på 368 sidor där betygsfyran inte är så långt borta. Det är en speciell stämning i Kincaid-böckerna som jag gillar och huvudpersonen själv är inte lik så många andra brottsbekämpare i kriminallitteraturen heller. Kort sagt sticker det hela ut på ett positivt sätt, känns en anings unikt i kriminalfloran...
P. J. Parrish: Det inre mörkret (Richters 2003)
(Paint it Black. 2002)

Louis Kincaid flyger till Florida för att göra en gammal vän en tjänst. Polisen misstänker att rika tanten Roberta Tatum anlitat sin galne bror för att döda hennes make och nu behöver advokaten en utredare som kan finna sanningen eller i alla fall få polisen att acceptera möjligheten att det faktiskt kan finnas en annan förövare till mordet... Walter Tatum har hittats död, både skjuten och rejält knivhuggen och slagen.

Först när det dyker upp ytterligare ett offer dödad på liknande sätt tvingas polisen inse att fru Tatum knappast är inblandad, men nog måste man ändå få att på hennes bror.

Louis Kincaid lyckas få en tillfällig tjänst som konsult hos lokalpolisen och efter hårt arbete hittar man en annan misstänkt, men då har det blivit en revirstrid om utredningsledarskapet mellan olika polischefer i trakten och FBI har sänt den kvinnliga profileraren Emily till lilla Sereno Key. Det blir många kockar som rör i soppan utan att man kommer så värst mycket framåt. Fler mord sker och fler hittas i andra områden när man tittar bakåt i tiden. Emily påstår att förövaren är en vit man, Louis tror att det är en färgad man. Polischef Wainwright vet varken ut eller in...

Den tredje boken på svenska om Louis Kincaid är i skrivande stund den sista som översatts men Parrish har fortsatt romanserien med ytterligare titlar. Det här var med sina 317 sidor även den kortaste och minst spännande berättelsen av de tre jag läst. Det hela tuffar på rätt långsamt och nu kom det in väl många sidokaraktärer i sagan som mest bara bidrar till att röra till det och dra ned tempot i både utredningen och läsningen tyvärr. Visst blir det en betygstrea för helheten men jag tycker inte att den anstrykning av styrka som präglat de betygstreor jag utdelat för föregående titlar finns här i denna del. Så en liten besvikelse trots allt, men ändå helt okej.