Andreas Palmaer & Peter Bergting: Sant eller falskt (Alfabeta 2013)
77 sidor bok av vilka du kan räkna bort 15-20 stycken med svartvita illustrationer, resten blir lättlästa textstycken som presenterar 19 olika berättelser där läsaren skall försöka att lista ut huruvida de är sanna eller falska.

Ja, somligt som kan låta helt otroligt är kanske dagens sanning och somligt annat som till vissa delar faktiskt är sant innehåller också än mer som inte är det, allt för att luras eller visa att allt kanske inte är svart eller vitt.

Berättelserna behandlar allt mellan himmel och jord och är lagom varierade. Tyvärr är de (flesta) för mig som vuxen dock inte speciellt svåra att korrekt avslöja som sanna eller falska, sagorna är faktiskt väl skruvade, tillspetsade. Ja, riktigt otroliga kort sagt. Och låter det för otroligt för att vara sant är det ju oftast det. Men man vet ju aldrig...

Har Luigi från Italien skapat sig ett liv under havsytan? Har Veronica räknat till en miljard och finns det en människa som springer snabbare än en bil? Ja, kanske. Nej, inte väl?

Finns det en fransk stad där barnen bestämmer allt? Har Roman konstruerat en tidsmaskin? Fanns det telefoner på vikingatiden? Fanns det en förbannelse knuten till farao Tutanchamons gravpyramid? Är världens mest trofasta hund Hachiko från Tokyo? Har John Hicks glömts kvar på månen?

Och du, har idrottare i olympiska spelen tävlat nakna? Har kombattanter under första världskriget avbrutit striderna för att fira jul och spela fotboll med varandra? Har hunden Laika varit första varelsen i rymden? Finns det siamesiska tvillingar? Går det att äta den supergiftiga japanska blåsfisken? Och har det någonsin funnits en Peter Parker, en verklig spindelman?

Här går det att kanske få lära sig lite nytt och få sig ett gott skratt. Kanske blir du lurad, kanske bekräftas sådant du trott dig veta. Lättläst och lagom intressant och underhållande, men självklart främst för de yngre barnen.
Andreas Palmaer & Peter Bergting: När jag reste till jordens medelpunkt (och andra sanna eller falska historier) (Alfabeta 2014)
På 77 sidor kommer 12 lättlästa berättelser om några mycket speciella personer. Somliga sagor är sanna, andra möjligen påhittade och falska. Kan du lista ut vilka som är vilka? På köpet kan du förstås få lära dig ett och annat om dessa udda personer och/eller situationer från när och fjärran, nutid eller dåtid.

Somligt som låter otroligt kan visa sig vara dagens sanning och somligt som verkar sant är en riktig lögn. Här får du veta hur det ligger till.

Har t.ex. 11-årige Garibaldi spelat i det Brasilianska landslaget i fotboll? Har Sarah byggt ett spökhus och doktor Willis verkligen druckit kiss? Är det sant att Elisabeth frusit ned sig själv och har Juliane ramlat ut ur ett flygplan och överlevt utan fallskärm?

Har Pierre tillverkat vingar av trä och lyckats flyga? Är det sant att en elefant räddat livet på Amber? Osv. Ja, här finns fler spännande historier om fartyget Titanic, om solen, om hypnos och trolleri.

Lättsamt vetande och några luriga påhittade sagor kommer här tillsammans med en samling svartvita illustrationer.
Andreas Palmaer & Peter Bergting: Mera sant eller falskt (Alfabeta 2018)
Här kommer 14 nya lättlästa historier om fantastiska personer som varit med om något speciellt. Eller har de verkligen det? Kanske är någon historia helt enkelt inte sann? Kan du lista ut vad som är sant och riktigt och vad som bara är en påhittad historia?

Läs om franska råttor inför rätta, nappar av guld och den brinnande stenen i Pisa. Läs om blinda cyklister, spjutkastare och liktjuvar och mer. Har det fötts barn i rymden? Har det funnits ett bergochdalbanetåg i Sverige? Finns det levande döda och kan man vara både känd och okänd?

Ja, läs och förundras. Här kan du både lära dig somligt och samtidigt bli lite lurad. Detta är en mycket lättläst samling fascinerande kortberättelser med en del svartvita illustrationer. Somligt är såklart alldeles för knasigt för att vara sant, annat måhända otroligt men ändå inte lögn.