Dag Öhrlund: Till minne av Charlie K (Bra Böcker 2012)
Niclas får sin militära karriär förstörd av en avundsjuk kollega och hans tillvaro rasar ihop. Vad skall han nu ta sig till? Nic sticker till USA och räddar faktiskt livet på privatdetektiv Charlie Keeper. Det är början på en fin vänskap och ett yrkesmässigt samarbete. Så blir de inblandade i ett fall som leder till Charlies död. Nic flyr hem till Sverige, ärver en slant efter Charlie och försöker att starta egen detektivbyrå.

Han bosätter sig i ett magasin i hamnen, träffar brudar till förbannelse och stöter en dag på den man som en gång i tiden saboterade hans dröm, hans karriär som supersoldat. Nic tänker ge igen.

Samtidigt som han smider planer på den ultimata hämnden gör han vad han kan för att hålla kvinnorna i hans liv nöjda och glada, nära sig men samtidigt på avstånd. Nic är absolut inte redo för äktenskap eller barn. Nej, vänskap och tillfälliga förbindelser är hans melodi. Sheila, Ani, Cecilia, Alice, ex-frun Nadya...

Så en dag bankar det på hans port. Där står en liten, smutsig, rädd kille som inte pratar svenska eller engelska. Han rusar in i Nics magasin och skiter i en hink. Ut kommer flera påsar med knark!

Javisst, någon i hamnen rövar bort barn och låter dem agera knarkkurirer. Privatdetektiven Niclas Jones tänker inte låta det fortgå, nej det här är uppdraget han tänker avsluta helt på egen hand! Det blir farligt.

Till minne av Charlie K är en lättläst, underhållande, spännande historia på 363 sidor. En stark betygstrea utdelas för den här sagan. Nic Jones hade jag gärna följt i nya äventyr, men det verkar som att Öhrlund satsat på att berätta om andra karaktärer. Synd på sitt sätt men böckerna om polis Ewert Truut och den långa sviten om Colt/Silfverbielke fungerar förstås alldeles utmärkt som ersättning. Men något lite mer om Niclas Jones liv hade jag gärna tagit del av. Det här tog nästan slut för snabbt.