Kristina Ohlsson: Zombiefeber (Lilla Piratförlaget 2016)
Det är en varm sommar i Eldsala, getingarna är många och som galna... Plötsligt blir folk sjuka, får feber och röda ögon och hamnar i något slags otäckt zombieliknande tillstånd. Zombier vandrar runt och jagar efter normala människor.

Usch, vad är det som händer på den lilla orten?

Unge Herbert och hans kompis Sally får det hett om öronen. Tillsammans med den mystiske främlingen Alexander måste de få stopp på zombie- och geting-invasionen och hitta ett botemedel.

Zombiefeber är 236 lättlästa och spännande sidor, det här är en bra ungdomsbok, lite i samma stil som Åsa Larssons Pax-serie.
Kristina Ohlsson: Varulvens hemlighet (Lilla Piratförlaget 2017)
Zombiehotet är över men Herbert och Sally minns minsann hur hemsk tillvaron var för dem och alla andra i Eldsala för bara ett kort tag sen. Och nu verkar nya oroligheter ha blossat upp, den här gången i form av otäcka skogsbränder. Och så de där stora hundarna som väl ändå är vargar... eller något ännu värre.

Ja, någonstans går en mordbrännare lös. Vem är det som tänder livsfarliga eldar i skogen? Och varför? Och hur kommer det sig att trakten översvämmas av otäcka vargar?

Folk försvinner och fåglar likaså. En mystisk tavla och en karta över sjön får Herbert och Sally att bege sig ut på vattnet. Men skall de verkligen våga det? Kan där inte finnas vattenulvar?

Varulvens hemlighet är 254 nya, fartfyllda, lättlästa och rätt spännande sidor om Eldsala och hotande hemskheter.
Kristina Ohlsson: Mumiens gåta (Lilla Piratförlaget 2018)
En natt öppnas ett slukhål mitt på ängen. Plötsligt är marken bara borta och där nere i hålet avslöjas en gammal källare. Det börjar pratas lite om Granithålorna, en gammal legend om ett underjordiskt fängelse. Eller är det en gravkammare?

Ja, Herbert och Sally söker mer information om släkten Gaston som sägs ha byggt dessa underjordiska lokaler såväl som ett nu sedan länge rivet slott där ovanför.

En fruktansvärd stank känns här och där och detta visar sig snart vara kopplat till att de döda börjat röra på sig igen. Ja, gamla mumier vandrar på Eldsalas gator och de är inte snälla. Den som ser in i en mumies tomma blick hamnar snart i koma...

Och om stank och mumier inte vore nog så väller de stora håriga spindlarna fram överallt.

Herbert och Sally måste faktiskt fara till Paris för att hitta lösningen på mysteriet för de här 304 sidorna visar sig handla om diamanter också.

Kristina Ohlsson tar ut svängarna rejält och kanske, kanske att stinkande mumier vars blick sätter folk i koma är att bjuda på en något för mycket fantasifull historia. Allt är lättläst, alla är bra, mysigt, bitvis spännande, men just mumier... nja. Jag hade faktiskt lättare att acceptera en zombiefeber och varulvar som våra huvudpersoner stött på i bokseriens tidigare delar.

Detta är en läsvärd och underhållande monstertrilogi men jag tyckte allt att den starkaste delen kom först och att varje bok därefter blev något lite mindre bra. Men betygstreor och fyror på en femgradig skala är ju sannerligen inte det sämsta. Fantastiska omslag på böckerna dessutom, men enbart text mellan pärmarna, inga övriga illustrationer.