Bengt Ohlsson: Swing (Albert Bonniers Förlag 2014)
Det medelålders äkta paret Åke och Hanna lever i ett ganska bra förhållande, det tycker de båda, men en väninnas tips om att prova på ett besök på en swingerklubb slår rot i Hanna.

Väninnan och hennes man är tydligen mycket nöjda, och vad skulle det egentligen kunna göra för skada för henne och Åke? Man borde ju faktiskt experimentera lite mer i sitt sexliv, variera sig, våga ta ut svängarna, inte alltid ha allt så invant och förutsägbart. De har det ju bra förvisso men är inte sexet lite tråkigt? Ja, tryggt och trevligt för allt i världen, men vore det inte ännu bättre med något litet extra?

Hanna tilltalas av idén och gör sitt bästa för att få Åke med till den där klubben…

Det är förstås ett genidrag att skriva en bok på detta tema, något så privat, hemligt, tabubelagt… Alla kommer att bli nyfikna… Ohlssons bok Swing har fått uppmärksamhet så det heter duga och fram till dess att det faktiskt är dags för partnerbyte är berättelsen riktigt bra.

Åke grubblar över vad det är som verkligen ligger bakom hustruns önskan. Är hon trött på honom? Är han dålig i sängen? Har de det inte bra? Hanna å sin sida funderar på om hon skall få med sig Åke och varför hon ens väckt frågan…

För att glädja sin hustru ställer dock Åke lite motvilligt upp på att göra ett besök på klubben, han vill väl inte vara sådär torr och tråkig. Visst vågar väl han testa nya saker?

När Åke och Hanna smått generade gör nakenentré på klubben får Åke syn på Monika och blir ändå lite sugen. Plötsligt är den där idén kanske inte så dum... När så inbjudan till en parmiddag kommer från Monika och hennes make tackar Åke och Hanna ja. Det är förstås underförstått att partnerbyte är en del av efterrätten! Men nog kan de väl ändå tacka nej om saker och ting känns konstigt?

Och det är där någonstans berättelsen tappar lite och snart får ett slut som kommer väl hastigt på i förhållande till vad som byggts upp. Förväntningar, nyfikenhet, experimentlusta, oro och funderingar på om detta är rätt för dem läser jag om i 170 sidor. Sedan förvandlas fantasier till hård verklighet… 267 sidor man absolut kan läsa men så mycket mer än ett medelbetyg skall ju inte boken ha.