Neal Adams: Batman – Klassiska serier av Neal Adams (Egmont Kärnan 2005)
Att bara ha Neal Adams namn som författare på den här samlingen Batman-historier är möjligen lite missvisande. Visst har han ritat samtliga alldeles fantastiska illustrationer som ryms på de 238 sidorna mellan pärmarna men när det gäller att ha kommit på själva berättelserna ligger Adams bara bakom någon enstaka. Manusförfattandet är det oftast Denny O´Neil och Frank Robbins som stått för och Dick Giordano har tillfört tusch så det står härliga till. Här är Batman iklädd klassiskt blå och grå dräkt, inte alls så svart som han t.ex. gestaltats i den senare filmerna.

Här kommer 11 Batman-berättelser och därtill 28 tidningsomslag, allt som sagt från Adams penna och jag fullkomligt älskar varje bild. Adams tecknar verkligen urtjusigt och färgerna gör såklart sitt till också. Att kalla detta klassiska serier är ingen överdrift, detta är Batmanserier/omslag av allra bästa klass från 1969-1971.

I bokens första berättelse har Batman hjälp av Robin, annars är det vår maskerade hämnare som ensam bekämpar brott i Gotham City och på andra platser. De här serierna är faktiskt helt fria från duster med kända superskurkar, här är det vardagsmänniskor som lurar och bedrar, stjäl och står i. Det gör dock inte på något sätt sagorna sämre, Batman får det tufft om öronen ändå. Visst är han smart, stark och vältränad men nog kan han få stryk ibland ändå…

I några äventyr är det väl kanske ändå kändisar som gör gästspel även om man inte kan anse dem vara några stora kändisar. Först ut i första historien är det den döde Deadman som gör entré, i tre senare äventyr dyker Man-Bat upp och flaxar runt…

Batman simmar i havet, hoppar fallskärm, flyger stridsflygplan, besöker spökhus, sjunger julsånger, blir förgiftad och upplever såklart mer än så. En och annan smocka utdelar han också.

Här bjuds på synnerligen välgjorda serier, goda berättelser, levande illustrationer. Först och sist i boken kommer förord, inledning och biografier av och om inblandade kreatörer. Högsta betyg bjuder jag gärna på men skall man anmärka på något så är det att man såklart hade velat läsa alla de äventyr för vilka häri endast ingår omslagsbilder. De känns nog så lockande…

Den här boken samlar material som tidigare utgivits i följande tidningar: Batman 217, 219-222, 224-227, 229-231. The Brave and the Bold 86, 88-90, 93, 95. Detective Comics 394 -411. World´s Finest 199-200, 202.
Neal Adams: Batman – Klassiska serier av Neal Adams 1971-1996 (Egmont Kärnan 2006)
(Batman Illustrated by Neal Adams, Volume Three. DC Comics 2005)

280 sidor från pärm till pärm, 10 serieäventyr, ett drygt 30-tal omslag, några annonser, helsidesillustrationer, en packe skisser, förord av Adams och introduktion av manusförfattaren Denny O´Neil, ja det är en späckad Batmansamling det här.

Precis som med Egmont Kärnans föregående volym är det Neal Adams som ligger bakom de magnifika bilderna. Denny O´Neil har hittat på de flesta berättelserna och Dick Giordano har tuschat sidorna på bästa sätt. Med undantag för något enstaka tidningsomslag och några skisser är huvuddelen av innehållet från 70-talet och de här serierna går inte av för hackor!

Jösses, så snyggt, så spännande. Ah, jag älskar det här och vill ha alla de äventyr som bara antyds också, de som endast representeras av en omslagsbild. Vad gör de här egentligen? Snygga bilder, jovisst, utan tvekan, men att sedan snuva läsaren på själva berättelsen…

Nåväl, hur som helst. Var det en samling bra äventyr utan kända skurkar i förra volymen är situationen markant förändrad nu. Här dyker de upp och gör livet surt för Batman; Two-Face (Dubbelansiktet), galningen Jokern, odödlige Râ´s Al Ghûl… Robin är med och hjälper till och träffar även Man-Bat i ett äventyr som fortsätter på de från förra samlingsvolymen.

En bunt vanliga skurkar och ovanliga varulvar dyker också upp, ja det är action och äventyr från första stund. Jag vill bara ha mer, särskilt av Jokern och Râ´s Al Ghûl.

Här finns material som hämtats från Batman 232, 234-241, 243-246, 251, 255. Detective Comics 412-422, 439, 600.The Brave and the Bold 99. World´s Finest Comics 211, 244-246, 258. Limited Collectors´ Edition C-25, C-51, C-59. Power Records PR-27, PR-30. Heroes Against Hunger. The Saga of Râ´s Al Ghûl 4. Batman Annual 14. Robin 1. Batman Black and White 4.