Alan Moore & Brian Bolland: Batman – The Killing Joke, The Deluxe Edition (DC Comics 2008)
Få superhjälteserier har blivit så hyllade som den här och visst är The Killing Joke från 1988 helt okej, men så där fantastisk vet jag inte om jag tycker att den är. Storyn är inte dum, inte teckningarna heller, men slutet, nja…
Fram dit i alla fall så handlar det om Batman som besöker Jokern på dårhuset och märker att figuren som sitter inlåst är en utklädd kopia. Den riktige Jokern verkar vara på fri fot, säkerligen i full färd med att planera nya brott och vansinnigheter.
Författaren Alan Moore tar ut svängarna och bjuder på en möjlig bakgrund till Jokern. Om det verkligen är sanningen, förlagets officiella förklaring, vet jag inte men här i tillbakablickar får vi veta att Jokern (som förstås är hyggligt normal och inte alls kallas Jokern i unga år) kämpar med ekonomin tillsammans med en gravid flickvän. Jokern vill inget hellre än att slå igenom som stå-upp-komiker. Ett avlönat jobb behöver han hur som helst, men han lyckas inget vidare med det han företar sig.
Så händer det något hemskt och Jokern luras in på brottets bana. Och där stöter han på Batman, och så är resten klassisk historia…
Nåväl, i nutid köper sig Jokern ett nöjesfält, han jävlas med polischef Gordon och hans dotter och sänder Batman en inbjudan att komma och besöka tivolit. Och så gör två galningar upp och efter bara 46 sidor (!) är berättelsen slut och man kan som läsare själv sitta och fundera över vad som egentligen hände. Jag hade nog velat ha något definitivt, ett riktigt solklart avslut på den här storyn.
Härnäst kommer två sidor efterord från tecknaren innan det kommer mer serier. Den här gången en kortberättelse (8 sidor) i vilken tecknaren Bolland själv figurerar som Batmans mördare. Ja, det var väl det hela i den här deluxe-utgåvan om man dessutom inkluderar en inledning och två sidor skisser. Det är dessutom faktiskt några saker som skiljer den här jubileumsutgåvans äventyr från originalserien. Färgläggningen skall tydligen vara annorlunda och något på varje sida är ändrat; det kan vara en sak som lagts till eller tagits bort, ändrat form eller ett ansikte med annat uttryck. Kommer du över både originalberättelsen och den här boken kan du alltid sitta och leta olikheter sida för sida… Men varför bry sig om sådant?