Rune Moberg & Torsten Bjarre: Lilla Fridolf. Alla årsalbum 1958-1970. (Olsson Förlag 2017)
Olsson Förlag har letat upp en rejäl samling gamla klassiska Lilla Fridolf-serier och samlat dem här på 384 sidor i en tjock bok i stort format. Men är det alla årsalbum 1958-70? I så fall kom det inget 1959 eller så skall det stå 1959-1970 på omslaget för innan 1960 finns endast ett album inkluderat och det saknar årtalsmärkning.

Det här är i allra högsta grad klassisk seriehistoria och stor humor, men samtidigt kanske lite enformig sådan, daterad sådan, eller rentav unken med dagens mått mätt. På sidan 105 figurerar faktiskt ordet neger i en pratbubbla från en ilsken man.

Visst älskar de varandra, Fridolf och Selma, men det är också ett ständigt gnatande på Fridolf från Selmas håll. Han är toffelhjälten, hon den som styr och ställer. Fridolf vill ofta väl men lika ofta blir det mest pannkaka av hans goda intentioner. Och då är såklart Selma där och skäller… Fridolf viker ned sig, ber om ursäkt för husfridens skull och allt är lugnt för en tid. Och så går det runt.

Årsalbum -62 fokuserar på en skidresa till fjällen och en fisketävling. 1963 handlar det om en bilsemester i Europa med dottern Maggan, svärsonen Valdemar och barnbarnet Lillen. I julalbumet från 1965 skall Lillen få en lillebror, tillökning i familjen. Lillen är inte helt nöjd. Det är inte Fridolf heller, han slarvar bort 24.000 kr. 1968 är polisen framme för att häkta Fridolf och Selma för kidnappning! Ja, här händer det en hel del.

Kontorschefen Fridolf byter jobb, säljer bilar för en stund och återgår sedan till kolonialvarubolaget. Men mycket med bilar är det på sidorna, som förresten alla är i kulörerna svart, vitt och rött, endast albumomslagen är mer färgsprakande. Efter ca 330 sidor serier kommer 50 till med fakta om skaparna, andra illustratörer, om Fridolf i radio och på film, och om de som gestaltat Fridolf och Selma, om Stockholm, om bilar… Ett härligt initiativ att samla en massa gamla seriealbum till en fet samlingsvolym, hoppas det kommer flera. Det är väl bara att fortsätta med en Fridolfsk 70-talsvolym? Eller var där mest repriser?