Mårten Melin: Monsterskolan – trilogin (Rabén & Sjögren 2015)
Samlingsvolymen omfattar 512 sidor men då får du också tre hela ungdomsromaner samt lite extramaterial i form av en kort serie och en författarintervju mellan pärmarna. I tur och ordning är de enskilda böckerna följande:

Förvandlad (2011)
...utgör de första 174 sidorna.
Unge Måns går i sömnen och måste skickas iväg från familjen, gå på en specialskola. Först fattar han inte alls vad det är frågan om men snart kommer han underfund med den förbannelse som går i släkten. Måns inte bara går i sömnen, han kan faktiskt förvandlas till en katt, allt medan han är kvar i människostorlek!

Ja, det är klart att det hela kräver lite speciella åtgärder. Måns får därmed börja på Skogsbingelskolan eller Monsterskolan som är ett mer allmänt känt namn på lärosätet. Här finns en mångfald av unika ungdomar, ja till och med lärarna är rätt speciella.

Här på Monsterskolan finns inte bara kattmänniskor utan spöken, vampyrer och annat, barn och ungdomar med i sanning udda förmågor. Det behöver väl inte sägas att det här blir en rätt annorlunda saga?! Lite Harry Potter-lik, en spännande och samtidigt humoristisk tolkning av diverse klassiska monsterkaraktärer.

Jag är Love (2012)
Lite överraskande förflyttas huvudpersonen Måns från trilogins första del ut i periferin och en ny kille hamnar i fokus. Det är alltså Love det här handlar om, Love som blir ny elev vid Monsterskolan. Love vars pappa är kärleksguden Amor, och Love har sannerligen ärvt en hel del av pappas krafter. Ja, vart Love än går blir folk nästintill galet förälskade i honom, gör som han säger, lyder hans minsta vink. Det kan låta som en härlig superkraft men den orsakar faktiskt en hel del bekymmer. Ja, det gäller för Love att lära sig kontrollera sin starka kärlekskraft!

Berättelsen om Love startar på sida 175 och fortsätter fram till sidan 346.

Pixis bok (2013)
Pixi är tjejen som förlorat hela familjen i en hemsk olycka och själv ensam lurat döden. Pixi är superstark och vacker som en dag, kanske är hon en riktig ängel. Och nu är hon alltså den nya eleven på Monsterskolan.

Sagan blir mer allvarlig och komplicerad än de båda föregående. Det är mer tragik och snack om döden och självmord och mot slutet stiftar vi bekantskap med en annan elev med förmågan att resa i tiden. Så jo, allt blir kanske inte fullt så lättsmält som tidigare. Visst är berättelsen om Pixi helt okej men jag tycker nog att detta är den minst lyckade delen i trilogin. Skall berättelserna om Måns och Love ha starka betygstreor allra minst, är detta i mitt tycke mer motsvarande en medel- till svag trea.

Monsterskolan är en underhållande och annorlunda bok (samling) om speciella ungdomar med udda förmågor, om kärlek, vänskap, utanförskap. Jag vet inte riktigt vad jag väntat mig, men inte var det något som det här. Riktigt fantasifullt och som helhet överraskande bra!