Adrian McKinty: Kedjan (Mondial 2019)
(The Chain. 2019)

Ensamma mamman Rachel har precis lämnat dottern Kylie vid skolan när telefonen ringer. Kylie har blivit kidnappad och nu är det bäst att Rachel lyssnar och lyder givna instruktioner…

Kylie kommer att bli frisläppt mot en lösensumma och efter ett av modern utfört uppdrag. Rachel måste hålla liv i kedjan, kidnappa ett annat barn!

Det hela låter fullkomligt vansinnigt men visar sig tyvärr vara verklighet. Kylie är sannerligen borta och Rachel vågar såklart inte vägra. Den som ringt henne visar sig faktiskt vara en desperat mamma i samma situation. Hennes son har tagits av någon annan så för att få honom fri har hon nu stulit Kylie. Så fungerar Kedjan, sådan är Kedjans lag!

Rachel försöker desperat att fixa fram lösensumman och starta upp planerna på att gömma undan ett eget kidnappningsoffer.

När hon ändå är igång med detta inser hon att hon aldrig kommer att bli fri från denna mardröm, inte ens om Kylie kommer till rätta. Rachel kommer ju för alltid att vara en hemsk människa, en kidnappare, tjuven som stulit ett barn från en annan mamma… Rachel bestämmer sig för att hitta de ansvariga bakom Kedjans vansinnigheter och stoppa dem, en gång för alla…

Kedjan är 399 mycket lättlästa sidor, hyggligt spännande hela vägen. Tyvärr bara inte riktigt så galet spännande som jag hoppats. Högt ställda förväntningar infriades inte riktigt. Det hela är snäppet för skruvat för att riktigt kännas sant mardrömslikt. Ja, det här är en rätt otrolig historia men visst får den ett solitt medelbetyg!