Katarina Mazetti: Pappor och pirater (Kusinerna Karlsson 6) (Alfabeta 2015)
139 sidor vinteräventyr på Doppingön och därtill ett par recept. Lär dig laga ”Alex jättegoda Böff lyonääss” samt ”majonnäs från början”.

Det är februari, snöigt, kallt och sportlov. Moster Frida har brutit benet och ligger på sjukhus. Vem skall nu se till så att hästen Gervir har mat där ute på Doppingön?

Jo, det blir såklart de fyra kusinerna Karlsson som får tillbringa några lediga dagar ute på ön. Alex, George, Julia och Daniella (kallad Humlan) skall ha kul, åka skidor och skridskor, äta gott och ha snöbollskrig. Sportlov på ön utan vuxna låter skoj.

Det blir allt lite läskigt. I Östhamn är det en liten kille som skrämmer upp sällskapet genom att berätta om Store Johnny, yxmördaren. Någon okänd verkar ha bott i Doppingöns gamla fyr och en otäck snögubbe flyttar på sig varje natt! Barnen är nog trots allt inte helt ensamma på moster Fridas ö...

Det går fortfarande att störa sig lite på Humlans enorma sug efter snask och diverse barnsligheter/kaxighet samt Kattrackans ständiga Ooååååår, Raaaaow och allt vad det är för ljud som djuret får fram, så det gör jag. Men bortsett från det så är detta lättläst och lite småspännande. Sakta men säkert tar sig serien!
Katarina Mazetti: Skurkar och skatter (Kusinerna Karlsson 7) (Alfabeta 2016)
140 sidor inkluderat några av Alex recept. Nu kan du laga pinn-gröt, våffelgås och ”hemliga smöret”.

Jaha, vi är tillbaka i Östhamn för vidare färd ut till Doppingön med Taximaxis båt. Kusinerna Karlsson samlas hos moster Frida för att tillbringa sommarlovet här. Det skall som tidigare bli god mat (om Alex lagar den!) och lagom lugnt och skönt (om Humlan håller sig lugn!). Lite sol och bad skall det nog också kunna bli.

Naturligtvis finns här också ett mysterium att lösa. Den handritade kartan man hittar har olika platser på Doppingön utmärkta med kryss och mystiska siffror. Vad betyder allt detta? Och vilka var de båda svartklädda männen som sprang i hamnen och försvann och tappade kartan?

Kan det vara de männen som spanar på Doppingön från en gammal fiskebåt på havet, för inte verkar de vara fiskare… Jodå, ser du. Självklart finns det något på moster Fridas lilla skärgårdsö som andra vill åt… Barnen och Frida håller sig vakna om natten för att spana och när de vet vad det är frågan om kontaktar de polisen. Tyvärr utan att bli trodda. Det här fallet måste de tydligen lösa själva…

Den sjunde boken i serien erbjuder mer av samma om man säger så. Har du alltså gillat någon av tidigare titlar kommer du säkert att gilla även den här, den är ungefär lika bra som de andra berättelserna i serien. Fast mer av samma kan ju också tolkas som att här inte finns så värst mycket nytt, att det är klent med utveckling. Ja, vid någon punkt börjar det faktiskt bli trist med samma story om igen, med mycket små variationer. Jag känner att jag nått den punkten nu. Att moster Frida nu ägnar sig åt att designa hattar och att nya skurkar söker nya saker på Doppingön är för mig inte tillräckligt mycket nytt och annorlunda. Betygstrean går åt det svagare hållet.
Katarina Mazetti: Fällor och förfalskare (Kusinerna Karlsson 8) (Alfabeta 2017)
En ny sommar på Doppingön innebär förstås fler mysterier för kusinerna Karlsson; Julia, George, Alex och Daniela, Humlan kallad.

Det snackas om att någon förfalskar tavlor av konstnären Östhamns-Kalle. En gång i tiden sålde han sina målningar för en femma, nu när han varit försvunnen i mer än 70 år och förmodas vara död, får man betala upp emot en miljon för en tavla. Och nu dyker det alltså upp nya konstverk i samma stil, gamla bortglömda Östhamns-Kalle-konstverk. Eller är där en förfalskare i farten?

När George står på Doppingön och målar en egen tavla dyker polisen upp och anklagar honom för att vara skurken som gör kopior... George är såklart inte boven men någon annan verkar faktiskt sitta och skapa nya målningar någonstans. Ett skräckporträtt avbildar faktiskt kusinerna Karlsson

Hästen Gervir försvinner och i hans ställe finns istället en helt annan häst på ön. Alex och de andra ser stora och små troll smyga runt tornet där de bor och någon sätter upp läskiga fällor överallt för barnen. De 142 sidorna i bok nummer åtta i serien bjuder på mer av samma som tidigare men det är här helt okej.
Katarina Mazetti: Trassel och trumpeter (Kusinerna Karlsson 9) (Alfabeta 2018)
138 lättlästa sidor i samma stil som tidigare, de sistnämnda sidorna som vanligt tillägnade ett par recept på sådant som Alex lagar till i berättelsen. Det nya är att George visar sig ha en halvsyster i Tyskland som nu kommer till Doppingön för att tillbringa tid med sin brorsa och de övriga i kusinsällskapet och att Humlan (ja, minstingen Daniella alltså, 10 år) för ett förskräckligt oväsen med sitt enerverande trumpetande!

Ja, halvsyster Regine är på väg till Sverige med flyg från Frankfurt och äventyret börjar redan där på flygplatsen. En vänlig man erbjuder sig att bära hennes väska och passar tydligen på att stoppa något i den, något otillåtet som skurkar vill att Regine skall frakta över landsgränser. Det är nästan så att hon blir kidnappad av okända personer, men de förföljer henne i alla fall till Sverige och Doppingön.

Och där finns alltså Humlan, Julia, Alex och George. Moster Frida och hennes man är dock upptagna med något nytt spännande projekt för framtiden och kommer att hålla sig undan. Så det blir i vanlig ordning kusinerna Karlsson mot de skurkar som är ute efter smuggelvarorna och smyger runt på ön om natten! Lyckligtvis slutar allt förstås bra för våra huvudpersoner och det kommer säkert att bli fler äventyr för ungdomarna framöver på nästa skollov!