Kusinerna Karlsson:

Böckerna om Kusinerna Karlsson beskrivs bäst som svenska versioner av Enid Blytons Femböcker. Ja, likheterna är många, för många för mitt gillande. För mig som gammal Femboksläsare känns det här faktiskt mest som rena plagiat. Unga syskon och kusiner firar skollov på en privat ö och kommer i kontakt med diverse skurkar…


Katarina Mazetti: Spöken och spioner (Kusinerna Karlsson 1) (Alfabeta 2012)
Systrarna Julia och Daniella skall tillbringa sommarlovet hos moster Frida på dennes skärgårdsö. Dit anländer också de jämnåriga kusinerna George och Alex.

Julia gillar datorer och att läsa böcker, lillasyster Daniella, Humlan kallad, är en 9-årig lillgammal fetknopp som gillar att äta gott. George gillar att teckna och Alex bor annars i Frankrike och drömmer om att bli TV-kock, han älskar att laga mat. Vilken tur att han gör det, för moster Frida är inget vidare på att duka fram förtäring till sina syskonbarn.

Ja, att komma till mosterns ö och hennes gamla torn blir en upplevelse. Det saknas vatten inomhus, finns ingen TV att titta på och ingen frys till glassen… Men här händer andra saker. Föremål försvinner, andra dyker oväntat upp. Underliga ljud hörs i natten, en mystisk gestalt syns i trädgården. Barnen ser eld i skogen och någon förfalskar konstverk.

Kusinerna Karlsson försöker avslöja både spöken och spioner på 157 sidor. Detta borde kunna vara både spännande och festligt. Jag tycker tyvärr inte att det är vare sig det ena eller andra, fast jag tillhör förvisso kanske inte den tänkta målgruppen…

Nej, detta är alldeles för likt en klassisk Fembok för att kännas speciellt men samtidigt inte alls lika spännande. Mazettis egen uppläsning av berättelsen som ljudbok gör heller ingen glad, snabbt stör jag mig enormt mycket på Alex fransk-svenska dialekt och unga Humlans röst blir gnällig, hon är på samma gång både en riktig barnunge och en dryg smartskalle. Det bästa betyget jag skulle kunna ge är en svag trea, men riktigt så snäll känner jag mig inte just nu…
Katarina Mazetti: Vildingar och vombater (Kusinerna Karlsson 2) (Alfabeta 2012)
Det är påsklov för kusinerna Karlsson och det skall de tillbringa på moster Fridas skärgårdsö. Det skall förstås bli kul. Fridas hantverkskarriär är lagd på is, nu har hon beställt ett gäng australiska pungdjur för att skapa en vombatpark på Doppingön. Visst måste det väl finnas intresse för svenskar att betala för att se dessa festliga björnlika små krabater?

Affärsmannen Barvefjöhl är inte speciellt intresserad av vombaterna, han gör dock enträgna försök att få köpa hela ön.

Snart skall det bli fullt upp för både moster Frida och kusinerna. Vombaterna är inte så lätta att sköta som de trott och hoppats och det dyker upp mystiska personer på ön. Humlan kallar dem Vildingar…

Äventyret fortsätter och det är varken bättre eller sämre än del 1. Mazettis uppläsning får mig att greppa den fysiska boken för att komma vidare och efter 139 sidor är berättelsen slut. Då är både vildingarna och vombaterna ett minne blott…
Katarina Mazetti: Vikingar och vampyrer (Kusinerna Karlsson 3) (Alfabeta 2013)
Julia, Daniella, George och Alex träffas igen. Det skall bli ett nytt sommarlov på Doppingön. Förra bokens vombater har krafsat i marken och blottlagt gamla skatter. Det verkar finnas guld på ön, guld och gamla vikingaföremål.

Det kan förstås inte vara en hemlighet för evigt så snart kommer det vikingar till ön för att ta tillbaka det som är deras… Nej, det är förstås inga riktiga vikingar som dyker upp, det är skurkar!

Vampyrer träffar vi inte heller på några, men väl flaxande fladdermöss. Efter 141 sidor har allt mysterier klarats upp och allt löst sig. Vilken tur att Alex kan laga mat! Eller fortfarande har en del att lära på den fronten… Mycket är sig likt men den tredje boken är den bästa så här långt.
Katarina Mazetti: Monster och mörker (Kusinerna Karlsson 4) (Alfabeta 2013)
Det är höstlov och Halloweenfirande i skärgårdsmiljö i fokus. Maskerade personer rör sig ute på gatorna och det sker flera inbrott i Östhamn. Vem ligger bakom stölderna? Polisen misstänker Georges mamma men det kan det väl verkligen inte vara?

Humlan ser ansikten utanför fönstret i mörkret och fotstår leder till den gamla övergivna fyren på andra sidan ön.

Ja, kusinerna Karlsson reser till Doppingön på sin ledighet under höstterminen. På 142 sidor kommer nya äventyr även om det mesta är sig likt. Berättelsen kan säkerligen upplevas som helt okej för yngre läsare, jag tycker att avsaknaden av riktig spänning och riktig humor drar ned betyget lite. Stark tvåa i betyg blir helhetsbedömningen, det finns många bättre barn- och ungdomsböcker därute. Eller varför inte läsa originalet, en riktig Fembok? Fast de är kanske bäst för lite äldre läsare?
Katarina Mazetti: Skräckbåten och Svarta Damen (Kusinerna Karlsson 5) (Alfabeta 2014)
Kusinerna Karlsson reser till Doppingön för ett nytt sommarlov. Den här gången handlar allt om att ta reda på vad det är för illaluktande, kletig svart sörja som skitar ned Doppingöns stränder, sätta stopp för nedsmutsningen och finna de skyldiga miljöbovarna. En ganska enkel och tydlig story utan sidospår och krångel.

Kusinerna badar, lagar och äter mat och löser mysterium. Det hela är lättläst och okej, men i likhet med tidigare titlar inget märkvärdigt heller. Jag kan bjuda på en trea i betyg men den blir svag trots att detta är seriens bästa bok så här långt. Det är fortfarande för mycket av en svensk lightkopia på klassiska Fem-böcker för mitt gillande och jag blir verkligen trött på alla: jäääääääh, mjääääh, mjyyyyyyhääääää, uhuuuuuuuuuoooooo, aayyyyiiiiiiiii, mjjjyyyyyyyiiiiiiiiih, ooooouuuuuuu, yiiiiiieeee, miiiiiooooooooou när gängets katt ger sig till känna och då är vi bara halvvägs in i berättelsen.

Boken omfattar 142 sidor och då får du även med gängets recept på chokladtårta och grillad fisk.