Bo Lundin: Dexikon (Bibliotekstjänst 2004)
Mer än 500 detektiver, thrillerhjältar, äventyrare, medhjälpare samt en och annan minnesvärd skurk samsas på dessa 282 sidor. Att läsa boken från pärm till pärm som jag gjort kan inte rekommenderas, då blir det snabbt ganska trist läsning. Som deckaruppslagsverk för snabba nedslag bland spänningslitteraturens stora namn är det en liten pärla. Har du läst bokhandelns alla moderna thrillers och redan är bekant med de största av detektiver; Hercule Poirot, Miss Marple, Sherlock Holmes, Van Veeteren, Kurt Wallander och Martin Beck, är detta oumbärlig läsning och du kommer snart att finna nya favoriter.

Utan att ha räknat efter får jag en känsla av att boken har sin tonvikt på romanfigurer fram till och med 1970-talet. Då jag själv samlat spänningsböcker sedan tidigt 80-tal finner jag en del brister beträffande de mer moderna brottsutredarna vilket tyvärr irriterar mig lite. Å andra sidan finner du flera av dessa figurer i de deckare som står i dagens bokaffärer (eller också hittar du dem här på denna hemsida!) så det gör kanske inget. Dessutom är det kanske mer intressant att få kännedom om de äldre och mer okända problemlösarna?

Lundin har gjort ett jättejobb med dessa 500 figurer. Fokus ligger förstås på personer som förekommit i två eller fler böcker. Kort beskrivs de till sin person och debutbok och årtal står registrerat för varje figur. Därtill kommer information om andra minnesvärda/betydelsefulla böcker i bokserierna men den som letar efter kompletta bibliografier gör bäst i att söka på Internet. Här finns mycket att njuta och lockas av för en deckar/thrillerentusiast men jag fattar inte vad Harry Potter gör i denna bok!