Jan Lööf: Tomten berättar (Bonnier Carlsen 1995)
Den lilla rödklädda tomten med sitt vita skägg (nästan lite lik Jan Lööf själv väl?), berättar om sin tid som ladugårdstomte och djurskötare. Han utfordrade djuren och slet hårt, det känns som att det var ett slags Noaks ark han jobbade på…

Så släpps en dag djuren fria och ger sig iväg. Tomten själv söker sig till kallare trakter. Han slår följe med en mammut, en fjällräv, några lämlar och ett grottlejon.

I Norrland stannar Tomten på en gård, sköter en häst och utför diverse småjobb. Så skall gården läggas ned och djuren säljas. Tomten gömmer sig i flyttlasset och blir till slut något slags hustomte som tydligen bara familjens katt och hund kan se…

Jaha. En rätt konstig historia men med rätt tjusiga bilder i typisk Jan Lööf-stil, dvs. händelserika illustrationer, bilder där det sker mycket på olika håll och kanter. Det går att hitta både Tintin, Milou och Kapten Haddock och självaste Fantomen inne i staden om man tittar noga! 28 sidor.
Jan Lööf: Ta fast Fabian (Bonnier Carlsen 1997)
Fabian är en av flera apor i djurparken. Fabian vill därifrån, han vill hem till mamma i Afrika. Fabian rymmer men djurskötarna Tom och Harry jagar efter honom. Vilken tur att den största apan Tjabo bestämmer sig för att hjälpa Fabian och smiter han också.

Fabian och Tjabo gömmer sig först inne på djurparken, sedan på ett intilliggande nöjesfält. Det går också att leta efter dem på Tekniska museet och inne i staden innan de flyger iväg till Afrika. Ovanstående platser får breda ut sig på ett helt uppslag vardera med sidorna späckade med olika saker att titta på. Det händer somligt både här och där och man kan få spana riktigt noga innan man upptäcker de båda rymlingarna. Festligt!

Överlag tjusiga illustrationer och en helt okej berättelse. Ett riktigt äventyr på 28 sidor.
Jan Lööf: Morfar är sjörövare (Bonnier Carlsen 1973/2005)
Pojken, vars namn vi aldrig får veta, är hos morfar och mormor på sommarlovet. En dag klär morfar sig i sjörövarkostym och säger till pojken att de skall ut på sjön. De skall kalla samman morfars gamla kamrater, göra i ordning deras gamla skepp och ge sig iväg för att stjäla Omars skatt. Omar är en arabisk sjörövarkapten och morfars gamle fiende…

Wow, det känns spännande det här, tycker pojken. Han är med och reparerar fartyget och lastar på kanonkulor och annat. Sen ger de sig iväg.

Olyckligtvis stöter de på just Omar och hans pirater ute på havet och stackars morfar blir tillfångatagen.

Skall pojken lyckas rädda morfar? Kommer de att kunna besegra Omar och få tag på skatten?

28 spännande sidor fartfyllt äventyr med pirater och gömda skatter…
Jan Lööf: Sagan om det röda äpplet (Carlsen/if 1974)
Mannen köper sig ett grönt äpple i en fruktaffär. Eller så tror han i alla fall. Frukthandlaren lurar på mannen ett äpple av plast! Mannen får rådet att låta det ligga i solen och mogna en stund och placerar det så när han har kommit hem.

Flera sidor senare njuter mannen av sitt saftiga röda äpple! Det måste ha mognat…

Nej, det är naturligtvis frågan om ett helt annat äpple och här har det nu inträffat mängder med olika saker som spelat in. En lång kedja av olika händelser har ägt rum.

Här har vi kunna träffa en hungrig papegoja och en katt i ett träd. Vi har fått uppleva en bilolycka, se en rånare, polis och brandkår och träffa pojkarna Bertil och Pär.

Detta är en riktigt händelserik och festlig berättelse. Stora fina bilder, mycket att titta på och bara några få rader text per sida. Lättläst, spännande, en riktig klassiker i barnboksvärlden! 28 sidor.
Jan Lööf: Skrot-Nisse (Bonnier Carlsen 1976/2005)
32 sidor om Kalle som får bo hos farbror Nils (Skrot-Nisse) när mamma och pappa åker iväg på semester. Skrot-Nisse och den superstarke, men lite mystiske gubben Kvarnsten bygger en hjulångare och har planerat en resa till Afrika för att se de vilda djuren.

Kalle tror inte en sekund på att de kan komma ända till Afrika men vill ändå följa med och smiter ombord. Plötsligt stormar det på havet och gubben Kvarnsten sitter och… ja, vad gör han? Trollar han?

Efter bara en timmes resa tillkännager Kvarnsten att de är framme i Afrika. Kalle kan inte tro att det är sant men han ser ju faktiskt både zebror, noshörningar och andra vilda djur. Hur har det här gått till? Ja, läs och se själv!
Jan Lööf: Pelle hjälper en riddare (Bonnier Carlsen 2004)
Pelle ligger i sängen och läser en bok om riddare på medeltiden och vips så är pojken förflyttad genom tid och rum. Plötsligt befinner sig Pelle själv på medeltiden.

Han träffar en massa folk som lämnat sin stad, som är på flykt undan en hemsk drake som tagit deras hemtrakt i besittning. Draken har också fångat och låst in prinsessan Marie-Louise i ett torn.

När Pelle träffar riddaren Pablo gör de gemensam sak och försöker besegra draken och rädda prinsessan. De slipar riddarens vapen, putsar upp rustningen och ger sig iväg… 28 sidor.
Jan Lööf: Pelle och Frasse (Bonnier Carlsen 2009)
Pelle är ute och går och besöker ett kvällsöppet bageri. Han är sugen på en kanelbulle.

Inne i bageriet är konstigt nog allting svartvitt; bagaren, bakverken och all inredning. Ja, till och med Pelle själv har tappat färgen när han klivit in i butiken. Det förklarar bagaren Frasse med att Pelle nu är med i ett gammalt TV-program… (Ja, det här är tydligen författarens sätt att låta Pelle stifta bekantskap med karaktärer från TV-serien Tårtan…)

På bageriet jobbar även Frasses bröder Janos och Hilding och på bara några få sidor lyckas Frasse få bröderna att vilja stänga affären. Frasse låter nämligen alla möjliga djur få vara i bageriet och det är kanske inte speciellt bra. Inte heller är det smart att använda knalljäst som exploderar när man gör i ordning deg.

Degen exploderar och kladdar ned hela rummet. Dags att börja fundera på en annan karriär… Frasse vill bli djurvän och ha en rullande korvkiosk. Jaså, jaha… Jan Lööf ritar fina teckningar men den här berättelsen var i knäppaste laget. 26 sidor.
Jan Lööf: Pelle träffar en lokförare (Bonnier Carlsen 1997)
Pelle har en timma på sig att städa rummet innan mamma kommer hem. Han börjar med att plocka undan tågrälsen men får kontakt med lokföraren som vill ha hjälp och när Pelle ställt upp och gjort vad han kan följer han med på en underlig tågresa.

Det blev inget städat men det blev en kul färd i sagans land. 26 sidor.
Jan Lööf: Pelle och Farbror Ottos uppfinning (Bonnier Carlsen 2006)
Pelle berättar om Nikolaus Otto som på 1800-talet uppfann explosionsmotorn. Vi får veta att den senare utvecklades och krympte i storlek för att sedan sättas i vagnar och diverse maskiner.

Pelle berättar om att bilen uppfanns och lite om hur den användes förr i tiden. Ottos motor hamnade i bilar, båtar och flygplan, snart hade varje familj en bil och allt var frid och fröjd.

Men så plötsligt var det inte enbart bra med Ottos uppfinning. Motorerna sattes också i stridsflygplan och bandvagnar och användes i krig, usch.

Dessutom finns det en dag alldeles för många bilar som släpper ut farliga avgaser och kräver dyrbar bensin. Nej, man borde uppfinna en ny och bättre motor, tycker Pelle. Han har ett par idéer…

26 sidor lättlästa och snyggt illustrerade fakta som i sagoform både utbildar och underhåller. Och slår ett slag för miljön.
Jan Lööf: Pelle på planetfärd (Bonnier Carlsen 2010)
Pelle hälsar på Skrot-Nisse och måste plötsligt resa ut i rymden. Pelle måste hjälpa Bertil som har problem med Björkman, och där båda befinner sig någonstans långt borta på en främmande planet. Det hela känns lite konstigt eftersom man som läsare i det här läget inte har en aning om vem vare sig Bertil eller Björkman är.

Nåväl, snart är Pelle i rymden, han landar med en krasch och träffar uppfinnaren Bertil. Det visar sig att gubben Ture Björkman vill åt en bok med alla Bertils uppfinningar. Pelle undrar hur han kan hjälpa till, men han behöver inte undra länge för Ture dyker upp och kidnappar Bertils hund.

Nu måste Bertil och Pelle flyga iväg i rymden och leta efter Ture och hunden… De träffar olika robotar och ser många andra mystiska figurer. Teckningarna må vara festliga men storyn ger jag inte mycket för. En konstig barnbok, det här. 28 sidor.
Jan Lööf: Pelle i djungeln (Bonnier Carlsen 2005)
Pelle fyller år och har fått en såg i present. Nu vill han bygga en koja och vara för sig själv men tyvärr har han ont om virke. Tänk om han ändå var i skogen eller ännu hellre i en djungel. Där finns det säkert många omkullfallna träd och hur mycket virke som helst.

Plötsligt befinner sig Pelle i en stor grönskande djungel, omgiven av vilda djur, beväpnad med sin nya såg. Han möter Tarsan och hans apa och tillsammans börjar de bygga ett nytt trähus till djungelmannen och hans ap-kamrat. Plötsligt en dag är apan försvunnen…

När de finner apan är hon fånge i en bur och måste befrias. Senare vaknar Pelle i sin koja och inser att han drömt sig bort till djungeln. Men om allt var en dröm, var är då sågen?

28 sidor berättelse med stora, färgglada bilder på varje sida. Storyn är förvisso OK men allt en gnutta konstig i övergångarna mellan kojbygge i nutid och djungeltillvaro och vice versa. Illustrationerna räddar boken från ett betyg under medel.