L. J. Smith: The Vampire Diaries – Uppvaknandet och Kampen (Pocketförlaget 2010)
(The Vampire Diaries – The Awakening. 1991 samt The Vampire Diaries – The Struggle. 1991)

Elena Gilbert är tredjeårselev och skolans populäraste tjej, blond och vacker. Hon är tjejen alla andra tjejer vill vara nära, om de inte tvärtom avskyr henne som pesten. Elena verkar ha allt och alla killar är förstås upp över öronen förälskade i henne. Ja, Elena kan få den hon vill ha.

Nu ställer hon in siktet på den nye killen i skolan, den mörke, mystiske killen från Italien, Stefan Salvatore. Han är stilig, framstår som stark och självsäker, men är av någon orsak märkligt ointresserad av Elena. Det blir givetvis en utmaning för Elena att hantera. Hon tänker inte på så värst mycket annat än att Stefan måste bli hennes...

I samband med Stefans uppdykande i Fell´s Church kommer också rapporter om otäcka överfall, folk har dött, andra har blivit attackerade, på något mystiskt sätt blivit som förhäxade och bitna i halsen.

Japp, du har fattat helt rätt. Den mystiske Stefan är en många hundra år gammal vampyr, fast det är faktiskt inte han som begår de här övergreppen. Det finns en annan vampyr smygande i skuggorna – Damon, Stefans äldre bror. Bröderna har ett mycket gammalt hemskt förflutet och avskyr varandra. Nu slåss de båda om den undersköna Elenas gunst...

Och även om Stefan är den första och riktiga kärleken, den gode brodern, är det ändå för Elena något lockande med den hemskare, ondare, och något äldre vampyrbrodern också. Och sen är det kanske inte helt lätt att försöka dejta en vampyr överhuvudtaget, kan omgivningen egentligen någonsin tro att de ens existerar?

Ja, vilken vampyr skall Elena få, om någon? Kommer hon själv att kunna stå emot brödernas mystiska, vampyriska tjuskraft, och vill hon det ens? Kommer brödernas rätta natur att avslöjas för invånarna i Fell´s Church?

På 394 sidor kommer de två första böckerna i serien i en och samma pocketvolym. Det är lättläst, en rätt simpel story, men utan tvekan lite spännande. Måste förstås ta mig an TV-serien med samma namn nu... Det behövdes inte många sidors läsning för att dra in mig i den här kärlekstriangeln, detta ungdomsvampyrdrama.
L. J. Smith: The Vampire Diaries – Vreden och Återkomsten (Pocketförlaget 2010)
(The Vampire Diaries – The Fury. 1991 samt The Vampire Diaries – Dark Reunion. 1992)

Den här samlingsvolymen omfattar bok 3 och 4 i Vampire Diaries-serien och del tre tar vid direkt efter händelserna i bok 2. Onda krafter är i omlopp och det dröjer inte många sidor innan hela serien tar en allt annat än förväntad riktning. Elena dör och blir en vampyr! Wow. Och med det sagt blir tillvaron inte på något sätt enklare för vår huvudperson.

Släktingar och vänner måste begrava den unga tjejen, men samtidigt lever hon vidare som vampyr. Bröderna Stefan och Damon är fortfarande inte överdrivet förtjusta i varandra men gillar Elena desto mer. Hon själv älskar Stefan men känner även en dragning åt den äldre, mörkare och farligare vampyrbrodern. Hå hå ja ja, en besvärlig situation, minst sagt.

Och det är då stor fara dyker upp. Ett alldeles särdeles elakt väsen dyker upp och dödar folk och kanske, kanske är den onde vampyren som begår alla dessa hemskheter inte Damon utan någon helt annan...

Efter 194 sidor är del tre slut och den fjärde tar vid, dock inte riktigt i samma stil som de föregående. Elena är inte längre så värst mycket i fokus men det är kanske inte så konstigt, hon är ju död! Nu är det framförallt de vanliga ungdomarna Meredith och Bonnie allt kretsar kring.

Otäckheter sker fortfarande i staden och något hemskt dödar igen... Bonnie får lyckligtvis kontakt med en ande-Elena som tipsar om att blod och hår är viktigt. Kanske också ett speciellt träslag...

Ja, skall man kunna bekämpa detta fasansfulla nya hot måste man vara förberedd. Ungdomarna i Fell´s Church kallar på vampyrbröderna Stefan och Damon och även om de tidigare kanske setts som ett stort hot är de ändå det minst onda alternativet. Ja, in med en varulv i storyn också förresten.

Det här är måttligt spännande och intressant monsterdramatik med övernaturligheter på totalt 403 sidor.