Lisa Gardner: En ond man (Richters 2002)
(The Perfect Husband. 1998)

Mördaren är osedvanligt listig och grym, känslorna mellan huvudpersonerna svallar heta, osämjan mellan bror och syster är avgrundsdjup och spänningen glimtar till då och då. Trots det är detta en spänningsroman som det går tretton av på dussinet. Jag har läst den här boken flera gånger förr fast med annan titel och av andra författare.

Storyn om en galen man som slår och misshandlar sin fru och tvingar henne att fly för livet är inte ny. Än mer bekant blir det förstås när hjälten dyker upp och skall skydda kvinnan och de båda blir förälskade i varandra. Men tro för den skull inte att det är dåligt. Tvärtom, betyget tre har en anstrykning åt det starkare hållet, för skurken är verkligen elak, tempot är högt och boken lättläst. För att ha en story så lik så många andra böcker är detta faktiskt rätt spännande, om än ganska förutsägbart.

Det handlar om unga Teresa som för sent förstår att hennes make, polisen Jim, är en kallblodig seriemördare. Med sina polisfärdigheter, resurser och kontakter kan han hålla sig undan rättvisan bra länge. Till slut är det Teresa själv som samlar in bevisen som skickar Jim till fängelset. Där svär han att hämnas på Teresa, kosta vad det vill, och en dag har han förstås rymt från fängelset!

Stackars Teresa litar inte på att polisen skall kunna fånga Jim Beckett utan ber den före detta marinsoldaten J.T. lära henne det han kan om närstrid och vapenhantering. Motvilligt ställer han upp, men motviljan smälter självklart allt eftersom han lär känna Teresa, så sårbar, vacker och ung….oemotståndlig! 311 sidor.
Lisa Gardner: Okänd dotter (Richters 2002)
(The Other Daughter. 1999)

I Texas avrättas seriemördaren Russel Lee Holmes. Året är 1977 när han spänns fast i elektriska stolen.

I samma veva hittas en nioårig flicka övergiven på ett sjukhus i Boston. Flickan växer upp i fosterhem och tjugo år kommer och går. Nu är hon Melanie Stokes och har levt ett bekymmerslöst liv hemma hos rika paret Patricia och Harper Stokes. Bekymmerslöst fram till nu vill säga. Melanie börjar få konstiga drömmar, och minnesfragment av händelser i unga år där Melanie själv och en annan liten flicka är gömda, inlåsta i ett skjul och skrämda till tystnad gör sig påminda.

En dag dyker en kriminalreporter upp och visar sig mycket intresserad av Melanies förflutna. Vems dotter är hon? Varför lämnades hon vind för våg för så länge sedan? Reportern påstår att Melanie är dotter till den numera avrättade mördaren Russel Lee Holmes.

Samtidigt utreder FBI misstänkta brott på sjukhuset möjligen begångna av dr Harper Stokes, Melanies fosterfar. Och ja, fler mysterier göms under ytan. Paret Stokes 4-åriga dotter Meagan som kidnappades och kom tillbaka död för så länge sedan, vem låg bakom det barnarovet? Russel Lee Holmes, vill somliga hävda. Och varför betalade Harper Stokes aldrig lösensumman?

351 sidor som är precis lagom mystiska för att hålla intresset vid liv boken igenom. Naturligtvis finns det lögnare och hemska skurkar som gömmer sig där man minst anar och självklart finner ensamma Melanie kärleken. Livet mister hon inte, men det är nära några gånger. Det är stora hemligheter som folk bär på och det är nästan så att hemligheterna är så otroliga och komplicerade att det känns löjligt. Men det hela klarar sig och medelbetyg känns ok.
Lisa Gardner: Det tredje offret (Richters 2002)
(The Third Victim. 2001)

Polis Lorraine Conner kallas akut till den lilla skolan i lugna Bakersville. Någon har börjat skjuta vilt omkring sig och rapporter säger att både lärare och elever är skadade, kanske döda.

På platsen råder kaos. Elever, lärare och föräldrar far hysteriskt runt, söker efter varandra och trygghet från skytten. Lorraine ger sig med draget vapen in i skolan och finner flera döda. Efter en stunds sökande finner hon så skytten, en 13-årig kille med pistoler i händerna. Och grabben är sheriffens son och vapnen kommer från faderns eget vapenskåp!

Lorraine skall leda utredningen och hamnar genast under hård press. Hon är mycket god vän med sheriffen och hans familj och kan knappt tro sina ögon. Allt pekar dock på att 13-åringen fått en knäpp och blivit mördare. Det finns dock de som nämner en man i svart som skall ha befunnit sig på platsen. Vart har han tagit vägen? Finns han överhuvudtaget?

Invånarna i Bakersville går hårt åt sheriffens familj och skriker ut sitt hat mot den unge barnamördaren. Lorraine Conner sliter för att finna sanningen och Lisa Gardner har fått ihop en bok som behandlar ett aktuellt ämne. Det stigande antalet dödsskjutningar på skolor i Amerika där förövaren själv är en ung förvirrad elev. 335 sidor måttligt spännande sidor. Betyget blir 2,5 som jag väljer att avrunda snällt trots att jag nästan glömt vad boken handlat om strax efter att jag läst den.
Lisa Gardner: I väntan på döden (Richters 2003)
(The Next Accident. 2001)

23-åriga Amanda kör rattfull, kör på en man och hans hund, kraschar mot en telefonstolpe och hamnar svårt skadad i koma. Till slut stängs de livsuppehållande maskinerna av och mor och far måste gå vidare med sina respektive liv på skilda håll.

Pappa Pierce Quincy, FBI-agent, köper dock inte förklaringen om att allt är en hemsk olycka orsakad av att hans dotter druckit alkohol och satt sig full bakom ratten. Då utredningen på alla sätt är avslutad och lagd till handlingarna ser omvärlden mest snett på den duktige agenten. Varför kan han inte bara acceptera situationen, förklaringen, sanningen som den ju faktiskt visar sig?

Privatdetektiv Lorraine Conner har en gång i tiden varit polis och jobbat tillsammans med FBI-Quincy. Nu ber Quincy om hennes hjälp. Hon bara måste titta närmre på det ganska iskalla fallet med hans dotters fyllekörning. Amanda kan INTE ha kört bil full…

Pappans övertygelse om att något är fel visar sig vara befogad. Lorraine upptäcker att Amanda faktiskt inte varit ensam i bilen och snart vidtar en jakt på en okänd.

En okänd som förstås har ett horn i sidan till FBI-agenten och tänker sig hämnas genom att ta alla de han älskar ifrån honom. Snart inser Quincy att både dotter nummer två och ex-hustru är i farozonen...

Bokens omslag må vara riktigt fult men berättelsen på 350 sidor mellan pärmarna är faktiskt riktigt spännande. Visst har jag läst en story som denna, och sett den på film, många gånger tidigare, och utgången må vara rätt förutsägbar men ändå, det här är inte så dumt alls.