Astrid Lindgren: Boken om Pippi Långstrump (Rabén & Sjögren 1993)
Det här är en samlingsvolym med de tre böckerna Pippi Långstrump (1945), Pippi Långstrump går ombord (1946) och Pippi Långstrump i Söderhavet (1948). Och det kan bara inte bli bättre.

9-åriga Pippi flyttar in i Villa Villekulla och lever där som hon bäst behagar, ensam med häst och apa. Pappa är negerkung i Söderhavet och mamma är en ängel så hon får alltså klara sig bäst själv och gör det förstås alldeles utmärkt. Gott om guldpengar har hon liksom ett hjärta av guld. Och så är hon världens starkaste flicka. Inte konstigt att grannbarnen Tommy och Annika tycker att det är spännande att Pippi flyttat in i huset bredvid.

Det här är härlig läsning. Pippi är en frisk fläkt och precis lagom uppkäftig. Och så uppfinner hon ordet spunk och käkar krumelurpiller också. Underbart!




Astrid Lindgren: Bullerbyboken (Rabén & Sjögren 2002)
Samlingsvolym innehållande Alla vi barn i Bullerbyn (1947), Mer om oss barn i Bullerbyn (1949), samt Bara roligt i Bullerbyn (1952)

Jag måste erkänna att jag aldrig fastnat för Bullerbyn. Det var en massa ungar som lekte i böckerna och TV-programmen, men det fanns ingen speciell person att riktigt fästa sig vid. Det är först med denna bok jag lär känna personerna. Innan kände jag inte till ett enda namn på någon i Bullerbyböckerna, och här finns alltså ingen enskild huvudperson utan ett helt gäng ungar som leker tillsammans i Bullerbyn. Det här är ingen självklar klassiker som böckerna om Pippi eller Emil, men rätt trevlig läsning ändå.

Nog förflyttas man tillbaka i tiden och minns barndomen då alla grannskapets ungar alltid lekte tillsammans från tidig morgon till sena kvällen. Dag ut och dag in i flera år. Precis så är det här.

I lilla Bullerbyn finns husen Norr-, Mellan-, och Sörgården. Där bor Britta, Anna, Olle, Lasse, Bosse och så berättaren, unga Lisa, med sina föräldrar. När boken börjar är de alla mellan 7 och 9 år och under ett år eller två följer vi deras äventyr, i skola och på fritiden, över påsk, jul och nyår. Allra roligast är förstås alla bus som grabbgänget och tjejgänget utsätter varandra för, alla hemligheter de har. Och så förstås starke och äldste 9-åringen Lasse som naturligtvis är störst och bäst. De andra ungarna är ju bara småbarn, men han, Lasse, han vet och kan ju förstås allt. Han är ju stor. Haha.




Astrid Lindgren: Mästerdetektiven Blomkvist (Rabén & Sjögren 1946/2002)
Det är sommar i Lillköping och där lever Kalle Blomkvist med sina föräldrar. Tillsammans med bästa kamraterna Eva-Lotta och Anders utgör de den Vita Rosen som nu under sommarlovet ligger i krig med grabbarna i Röda Rosen. De leker, busar, fäktas med varandra, gömmer skatter, smyger runt och, säger somliga, väsnas och ställer till förtret och är i vägen. Men det är utan tvekan ett härligt liv utan problem för ungdomarna.

Kalle drömmer om att bli mästerdetektiv precis som Sherlock Holmes och Hercule Poirot. Men inte dyker det upp några mysterium att lösa i lilla Lillköping inte! Men vänta bara. En släkting till Eva-Lotta kommer på besök och så efter några dagar börjar Kalle fundera på om hans efterlängtade mysterium inte har kommit trots allt. Den unge detektivens första fall handlar om en stöldliga och snart är Kalle verkligen en Mästerdetektiv även i omgivningens ögon.

Bus och lekar som hos barnen i Bullerbyn, men här är det lite äldre barns aktiviteter som vi tar del av. Och det är roligt och spännande som bara den. För de som redan klarat av Emil och Pippi och vill ha mer av Astrids berättarglädje är det här ett givet lästips. Att "Kalle Blomkvist" var så här bra hade jag ingen aning om. Filmerna har jag helt missat också. Skäms på mig.




Astrid Lindgren: Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt (Rabén & Sjögren 1951/2002)
Det är ett nytt sommarlov för vännerna i gänget Vita Rosen, Kalle, Anders och Eva-Lotta. I Lillköping krigar de vidare mot Röda Rosen och gör motståndarna fullständigt galna med sitt hemliga språk. Röda Rosen fattar inte ett dugg. Kampen rör kontroll över stenen Stormumriken och Rosorna kämpar växelvis om att gömma den för de andra, alternativt försöka leta upp den med de ledtrådar som ges.

I Lillköping lever också gamle gubben Gren. Han tjänar stora pengar på att låna ut pengar till bättre behövande, dock mot skyhög ränta. Och någon sitter på en skuld han inte kan betala och är synnerligen ilsken på gubben Gren.

En dag hittar Eva-Lotta procentaren Gren död och när polisen inte har någon ledtråd till mördaren, vem kliver in och löser mysteriumet? Jo, Mästerdetektiven Blomkvist förstås. Och var det spännande och farligt i förra boken när det "bara" handlade om tjuvar, hur hemskt skall det inte bli nu när det går en mördare fri. Här är det nattliga inbrott, förgiftningar och mord, som sagt. Inte direkt en barnbok för de minsta, men ojojoj så bra det är.




Astrid Lindgren: Kalle Blomkvist och Rasmus (Rabén & Sjögren 1953/2002)
Den tredje och sista boken om Kalle Blomkvist och vännerna är också den sämsta. Man skulle kunna glädjas över att den är så annorlunda än de båda föregående äventyren, men det här är bara för hemskt otäckt. De skojiga busen mellan Vita och Röda Rosen lyser med sin frånvaro när Vita Rosen träffar unge pojken Rasmus och hamnar i ett äventyr som blir synnerligen allvarligt. Här finns faktiskt inte utrymme för vare sig skoj eller bus.

5-årige Rasmus är på tillfälligt besök i Lillköping med sin pappa Professorn, som uppfunnit något mycket viktigt och värdefullt. Och så kommer de riktigt fula bovarna och kidnappar både far och son när Vita Rosen ser på. Eva-Lotta griper in i händelserna och snart är det tre kidnappade personer som är inlåsta på en öde ö. Tur att Kalle och Anders stulit en motorcykel så att de kunnat följa efter och se vart bovarna tagit vägen.

Men det är inte lätt för pojkarna att befria fångarna. Tur att de får hjälp av Eva-Lotta inifrån sitt fängelse. Och vad bra att de kan sitt hemliga språk som kidnapparna inte förstår. Visst klarar Kalle att få även dessa banditer bakom lås och bom, men barnarov är hemska saker. Hot om att föra Rasmus utomlands om inte fadern avslöjar sin uppfinning likaså. Och det skjuts en hel del pistol. De unga grabbarna stjäl och kör en motorcykel genom skogen. Allvarliga saker, visserligen för en god sak, men ändå.

Lille Rasmus är en frisk fläkt som företagsam 5-åring, men jag blev förvånad över allvaret i tant Astrids berättelse. Ett synnerligen hemskt sommarlov för barnen.