Laurie R. King: Drottningfällan (Tiden 1995)
(The Beekeeper´s Apprentice Or On the Segregation of the Queen. 1994)

Har du läst Conan Doyle´s böcker om mästerdetektiven Sherlock Holmes och gillat dem är det här något för dig. Här är han nämligen tillbaka i nya fall, och dr Watson och mrs Hudson likaså.

Året är 1915 och Holmes är 54 år. Han har dragit sig tillbaka från rampljuset som problemlösare och pysslar mest med biodling. På hedarna i Sussex träffar Holmes Mary Russell, en 15-årig ung amerikanska, som visar sig vara hans intellektuelle jämlike. Sherlock Holmes tar Mary som sin lärling och tillsammans löser de till en början några enkla fall och därefter ett mycket allvarligt kidnappningsfall där en amerikansk senators dotter tagits som gisslan.

Och så, plötsligt, befinner sig Holmes och Mary under attack från en mordisk och till synes allvetande motståndare. Det verkar som om Holmes till slut mött sin överman och mycket tyder till slut på att det är ärkefienden Professor Moriarty som står bakom attackerna. Men dog inte han i Reichenbachfallet?

Det tar ett tag innan man kommer in i boken, men efter några lösta fall tar det sig och det avslutande äventyret är rentav mästerligt. Holmes är tillbaka! Inledningen är en tvåa och merparten en genomsnittlig trea. Betyget fyra sätter jag som sann Sherlock Holmes-fan för helheten och framförallt avslutningen. 346 sidor.




Laurie R. King: Det monstruösa kvinnoregementet (Rabén Prisma/arleskär 1997)
(A Monstrous Regiment of Women. 1995)

Unga Mary Russell är tillbaka och hennes kärlek för mästerdetektiven Sherlock Holmes bara växer. Men det skiljer ett ansenligt antal år mellan dem, så kan det verkligen bli nåt eller är det bara en ung kvinnas fantasier och drömmar?

Margery Childe är predikant i London, tidigt 1900-tal. Hon kämpar för kvinnlig rösträtt och i sitt Tempel samlar hon engagerade, unga, förmögna kvinnor runt sig. Genom väninnan Veronica kommer Mary Russell i kontakt med Templet och Margery.

Det visar sig snart att Margery vill ha med Mary i sällskapet, men är det för hennes kunskaper eller hennes pengar? Mary har just fått tillgång till sitt stora arv och blivit en mycket förmögen ung kvinna. Tyvärr ser det ut som om rika kvinnor som lockats till sällskapet av Margery testamenterat stora pengar till Templet och sedan mött en alltför tidig död.

En alldeles för ospännande bok är det här, tyvärr. Mycket Mary Russell, mycket lite Sherlock Holmes. Roligt bara några få stunder när Sherlock Holmes visar prov på sin fenomenala förmåga att klä ut sig och dyka upp på de mest oväntade ställen. Så besviken blev jag och så seg tyckte jag boken var att betyget ett inte är långt borta. 273 sidor.




Laurie R. King: Med barn (Rabén Prisma/arleskär 1997)
(With Child. 1996)

Lesbiska San Fransisco-polisen Kate Martinelli får besök av sin kollegas 12-åriga styvdotter Jules. Hon vill ha Kates hjälp att finna Dio, en ung kille som nu försvunnit från sin gömda bostad i parken.

Kate börjar söka efter Dio, men har å andra sidan redan egna problem. Hennes käresta och livspartner Lee har tagit en tillfällig (?) paus i förhållandet efter ett skottdrama som gjort Lee handikappad för livet. Både olyckan och separationen har tagit svårt på Kate.

Under sökandet efter Dio blir Kate nedslagen med ett järnrör och hamnar på sjukhus. Svår huvudvärk fortsätter att besvära henne och hon blir sjukskriven på obestämd framtid.

Så har halva boken gått och Jules mor och styvfar skall gifta sig. Jules vill stanna med Kate under bröllopsresan och det går så bra så. Kate och Jules ger sig ut på en egen resa. Och vips är Jules försvunnen från motellet, och det i en trakt där en seriemördare sexmördat unga flickor. Dagarna går och ingen Jules syns till...

En riktigt, riktigt bra bok. Borde kanske satt högsta betyg. Det här är minst en stark fyra i mitt tycke. Lättläst, spännande, intressant story och en huvudperson man kan känna för. 311 sidor.